Oscar Töringe om Tunna blå linjen: ”Mest utmanande jag gjort”
– Många poliser har faktiskt hört av sig och sagt att de känner igen sig själva eller en kollega i honom, säger han.
Det är inte utan att man blir lite förvånad när Oscar Töringe svarar i telefonen. Istället för att mötas av den kraftiga malmöitiska som är så karakteristisk för polisen Magnus som han spelar i Tunna blå linjen, klingar Oscars dialekt snarare stockholmsk. Det är också i Stockholm han har bott de senaste tolv åren – men Oscar erkänner att han fortfarande har rötterna kvar i den skånska myllan där han växte upp.
– Jag kan liksom inte skaka av mig känslan av att komma hem när tåget rullar in på Malmö central, säger han.
Det var delvis kärleken till Malmö som gjorde att han tackade ja till rollen som Magnus i SVT-serien som har tokhyllats av såväl kritiker som tv-publiken, sedan premiäravsnittet sändes i mitten av januari i år.
– Att spela Magnus är på många sätt det roligaste jag gjort, och samtidigt det mest utmanande. Både skådespelarmässigt och att vara iväg från familjen så länge, säger Oscar.
Oscar Töringe om Magnus i Tunna blå linjen
Redan 2015 provfilmade han för rollen tillsammans med Amanda Jansson, som spelar hans kollega Sara i serien. Sedan drog projektet ut på tiden, men våren 2019 kunde man äntligen börja inspelningarna. I den första säsongens tio avsnitt genomgår den inledningsvis så fyrkantige och burduse Magnus en förvandling framför tv-tittarnas ögon.
– Jag tycker att rollen fångar något banalt om man pratar om manlighet. Vid första anblick är Magnus en typisk machokille med rasistiska förtoner, han är hård och tuff och har en grabbig humor. Men vid närmare anblick ser man att han är väldigt mycket mer än så och får också svar på varför han beter sig som han gör. Jag tror att vi har lyckats fånga något där som många män känner igen sig i hos Magnus. Många poliser har faktiskt hört av sig och sagt att de känner igen sig själva eller en kollega i honom.
Rollen krävde mycket förberedelse från Oscars sida. Förutom fysisk träning – ”för att biffa till mig, Magnus tränar mycket” – gjorde han mycket research och läste på om polisarbete. Under inspelningarna fanns också riktiga poliser på plats, allt för att ge handlingen en så genuin ton som möjligt. Dessutom har manusförfattaren Cilla Jackert berättat att man medvetet valde relativt okända skådespelare till huvudrollerna, för att undvika att ett känt ansikte skulle överskugga rollfiguren.
Oscar Töringes uppväxt och föräldrar
Men även om Oscar var ett nytt namn för den breda tv-publiken innan Tunna blå linjen, är han långt ifrån nybörjare i branschen. Under uppväxten i Lund var kultur och teater ständigt närvarande. Mamma Sanna Töringe är författare och pappa Anders Granström är skådespelare – och visst smittade det kulturella intresset av sig även på Oscar, yngst av tre syskon i familjen.
– Men jag var ingen direkt teaterapa i skolan. Jag gjorde väl någon skolpjäs, Klas Klättermus tror jag det var, men det var först när jag var med i spex på gymnasiet som jag upptäckte att det var roligt som fan.
Samtidigt, säger Oscar, var han ganska vilsen under gymnasieåren. Bland de jämnåriga kompisarna i akademikerstaden Lund var Oscar något av en udda fågel.
– Många hade koll på vad de skulle göra sen, det var läkarlinjen eller juristlinjen och sånt. Och jag blev lite provocerad av det där, för jag kände mig så vilsen och ung och framför allt hade jag ingen riktning i livet – förutom en fascination för teatern. Samtidigt brottades jag med ett motstånd och ville inte bara gå i pappas fotspår, vilket är ganska vanligt i skådespelarfamiljer.
Oscar Töringe om tuffa starten i karriären
Till sist blev dragningskraften ändå för stor för att motstå. Efter studenten gick han med i en amatörteatergrupp, tillsammans med bland annat Nour El Refai, och kunde konstatera att han var biten. Efter att ha gått en tvåårig utbildning på Fridhems folkhögskola i Svalöv, var han under några år med i frigruppen Banditteatern i Malmö innan han 2009 kom in på Teaterhögskolan i Stockholm – efter upprepade försök.
Åren efter examen präglades av mycket slit. Även om Oscar fick en mängd roller, bland annat på Skillinge teater på Österlen och Unga Klara i Stockholm, var det tufft i perioder när arbetslösheten slog till.
– Det har inte varit en dans på rosor direkt. Man får ta mindre jobb, som radiopjäser eller ljudböcker. Man måste hela tiden jaga jobb, så är det för de flesta. Jag tror att man måste hitta ett förhållningssätt så att man inte känner sig totalt värdelös de där månaderna då man måste stämpla.
Oscar Töringe om frun Rakel Benér
För Oscar har familjen varit räddningen när självtvivlet slagit till. Han och hustrun Rakel Benér har hängt ihop i många år. Tillsammans har de två barn som har hunnit bli sju och tre år, och under våren beräknas parets tredje barn komma till världen.
– Min familj är min trygghet. I takt med att barnen har kommit har man tvingats släppa fokus på det egna egot. Det har varit välgörande för mig, för med barn går det inte att grotta ner sig – man måste fortfarande byta blöjor eller gå ut med vagnen.
Oscar och Rakel träffades redan på Fridhems folkhögskola och förutom familjen delar de också passionen för teaterscenen. Rakel har de senaste åren haft flera roller på landets teaterscener – och för Oscar är hon den stora idolen.
– Hon är både en fantastisk skådespelare och en fantastisk mamma, konstaterar han.
Oscar Töringe i Syrror och Top dog
Medan Rakel de senaste åren framför allt har jobbat med föreställningar på Dramaten, har Oscar fått allt fler roller inom film och tv. De senaste åren har han synts i bland annat tv-serierna Top dog och Syrror liksom i flera filmer, som Beck – den tunna isen och Min pappa Marianne. Han konstaterar att det har passat bra in i familjelivet att jobba mer framför kameran snarare än på scenen.
Därför kom också erbjudandet om att medverka i Tunna blå linjen så lägligt. Att serien har blivit så unisont hyllad gör honom nästan förlägen, trots att han själv tidigt hade på känn att det kunde bli succé.
– Det känns fantastiskt förstås, men jag kan nästan bli generad ibland när jag får fina kommentarer. Teatern är så direkt i sitt tilltal, medan det här är något som vi i produktionen delvis lämnat bakom oss redan. Så när reaktionerna kommer så långt efteråt blir det konstigt. Vissa scener har jag nästan glömt bort att jag gjort! Men vi kände nog allihopa redan under inspelningarna att det här hade potential att bli något stort. Då är det extra kul när det landar så bra hos publiken.
Vill spela mer teater
Även om han själv inte vill kalla det ett genombrott, erkänner Oscar att hans medverkan i Tunna blå linjen verkar ha öppnat dörrar. Sedan serien började sändas har såväl kollegor som regissörer och producenter hört av sig. Vad det i slutändan leder till och vilka roller vi framöver kommer att få se Oscar i, vet han inte ännu. För tillfället syns han, parallellt med Tunna blå linjen, också i en mindre roll i kostymdramat Atlantic crossing med bland annat Sofia Helin. Men hjärtat bankar fortfarande hårt för teaterscenen – och det är där drömrollen finns.
– Jag skulle vilja göra Shakespearekungarna, som King Lear och Macbeth. Det är gubbroller kanske, men jag tycker det vore häftigt. Jag vill alltid ha ett ben i teatern.
Oscar Töringe om familjen och papparollen
Vid sidan av succén med Tunna blå linjen, är vårens stora händelse naturligtvis att familjen Töringe-Benér ska utökas med ytterligare en familjemedlem. Hur det ska gå att kombinera skådespelaryrket med att vara trebarnspappa, vågar Oscar inte spekulera i än. Men han konstaterar att det med två barn hittills har gått oväntat bra.
– Det är ju kaotiskt, men det är också en del av charmen. Min fru har jobbat mycket i perioder – Dramaten kör hårt med sin ensemble – men då får man växeldra. Skulle det inte funka får vi väl jobba med något annat, men just nu går det med mycket vilja och lite hjälp.
8 snabba med Oscar Töringe
Hur är ditt morgonhumör?
– Dåligt, jag är trögstartad. Min familj säger ofta att jag måste skärpa mig, det är ganska ocharmigt.
Vad är du mest stolt över?
– Mina barn tror jag, med handen på hjärtat. Det är kanske ett tråkigt svar, men så är det.
Vad är det mest irriterande med dig?
– Mitt morgonhumör.
Hur är du som pappa?
– Jag är en pappa som gör så gott han kan i alla lägen.
Vilken paradrätt lagar du helst?
– Jag lagar mycket italienskt. Mina föräldrar importerar olivolja och har ett hus i södra Italien, så vi åker dit minst en gång per år.
Vad hade du jobbat som om du inte var skådespelare?
– Det känns lite klyschigt, men kanske på krogen. Jag skulle gärna öppna något eget med några vänner.
Vad är romantik för dig?
– Jag tror nog att det är att se vad ens partner gillar och tycker om. Det är inte så självklart alltid, att ha den empatiska sidan.
Vem är din förebild inom skådespeleriet?
– Jag tycker att Meryl Streep och Al Pacino är fantastiska skådespelare. I Sverige finns det teaterskådespelare som kanske inte alltid får så mycket uppmärksamhet eftersom teatern inte har den rollen medialt, men jag tycker att Livia Millhagen är makalös. Jonas Karlsson tyckte jag mycket om när jag var yngre. Sen är ju Gizem, Amanda, Per, Sanna, Anna och de andra som jag jobbat med i Tunna blå linjen fantastiska.