5 saker alla som sett Tunna blå linjen snackar om
När tv-serien Tunna blå linjen hade premiär i mitten av januari blev den en omedelbar succé. Den har hyllats av såväl tittare som kritiker, som upplever att de får en verklighetstrogen titt in i den svenska poliskårens vardag – samtidigt som också relationerna, kärleken och familjelivet får vara med på ett hörn. Nyligen blev det också klart att serien får en andra säsong.
På sociala medier rasar kommentarerna om tv-serien in, inte minst i SVT:s egna kanaler. Här är fem saker tittarna snackar om lite särskilt efter att ha sett de fem första avsnittet av serien!
1. Magnus och Sara = sant?
Polisarbetet i all ära, men ingen serie är väl komplett utan en spirande kärleksrelation? Och den mest nervkittlande kärlekssagan måste ju vara den mellan poliserna Magnus (Oscar Töringe) och Sara (Amanda Jansson). De trånande blickarna de kastar på varandra i bilen, de småflörtiga kommentarerna och att de alltid ställer upp för varandra i jobbet – vi älskar allt. För att inte tala om hur Saras omtänksamma och vänliga inställning till personerna de möter i tjänsten, verkar ha en positiv inverkan på Magnus som visar en mer sårbar sida för varje avsnitt. Att allt inte går som på räls gör det hela ännu mer spännande förstås. Hur ska det nu gå efter att Magnus förklarade sin kärlek till Sara i avsnitt fem – och hon svarade med ett svalt ”jag tycker jättemycket om dig, men...”? Nog måste det väl bli de två till slut? Visst blir det väl så?
2. Karaktären Leah
Polisen Leah, fenomenalt spelad av Gizem Erdogan, är en karaktär man bara måste ta till sitt hjärta. Hon arbetar hårt för det hon tror på, men drabbas samtidigt av tvivel och frustration inför samtiden och samhället vi lever i.
Förutom att hon är en ambitiös och stundtals hårdnackad polis, är det relationen till morfar Jurek som sticker ut. För mitt i alla bråken, där de skriker på varandra och vägrar svara i telefon när den andra ringer, finns en djup kärlek. Deras ömsinta smågnabbande är en av de största behållningarna med hela serien. Även om vi ännu inte har fått veta så mycket om Leahs bakgrund, framgår det att Jurek är den enda anhöriga hon har – vilket också gör det oerhört sorgligt när han drabbas av en hjärnblödning i avsnitt fem.
Vid sidan av jobbet har Leah en inte alltid särskilt sund livsstil med mycket fest och sena nätter. En av de mer episka scenerna så här långt är när Leah sitter och spelar tv-spel och är totalt ointresserad av killen hon uppenbarligen fått ihop med kvällen innan. Uppfriskande att se lite ombytta könsroller i en sådan situation. Även om situationen i sig är ganska sorglig.
3. Känslan av att få en inblick i verkligheten
Om det är något tittarna reagerar på, är det känslan av att Tunna blå linjen är så verklighetstrogen. Vi tycker oss få en inblick i polisens vardag – på riktigt. Istället för civilklädda utredare som löser mord bakom ett skrivbord, får vi här träffa de som gör allt det där andra – ingriper vid slagsmål, släcker bränder i papperskorgar, tar upp anmälningar om försvunna personer, är först på plats när en man har mördat sin hustru och letar efter barn som kommit ifrån sina föräldrar. Inte så glamoröst alla gånger, men det ger en glimt av verkligheten.
Även om tv alltid är tv och en del påpekar att vissa situationer inte är särskilt realistiska – som att karaktären Sara låter en ung tjej med struliga hemförhållande övernatta hemma hos henne, eller att kollegan Leah ingriper i situationer som rör hennes egen morfar – verkar de flesta anse att det här är så nära polisens vardag vi kan komma. ”Bästa serien på väldigt länge! Så ärlig så äkta och det känns nästan som de inte är skådespeleri utan de är verkligen taget från verkligheten”, skriver en tittare på SVT Dramas Instagramkonto.
Andra reagerar på att serien också känns autentisk på grund av att många av skådespelarna faktiskt pratar skånska. I en tv-serie som utspelar sig i Malmö borde det ju vara naturligt, men vi vet sedan tidigare polisserier och -filmer att stockholmska är den vanligaste dialekten – oavsett var i landet handlingen är förlagd.
4. Mensscenen
Det finns så många bra scener att älska i Tunna blå linjen, men mensscenen måste vi ändå lyfta fram lite extra. Även om det ofta pratas om mens i filmer och tv-serier, är det väldigt sällan man faktiskt får se det. Men det får vi här.
I ett avsnitt där anropen avlöser varandra och Magnus och Sara åker från det ena ärendet till det andra, hinner Sara inte ta en paus ens för att gå och kissa och byta mensskydd. När hon i slutet av arbetspasset äntligen får en chans att gå på toaletten, får vi med all önskvärd tydlighet se vad en stressig dag för poliser, eller för den delen sjukvårdspersonal, kan resultera i – en totalt nedblodad binda som med all säkerhet också har läckt på hennes kläder. ”Aldrig sett mens porträtteras så naturligt och bra förut!”, kommenterar en följare på SVT Dramas Instagramkonto.
5. Tweetsen ger en (dyster?) bild av samtiden
Även om Tunna blå linjen är långt ifrån först med att införliva inlägg från sociala medier som en del av handlingen (minns till exempel de underbara sms- och chattkonversationerna i norska Skam), ger de en extra dimension till polisserien.
Tweetsen, som oftast kretsar kring polisens hantering av olika ärenden, känns som en klockren spegling av vår samtid där rykten, fördomar och konspirationsteorier sprids som en löpeld med ett enkelt knapptryck. Men också, förstås, sansade röster som försöker väga upp.