Lästips:NYTT! Spel Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

15-åriga Thomas från Bjuv mördades brutalt av sina vänner

23 okt, 2024
author Angelica Jaako Billenman
Angelica Jaako Billenman
Ett svartvitt skolfoto till vänster, till höger några ungdomar som står framför tända ljus och blommor på en skolgård.
Foto: TT
Hösten 1994 utförs ett brutalt mord på 15-åriga Thomas Michelsen.
Mördarna är hans två vänner och efteråt diskuteras videovåld och rollspel i medierna.
Kan det ha varit det som utlöste mordet?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördarenBrand logo
Se också: Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördaren

Det är en grå och regnig söndag den 20 november 1994 i skånska Bjuv. I det lilla samhället, som främst är känt för livsmedelsföretaget Findus fabrik, finns inte så mycket att göra för ungdomar under 1990-talet.

Vädret just den här dagen ger en perfekt ursäkt till att bara vara hemma och slappa. Därför har den 15-åriga Thomas Michelsen bjudit hem tre kompisar på filmkväll. Här kallar vi vännerna för Peter, Daniel och Henrik. De två sistnämnda är bröder och är två och ett år äldre än Thomas.

Ser film tillsammans innan mordet

Den här söndagseftermiddagen har kompisgänget sett komedin Måndag hela veckan, med Bill Murray och Andie MacDowell i huvudrollerna. Thomas har hyrt filmen på vhs på Video-Kalle i Bjuv dagen innan men ska lämna tillbaka filmen senast klockan 18:00 denna dag.

En skylt med ortsnamnet Bjuv på.
Under 1990-talet fanns det inte så mycket för ungdomar att göra i skånska Bjuv. Foto: TT

När de fyra vännerna har sett klart filmen är tiden knapp, klockan är nästan 18:00 och för att inte riskera att få böter hastar de ner till Video-Kalle för att lämna tillbaka filmen. Något sena går Thomas och Peter in i videobutiken medan bröderna Daniel och Henrik står kvar utanför.

När de lämnat tillbaka videon och är på väg att gå ser Peter en annan film som lockar hans intresse, nya actionrullen Surviving the Game. Just denna söndag har Video-Kalle också ett förmånligt erbjudande om att hyra valfri film för endast 20 kronor. Thomas och Peter bestämmer sig för att hyra den tillsammans och betala en tia var.

Annons

När vännerna kommer ut vill Peter hem och titta på filmen men bröderna Daniel och Henrik vill gå med Thomas till Varagårdsskolans skolgård för att uppleva gamla minnen, som de säger.

Alla tre har gått på Varagårdsskolan tillsammans innan bröderna började gymnasiet i Helsingborg, men Thomas går kvar, i nian.

Ett svartvitt skolfoto på en tonårspojke.
Thomas Michelsen blev 15 år. Foto: Privat

Utan att Thomas hör uppmanar Daniel Peter att gå hem. Peter förstår inte varför, men han ska ändå hämta sin lillebror som är hos en kompis, så det gör inte så mycket.

Thomas och de båda bröderna Daniel och Henrik börjar gå mot skolan. Under tiden röker de en varsin cigarett.

Svingar planka i ansiktet

Väl framme vid skolan tar den äldre brodern, Daniel, upp en planka och viftar med den. Plankan har tidigare suttit på en bänk, men den senaste tiden har den stått lutad mot skolbyggnaden. I ändan på plankan sitter ett vinkeljärn fortfarande kvar.

Daniel och Henriks modersmål är ungerska och nu börjar de prata med varandra på det, för Thomas, främmande språket. Vad Thomas inte vet är att bröderna de senaste månaderna planerat att mörda honom och förutom plankan har de också sett ut en tio kilo tung kvadratisk stenplatta som mordvapen.

En frilagd stenplatta på en vit bakgrund.
Ett av mordvapnen var en kvadratisk stenplatta. Foto: Shutterstock/TT

De tar på sig handskar och pratar om att Thomas ska få en överraskning bara han tar av sig glasögonen och blundar. Thomas tar av sig glasögonen men vägrar att blunda. Han sätter sina händer som skydd över sitt könsorgan eftersom han misstänker att bröderna ska ge honom en pungspark.

Annons

Surprise!

Rätt som det är svingar Daniel plankan så att den träffar Thomas kind och sedan fortsätter han att stånga Thomas i magen med hjälp av plankan innan han går över till att använda knytnävar.

– Surprise! utropar han.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Under tiden går Henrik och hämtar stenplattan och ber sin storebror att backa. Sedan kastar han den tunga stenen mot Thomas huvud. Den träffar men Thomas står fortfarande upp. Då kastar Daniel återigen stenen innan de fortsätter misshandeln med plankan och knytnävar tills Thomas ligger livlös.

För att försäkra sig om att Thomas verkligen är död, tar de pulsen på hans handled. Henrik tycker att han känner en svag puls och därför kastar han stenen en tredje gång mot Thomas huvud.

Går till pizzeria efter mordet

Därefter går de båda bröderna därifrån mot en annan kompis hem, där de vet att man kan ta sig in i flerfamiljshusets tvättstuga utan nyckel. På vägen möter de kompisen i fråga med ännu en vän som frågar om bröderna kan bjuda dem på en varsin cigarett, vilket Daniel och Henrik gör innan de fortsätter mot tvättstugan. I regnet och mörkret uppfattar inte vännerna att de båda bröderna är nedstänkta av blod.

I tvättstugan är maskinerna i gång och de lånar ett paket tvättmedel som står framme. När personen som har bokat tvättiden ertappar de båda med tvättmedlet lommar båda bröderna i väg.

En scen ur actionfilmen Surviving the Game. En man står över en annan man med en kniv i handen.
Medierna spred ett felaktigt rykte om att ungdomarna hade kollat på filmen Surviving the Game innan mordet. Foto: TT

I stället går de hem till Peter som sitter hemma och kollar på Surviving the Game, filmen han hade hyrt med Thomas.

Annons

– Var är Thomas? frågar Peter när bröderna plötsligt uppenbarar sig utan hans tredje vän.

– Vi skildes åt. Vi skulle hem så han stack också hem, svarar Daniel och föreslår att de ska gå och äta pizza.

Innan de går passar Daniel på att låna ett par strumpor och byxor av Peter eftersom han blivit blöt av regnet, säger han.

På Pizzeria Kos beställer Daniel en capricciosa med extra ost och extra skinka och två läsk som de tre vännerna ska dela på, men varken Daniel eller Henrik har någon vidare matlust. Tanken med pizzan är egentligen bara att det inte ska verka misstänkt att de dyker upp hos Peter, utan Thomas, och lånar kläder av honom.

Mormor och morfar dör av sorgen

Tidigt dagen efter är en städerska först på plats utanför skolbyggnaden och upptäcker kroppen efter Thomas i novembermörkret. Hon vågar inte gå fram utan pratar med en kollega om vad de ska göra. Kollegan ringer då till sin man som är räddningschef på brandkåren i Bjuv. Han hastar dit, tar pulsen på Thomas och förstår att han är död. Polisen larmas klockan 06:17.

En skolvaktmästare hämtas för att identifiera offret, men han känner inte igen Thomas då kroppen är svårt sargad av övervåldet.

I Thomas plånbok ligger däremot ett foto på honom själv och hans ena bror vilket gör att två kriminalinspektörer och en socialsekreterare åker hem till Thomas mamma, som trott att sonen sovit hos sin pappa när han inte kom tillbaka efter besöket på Video-Kalle.

Nio personer står framför blommor och tända ljus på en skolgård.
Vänner träffades på skolgården för att tända ljus för Thomas dagen efter mordet. Foto: TT

Efter det chockartade beskedet blir livet aldrig sig likt för varken Thomas mamma, pappa eller hans mormor och morfar, som han stod mycket nära.

Annons

Ett år efter mordet dör både Thomas mormor och morfar, med bara några månaders mellanrum. Enligt Thomas mamma tappade de livsgnistan helt.

Störde sig på Thomas sista tiden

Väldigt snart ringas bröderna Daniel och Henrik in.

Några veckor innan hade de berättat för två vänner att de planerade att döda Thomas, och frågade om de kunde ordna fram en pistol, vilket var den första mordplanen – att skjuta Thomas på nyårsafton då skotten kunde misstas för raketer.

Anledningen var att Daniel och Henrik har börjat irritera sig på Thomas den sista tiden. Thomas hade introducerat bröderna för hans stora intresse – rollspel, vilket de också gillade, men de ansåg att Thomas bestämde för mycket i spelet.

Thomas hade tidigare varit kraftig med glasögon men efter sommaren hade han börjat träna och blivit mer muskulös, skaffat linser och byggt på sitt självförtroende, vilket också retade bröderna.

En skolkorridor på Varagårdsskolan i Bjuv.
Både offret och mördarna hade gått på Varagårdsskolan tillsammans Foto: TT

Daniel och Henrik häktas redan på måndagen, dagen efter mordet. Daniel verkar självsäker i förhör och tycker troligtvis att han gör ganska bra ifrån sig under utfrågningen. Han blir förvånad när kriminalinspektören meddelar att han är skäligen misstänkt för mord.

Lillebror Henrik är den mer tystlåtne typen men låter poliserna veta att de gör ett stort misstag när de säger att han är skäligen misstänkt.

Dagen efter, på tisdagen, erkänner Daniel att han slagit ihjäl Thomas, efter att polisen presenterat en del av sin bevisning. Daniel säger att hans bror inte varit delaktig, även om han befann sig på platsen. På onsdagen väljer även Henrik att erkänna, med en liknande historia som sin storebror, fast med detaljen att det var han som var den ensamma mördaren.

Annons

Fick en kick av att mörda

Att barn mördar barn är ovanligt i Sverige, men ett år tidigare hade två tioåriga pojkar i Storbritannien rövat bort och mördat tvååriga James Bulger.

Då hade debatten om hur våldsfilmer påverkar barn blossat upp och när tidningarna nu fick nys om att Bjuv-pojkarna dagen för mordet hade hyrt film debatteras det friskt även i svenska medier.

”Här är filmen de såg före mordet” proklamerade Expressen, tills det visar sig att det inte alls var actionfilmen Surviving the Game pojkarna såg, utan komedin Måndag hela veckan.

En scen ur filmen Måndag hela veckan med Bill Murray i huvudrollen.
Killarna hade i själva verket sett komedin Måndag hela veckan med Bill Murray i huvudrollen. Foto: TT

Då flyttas fokus till rollspelens vara eller icke vara. Kan rollspel vara dåligt för barn?

När rättegången väl inleds den 18 januari 1995 lägger åklagaren ingen vikt vid varken rollspel eller videofilmer. Både Daniel och Henrik har genomgått rättspsykiatriska undersökningar, vilka visar att de inte lider av några psykiska störningar.

Båda döms till sex års fängelse och de väljer att inte överklaga. Vid den här tiden är det det hårdaste straffet som någonsin getts till någon under 18 år.

Jag ville nästan aldrig sluta

Som bevisning har åklagaren varsina brev skrivna av Daniel och Henrik, fem dagar efter mordet. Daniel listar tre saker han störde sig på hos Thomas Michelsen, medan Henrik skriver att han njöt av att utföra mordet.

”Jag själv blev så otroligt hög när jag släppte stenen för första gången att jag ville nästan aldrig sluta. […] den kicken kommer jag aldrig att glömma, även om jag vill det!” skriver han.

Daniel placeras på en avskild ungdomsavdelning i Norrköping och delar avdelning med massmördaren Mattias Flink och två unga medlemmar från militärligan. Henrik får sitta av sitt straff på Mariefredsanstalten, ett fängelse för unga förstagångsförbrytare.

Vintern 1998 friges Daniel och Henrik efter att ha suttit av två tredjedelar av straffen.

Källa: Att bota ondskan, ett examensarbete av Fredrik Lassen, Journalistprogrammet, Göteborgs universitet.

Annons