Resumé: Här är höjdpunkterna i första säsongen av Tunna blå linjen
Få svenska tv-serier har fått så bra mottagande som Tunna blå linjen. De flesta har enats om att serien inte bara ger en verklighetstrogen beskrivning av polisens vardag utan också väldigt ärligt återger hur svårt det kan vara att hålla jobbet och privatlivet isär. Skådespelarnas insatser har hyllats unisont, liksom manusförfattaren Cilla Jackert och regissören Sanna Lenken. Även musiken i serien, skriven och komponerad av Irya Gmeyner och Martin Hederos, har fått stor uppmärksamhet.
Säsong ett av Tunna blå linjen spelades in under 2019 och hade precis avslutats när coronapandemin slog till med full kraft. Och efter att de första avsnitten hade sänts i början av 2021, kom också den glädjande nyheten att det även blir en andra säsong av serien. Inspelningarna av säsong två drar igång under hösten 2021.
Innan det är dags för premiären av den andra säsongen, bjuder vi här på ett smakprov på några av höjdpunkterna i säsong ett – och några viktiga frågor vi hoppas få ett svar på i den andra säsongen. Redan nu kan vi avslöja att det handlar mer om de mänskliga relationerna än det faktiska polisarbetet.
Och här lägger vi in en spoiler alert – om du inte har sett alla avsnitten av säsong ett och planerar att göra det ska du nog helst inte läsa vidare!
10 snackisar från säsong ett av Tunna blå linjen:
1. När Magnus säger att han är kär i Sara
Följetongen Magnus (Oscar Töringe) och Sara (Amanda Jansson) har gått som en röd linje genom hela säsong ett. Redan i det första avsnittet förstår tittarna att här är något på gång. I de kommande avsnitten blir den romantiska laddningen allt mer uppenbar och de trånande ögonkasten fler och fler.
Och så, i det femte avsnittet, bekänner Magnus sin kärlek. Det är när duon precis har avhyst en aggressiv kvinna från ett torg som kärleksförklaringen kommer – på ett sätt som är så typiskt Magnus: Jag är så jävla kär i dig. Fast det visste du ju redan, eller hur?.
Tittarna jublade, men säg den lycka som varar. Allt kompliceras av att Sara redan är ihop med norrländske Tobias (Björn Elgerd) och i de kommande avsnitten ser vi henne brottas med sina känslor. Inte förrän i avsnitt åtta tar hon sitt förnuft till fånga och inser det vi tittare redan förstått – att det måste bli Magnus och Sara for life.
2. Magnus osympatiska familj
Om Magnus till en början framstår som en cynisk och ganska osympatisk typ, så är det ingenting mot hans familj. Särskilt pappa Gert (Rolf Lydahl) är en otrevlig skitstövel utan dess like. Redan i avsnitt tre, i scenen där Magnus och hans bror Joakim (Victor Segerhagen) ska hjälpa sina föräldrar att flytta en säng, får vi ett smakprov på Gerts riktigt kassa föräldraskap. I avsnitt nio eskalerar det, och Magnus blir så nedtryckt i skorna av sin pappa att han nästan sumpar sin chans med Sara.
Vid pappans sida finns mamma Ann-Sofie (Tove Granditsky), som babblar oupphörligt om precis allting och som dessutom själv tvingas utstå sin makes verbala misshandel – och verkar totalt oförmögen att ta sina barn i försvar mot honom. Och så förstås den ständigt skällande hunden Boris som liksom försöker överrösta dem allihopa. En i sanning "oskön familj", som Nami så fint sammanfattar det i avsnitt nio. Men också en skildring som ger en väldigt bra känsla för hur Magnus uppväxt måste ha varit – och hur han har formats av den.
3. Scenen där Magnus åker moppe med Nami
En av de absolut finaste scenerna i hela säsong ett är ganska anspråkslös vid första anblick. Det är i avsnitt nio som Magnus blir skjuten i axeln vid en insats. När hans föräldrar, som lovat skjutsa hem honom från sjukhuset, inte dyker upp får Magnus plötsligt syn på Nami (Alan Beqiri) – värstingen som blir handbollskille och som Magnus ihärdigt har försökt övertyga om att ändra livsbana.
Han erbjuder Magnus skjuts hem på sin kompis moppe, och när Magnus sitter bakom Nami iförd en chockrosa moppehjälm ser man ett litet leende på hans läppar. Och kanske är det där Magnus förstår att han inte alls är så värdelös som hans pappa försöker få honom att tro, eftersom han uppenbarligen tycks ha nått fram på något plan till en kille som Nami. Så subtilt och så fint.
4. Saras barndomstrauma – och mammans svängning
Det är inte bara Magnus som har en dysfunktionell familj, också Sara kommer från ett sammanhang som inte känns särskilt välfungerande. Redan i det första avsnittet får vi veta att hon bär på ett djupt trauma – hennes lillasyster Jenny drunknade som barn när det var meningen att Sara skulle passa henne. Under säsongens gång får vi se glimtar av traumat komma fram, som efter demonstrationen i avsnitt sju då Sara berättar för en ambulanssjukvårdare att det alltid kommer att vara hennes fel att systern dog.
Inte otippat har dödsfallet satt djupa spår också hos hennes föräldrar. Pappa Thorfinn (Bill Hugg) har blivit alkoholiserad och efter hans död i det sista avsnittet, säger Sara att hon tror att han tog sitt liv till följd av skuldkänslorna han burit på i alla år. Saras mamma Marit (Anna Azcarate) har å sin sida fängslats av en sjukdom som gör att hon har mycket värk i kroppen och svårt att gå. Också hon verkar bära på många inkapslade känslor, och därför är det också otroligt befriande att se henne säga vad hon egentligen tycker i avsnitt tio.
Det är efter pappans död som Sara åker hem till Umeå. Hon börjar planera sin uppsägning från Malmöpolisen, bokar in visning på ett radhus tillsammans med Tobias och tänker sig ett liv nära mamman för att ta hand om henne. Men som tur är säger Marit ifrån: ”Du hjälper mig mer om du lever något slags liv som du vill ha”. Hemma i tv-sofforna jublar vi, eftersom det är en så fin och osjälvisk handling från en mamma till ett barn.
5. Jesses relation till tonårsdottern Siri
Befälet Jesse (Per Lasson) har snabbt blivit en favorit hos tv-publiken. Hans lugna, stundtals lite tafatta, stil väcker ömma känslor hos oss tv-tittare. De ömma känslorna blir inte direkt svagare när vi får en inblick i hans privatliv – han bor varannan vecka i en sorglig husbil, hans snart ex-fru har redan gått vidare och relationen till hans äldsta dotter Siri (Athena Benér) blir bara sämre och sämre.
Under säsongens gång visar Siri allt tydligare att hon vill bli mer självständig och inte stå under sin pappas övervakning. Hon tar hem killar, hänger på stan med nya kompisar, halkar efter i skolan. Pappa Jesse ser med stigande oro hur hans dotter glider ifrån honom, men lyckas inte lista ut hur han ska göra för att förhindra det. Alla mamma- och pappahjärtan bland tv-publiken knyter sig vid åsynen, och inte ett öga är torrt när relationen ser ut att repareras i det allra sista avsnittet. Att det är till pappa Jesse som Siri ringer när något hemskt har hänt, känns så otroligt bra. Och när Siri till sist säger orden alla fäder vill höra: ”Du är världens bästa pappa”, ja då är fulgråten inte långt borta.
6. Jesses ex-frus nya kille
Förutom att han har en haltande relation till Siri, är också Jesses äktenskap på väg utför under säsongens gång. Hustrun Malin (Anna Persson), som han har de tre döttrarna Siri, Molly och Alice med, visar sig snart ha gått vidare innan skilsmässan ens är ett faktum. Snart introduceras både Jesse och vi tv-tittare till hennes nya kärlek Marco (Zardasht Rad), och drömmen om att bygga upp äktenskapet igen krossas en gång för alla.
Och även om Malin såklart har all rätt att gå vidare, funderar man som tv-tittare ändå lite över vissa av hennes val. Till exempel – måste de nyförälskade verkligen kyssas och kramas inför den hjärtekrossade och nedbrutne ex-maken? Är det så klokt att bli tillsammans med en man som finns i brottsregistret och som dessutom tar med sig en joint in i huset? Frågorna hopar sig – kanske får vi svar i säsong två.
7. Vad hände egentligen mellan Dani och Faye?
Kärleksrelationen mellan poliserna Dani (Sandra Stojiljkovic) och Faye (Anna Sise) blir officiell i avsnitt fem. Officiell för tittarna alltså – för kollegorna i polishuset är de noga med att fortsätta dölja sin hemlighet. Kollegor som är i ett förhållande får nämligen inte åka tillsammans, och det vill Dani och Faye inte sluta med. Men Dani börjar bli uppenbart trött på att smyga med sin kärlek och vill att de ska berätta för Jesse om sin relation. Faye är mer tveksam och tycker att de har det bra som de har det.
Till sist erkänner paret för Jesse att de faktiskt är tillsammans, men efter det verkar allting gå utför. För i avsnitt sju, efter att poliserna har jobbat ute på en urspårad demonstration och Dani och Faye sitter i omklädningsrummet, är stämningen minst sagt dålig. Faye försöker återfå den gamla gnistan, föreslår att de ska gifta sig och börja odla citroner i Italien. Men nu har Dani svängt – hon vill inte vara ihop längre, och säger att hon vill få barn och bo i ett vanligt hus i Malmö.
Vad hände här? Varför vill Dani inte längre vara ihop, nu när Faye är villig att satsa? Här känns det som om det har hänt något som tittarna inte fått ta del av. Kanske får vi svar i nästa säsong.
8. Leah – hur ser hennes bakgrund ut?
Stenhårda, tuffa, ambitiösa Leah (Gizem Erdogan) är en storfavorit bland många tittare. Hon har ända sedan det första avsnittet framstått som en person med stort patos och en stark vilja att bidra till förändring på riktigt genom sitt yrke. Men vid sidan av sin yrkesroll har Leah ett väldigt ensamt liv och morfar Jurek (Jurek Sawka) verkar vara den enda familj hon har. Jurek som är så arg på allt och alla och som ofta grälar på Leah, men som samtidigt älskar henne högt.
Så när Jurek drabbas av en hjärnblödning och går bort i avsnitt fem, är det en enorm förlust för Leah. När läkaren frågar om hon har någon anhörig eller vän hon kan ringa, svarar Leah nej. Och för oss tittare leder det också till frågan – hur ser Leahs bakgrund ut? Varför har hon ingen familj? Lever inte hennes anhöriga eller har hon självmant valt bort dem?
Det enda vi egentligen får veta om Leahs bakgrund är att hon bestämde sig för att bli polis efter gymnasiet. I avsnitt sju berättar hon för Sara att hon hade två val: ”Antingen blir jag polis eller så blir jag en sån som polisen sätter dit”, vilket ju antyder att hon inte har haft en helt enkel uppväxt. Vågar man hoppas på en djupdykning i Leah som person under säsong två kanske?
9. När det revolutionerande sker – en blodig binda visas i tv
Att Tunna blå linjen är banbrytande på flera sätt är många rörande överens om. Skildringen av Malmöpolisens vardagliga arbete har lyfts fram som trovärdig och verklighetstrogen. En scen sticker ut lite extra – även om den inte i sig berör polisarbetet.
Det är förstås mensscenen i avsnitt fyra vi pratar om. För även om mens är något som halva jordens befolkning måste stå ut med ungefär en gång i månaden, är det pinsamt nog extremt ovanligt att få se en blodig binda i tv-serier eller på film. Därför känns det otroligt befriande, ja rentav revolutionerande, att få se en totalt nedblodad binda i scenen där Sara precis kommit in på toaletten efter en hemsk dag, där hon inte ens har hunnit kissa eller byta mensskydd eftersom anropen avlöst varandra. ”Aldrig sett mens porträtteras så naturligt och bra förut”, kommenterade en följare på SVT Dramas Instagramkonto efteråt.
10. Varför får Leah göra presskonferenser?
Att Leah är missnöjd med en hel del inom den egna kåren blir bara tydligare och tydligare ju längre fram i den första säsongen man kommer. När en journalist frågar om hon vill ställa upp på en tv-intervju tackar hon ja – till polismästaren Draganas (Irma Jämhammar) stora förtret. Som en direkt konsekvens av det får Leah ta över Projekt Oskar, ett samverkansprojekt mellan en rad instanser för att öka tryggheten i området. Till sin ”hjälp” får hon polisen Björn (Anders Aldgård), som verkar mer intresserad av att snickesnacka i telefon med sina kompisar än att jobba.
Efter det här fortsätter Leah att ge intervjuer, och pressas ofta hårt av journalisterna och motdebattörerna. I avsnitt nio blir det tydligt att hon har alla känslorna utanpå, när en programledare ställer en rad påståenden och frågor kring visitationszonerna i direktsändning, och hon irriterat snäser av honom. Som tv-tittare undrar man om det verkligen hade kunnat gå till så här på riktigt? Hade Leah fått fortsätta medverka i medierna när hon uppenbarligen inte mår så bra och lätt tappar fattningen? Är det inte polisledningens uppgift att besvara tuffa frågor från pressen?
11. Leahs och Jesses kyss
Leahs och Jesses vänskap har varit stark genom hela säsong ett. De två har ofta varit ute på uppdrag tillsammans och alltid verkat fungera bra ihop. Som chef har Jesse försökt stötta Leah, även om hon inte varit särskilt mottaglig för hjälp alla gånger. I sista avsnittet är det också Jesse som är med när Leah bryter ihop i panikångest och till sist tvingas erkänna att hon faktiskt behöver professionell hjälp.
Men att det skulle finnas något kärleksintresse mellan dem – det kom ändå som en stor överraskning i avsnitt tio. Det är på glöggfesten som kollegorna dragit ihop helt spontant hemma hos Jesse, som duon hamnar bredvid varandra i sovrummet. Och här någonstans kommer Jesse in på ett resonemang om att han borde ha sett hur Leah mådde tidigare, men att det är svårt att bestämma över någon som han har så mycket respekt för – och innan man vet ordet av sitter de och kysser varandra.
Som tv-tittare blir man oerhört förvirrad: Har det funnits gnistor dem emellan tidigare? Är det så smart att kyssa en medarbetare som är sjukskriven och lite svajig i sitt mående? Och framför allt – är det en engångshändelse eller kommer vi att få se fler kyssar i säsong två?