Beata: Jobbet gjorde honom vuxen
Min son Markus har aldrig varit särskilt förtjust i skolan, så jag blev något förvånad när han meddelade att han ändå ville gå gymnasiet. Jag insåg dock snabbt att det hängde ihop med att alla hans kompisar skulle gå. Dessutom hade skolan han valt ett rykte om att ha de bästa festerna och de vackraste tjejerna.
Tyvärr kom vardagen snabbt, och vi hann inte ens till höstlovet innan Markus började hamna på efterkälken. Han brydde sig inte om att göra sina hemuppgifter och kunde inte se syftet med många av de ämnen han hade i skolan.
Jag försökte hjälpa honom att hålla lågan vid liv och hjälpa till så gott jag kunde, men strax efter att han började i andra ring fungerade det inte längre och Markus hoppade av gymnasiet.
Jag och hans pappa var inte nöjda med beslutet, men kom överens om att han snarast måste påbörja en annan utbildning och tills dess att han gjorde det även hitta ett jobb.
Dagar blev till veckor, medan Markus vände på dygnet. Han spelade datorspel hela natten och sov sedan bort hela dagen. Det gjorde det svårt att hitta något jobb.
– Markus, hittar du inte ett jobb snart så får du börja betala för att bo kvar här, sa jag.
Markus tittade snett på mig.
– Jag kan inte betala när jag inte har något arbete.
– Då kan vi ta det från ditt barnspar, svarade hans pappa.
Fick sitt första jobb
Våra hot verkade ändå gå hem, för Markus började söka arbete, om än halvhjärtat. Jag hade inga höga förväntningar då han alltid varit lite lat, och eftersom vi inte hade legat på honom om det från start.
Efter en månad kom han hem och berättade att han fått jobb på en lokal bensinstation. Jag blev glad för hans skull, men när jag fick höra att han också skulle ha väldigt tidiga morgonpass avtog min optimism.
– Markus kommer att få sluta innan han ens har börjat, sa jag oroligt till min man.
– Ge honom en chans, svarade han. Du vet Markus, du kan mycket mer än din mamma tror!
Markus började jobba, och de första 14 dagarna bådade inte gott. Han försov sig och var sen, men när han fick en varning av chefen tog han sig samman.
Han gick upp klockan fyra för att vara på macken halv sex för morgonpasset, och han insåg snart att allt blev lite lättare när man inte alltid var pank. Det gjorde också att han ofta tackade nej när hans kompisar ville dra med honom till stan på helgen.
Kravet på att Markus skulle betala för att få bo kvar hemma slopades, men han fick betala för sin mobil, kläder och andra förnödenheter själv. Jag hade trott att han skulle slösa pengarna, men det gjorde han inte. Faktum är att han spenderade mindre, eftersom han jobbade mycket och på obekväma tider som gav bättre ersättning.
I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!
Började på universitet
Det var tydligt att Markus gärna tjänade pengar, för han tog många extrapass och berättade stolt hur mycket han hade tjänat. Dessutom verkade det som att han hade fått en ny förståelse för pengars värde.
– Jag vill inte jobba på macken en hel vecka bara för att blåsa alla pengar på strunt och fester i stan, sa han.
Jag kunde tro knappt att det var min son som sa det.
Markus fyllde 18, och hans chef var så nöjd med honom att han till och med höjde hans lön. Han fick gradvis mer ansvar och talade med stolthet om sitt arbete.
– Jag måste verkligen ligga på de yngre hela tiden, annars står de bara och hänger, sa han irriterat.
Jag log för mig själv, för det var inte mer än ett år sedan han själv varit en av dem.
Våren efter sökte han till Handelshögskolan. Jag hade aldrig trott att min lata son skulle ta en examen i ekonomi, men arbetet på macken hade väckt hans intresse för affärslivet och skickat honom i rätt riktning. Man kan säga att jobbet förvandlade honom från att en lat tonåring till en ansvarsfull vuxen.
Berätta din historia!
Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.
Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]