Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Ensamhet Livet med barnbarn Att förlora någon man älskar Att bli bedragen

Tintin, 8, mördades: Hade vi fått hjälp hade han levt i dag

18 apr, 2024
author Anna Olofsson
Anna Olofsson
Foto: Susanne Lindholm
Under många år levde de med hot och psykiskt våld.
En dag i januari händer det som inte får hända. Tintin mördas av sin pappa under hans umgängesrätt.
Nu har hans mamma Sanam Gharaee skrivit boken Glöm aldrig Tintin.
– Samhället svek honom och jag tänker inte låta det hända ett annat barn eller en annan mamma.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
Se också: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

Det är tyst i huset hemma hos Sanam. Det enda ljud som hörs är det svaga knarrandet i golven och Tintins katt som jamar. Den kommer sakta gående ut från Tintins lekrum, där den brukar ligga och mysa på golvet intill soffan.

I nästan alla rum i huset finns minnen kvar av Tintin. På väggen i vardagsrummet hänger en stor tavla, med en leende och glad kille. Full av liv och med glimten i ögat. Hans rum är städat och lämnat precis som det var den sista gången han gick hemifrån. Samma sak i lekrummet, där alla hans leksaker står uppradade på en hylla.

Sanam går in i Tintins rum och stryker med fingret på lappen som hänger framför fönsterbrädan. ”Rör ej.” Det var Tintins sätt att visa att saker var viktiga, och en del i projekt som han hade påbörjat.

– Jag hör hans röst inom mig varje dag och det får mig att orka kämpa.

Ett foto på Tintin med sin rödhåriga katt.
Tintin med sin katt. Foto: Susanne Lindholm

Pappan hade umgängesrätt – mördade Tintin

Det var söndagen den 8 januari 2023, fem i tolv på förmiddagen, som Tintin lämnade sin mamma. Han skulle vara med sin pappa, som hade rätt till umgänge två timmar lördagar och söndagar varannan helg. Men Tintin kom aldrig hem igen. För Sanam tog livet en brutal vändning. Det skulle handla mer om att överleva än att leva.

Annons

– Det enklaste hade varit att gå samma väg som Tintin. En del av mig sänktes ner i jorden med honom. Men jag kunde inte ge upp eller utsätta min familj för mer smärta. Eller svika Tintin. Hans historia måste berättas. Jag måste stanna kvar och kämpa för alla andra som inte blir lyssnade på av samhället, säger Sanam.

När vi möts är hon är aktuell med boken Glöm aldrig Tintin. I den vill hon berätta hur deras liv var under alla år.

– Samhället svek Tintin och jag tänker inte låta det hända ett annat barn eller en annan mamma. I många år ropade vi på hjälp, men varken socialtjänsten, polisen eller de beslutande myndigheterna lyssnade. Det krävdes att Tintin dog, då plötsligt började de lyssna. Hade vi fått hjälp tidigare, då hade Tintin levt i dag.

Förälskelse sen kontroll: ”Narcissist och psykopat”

Sanam var 28 år när hon träffade Tintins pappa. Hon bodde i Stockholm och hade precis renoverat sin lägenhet.

– Han kom in som en virvelvind i mitt liv och jag blev vansinnigt förälskad.

På bara några månader släppte hon sitt liv i Stockholm för att flytta upp till Sundsvall för att vara nära sin stora kärlek. De första två åren var fyllda av resor, dyra middagar, äventyr, vackra ord och fina saker. Sanam var hans prinsessa.

Sanam Gharaee

Ålder: 42 år.

Familj: Båda Sanams barn är döda. Tintin, mördades 8 januari 2023 och Celin dog i vecka 39 i magen, 24 augusti 2022.

Bor: Luleå.

Gör: Läkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri.

Aktuell: Med boken Glöm aldrig Tintin (Lind & co) som hon skrivit tillsammans med Sofia Rutbäck Eriksson.

– Han var precis som en narcissist och psykopat är. De förtrollar och lindar en runt fingret. Sedan kommer maktutövandet och kontrollbehovet smygande.

Annons

Även om hon såg hur hennes man skrek åt personer i hans närhet och bråkade med många, var det inget konstigt för henne.

– Det gick så långt att även jag blev irriterad på människor som egentligen inte hade gjort något fel. Han dömde ut andra. Han var duktig på att ljuga och förvränga sanningen, och jag trodde på honom.

2012 fick de veta att han hade cancer i lymfsystemet och blev svårt sjuk. Under behandlingen litade han inte på någon annan än Sanam, som var ST-läkare. Han satte henne allt högre upp på piedestalen. Sanams högsta önskan var att bli mamma och hon ville dela sitt liv med mannen som förtrollat henne. De bestämde sig för att frysa in hans spermier ifall det inte skulle gå att bli föräldrar på naturlig väg.

Tintins rum har inte rörts.
Tintins rum är lämnat precis som det var den sista gången han gick hemifrån. Foto: Susanne Lindholm

Han blev frisk, men när cancern kom tillbaka en andra gång 2013 bestämde de sig för att göra en IVF-behandling.

De blev gravida och samtidigt började han öka kraven på Sanam. Inget hon gjorde var bra nog. Han ansåg att det var stökigt hemma, hon inredde inte som han ville och hon lagade inte tillräckligt bra mat. Sanam fortsatte att jobba, men hon var trött och hade fått foglossning. Barnmorskan sa att hon måste ta det lugnt.

– Men det spelade ingen roll. Han blev arg om jag inte gjorde som han ville. Och jag accepterade det, skyllde på att han var stressad för att han hade cancer och låg efter med sin avhandling.

När Tintin föddes började det dolda våldet i form av instabilt beteende och psykisk misshandel komma allt oftare. Tintin hade problem med allergier och var känslig mot olika födoämnen. Det gjorde att han behövde extra omsorg, men inte ens det förstod pappan.

Annons

– Allt ljus skulle vara på honom. Han var borta ofta och när han var hemma blev han arg på mig för småsaker.

Utåt sett levde familjen ett lyckligt liv, men bakom stängda dörrar var det ett förhållande som präglades av tyst våld.

– Han kunde bli som förbytt på bara några sekunder. Det tysta våldet ökade och han straffade mig genom att inte prata med mig. Han hotade med skilsmässa och sen ville han komma tillbaka.

Sanam förde över pengar till honom varje månad och han skötte ekonomin. Det var först ett par år efter skilsmässan som hon insåg att hon också var utsatt för ekonomiskt våld, där han kontrollerat allt.

– Han bestämde vilken lägenhet vi skulle bo i och vilken bil vi skulle köpa. Det spelade ingen roll om vi inte hade råd.

Skickade flera orosanmälningar till socialtjänsten

När Tintin var cirka 14 månader bestämde sig pappan till slut att Sanam inte var den fru han önskade och flyttade. Efter alla hot om skilsmässa började därefter nästa orosperiod i Sanam och Tintins liv. Pappan pendlade mellan att inte vilja ha Tintin alls, till att ha vilja ha ensam vårdnad om honom.

En osäkerhet växte fram, där Sanam och Tintin aldrig helt kunde slappna av. Eftervåldet blev alltmer tydligt och han började även skicka in otaliga orosanmälningar till socialtjänsten om att Tintin for illa hos Sanam.

Trakasserierna fortsatte och vid ett tillfälle kom han till hennes jobb under dramatiska former. Utan förvarning tog han med sig Tintin, som var och hälsade på Sanam på arbetet.

– Efter det fick jag inte vara ensam. Mina kollegor såg hur den här mannen som var så trevlig utåt, kunde vända och bli någon helt annan. Hans ögon blev svarta när ilskan tog över.

Sanam och Tintin flyttade 2020 till Luleå. Efter flera års kamp fick till slut Sanam ensam vårdnad om Tintin 2021. Pappan brydde sig till en början inte, men precis när de börjat tro att allt var lugnt, kom nästa orosmoln.

Annons

Kämpade för hjälp

I många år kämpade Sanam för att skydda Tintin från sin pappa och vädjade till socialen för hjälp. Under tre omgångar skedde samarbetssamtal inom familjerätten och fyra VBU-utredningar (vårdnad/boende/umgänges) gjordes.

Under den här tiden trakasserade pappan Sanam och orosanmälde henne till socialen hela nio gånger. Samtidigt inkom fem anmälningar mot honom från olika instanser. Sex hembesök gjordes hos Sanam och tre hos pappan.

Sex BBIC-utredningar, Barnets behov i centrum, gjordes.

Det har även varit en lång resa inom rättsväsendet. Åtta gånger mötte Sanam pappan i tingsrätten och hovrätten. Hon polisanmälde honom sex gånger men anmälningarna lades ned. Pappan i sin tur polisanmälde två gånger vilket ledde till orosanmälningar.

Pappan flyttade till Luleå och krävde omfattande umgänge med sin son. Hovrätten beslutade våren 2022 till hans fördel, fastän det hade inkommit otaliga orosanmälningar om Tintins oro och rädsla för sin pappa. Och trots att tiden för överklagan hade gått ut.

– Barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge. Så löd beslutet. Det var hemskt för Tintin, han var tydlig med att han inte ville umgås med sin far. Han var rädd för honom.

På morgonen den 8 januari 2023 låg Tintin och Sanam länge i sängen och myste. De pratade om det kommande födelsedagsfirandet.

Tintin skulle fylla nio år den 9 februari. Sanam gjorde pannkakor till frukost åt Tintin, eftersom hon visste att han älskade det. Allt för att göra honom mindre orolig.

Ett kort från Tintin till Sanam.
De fina minnena av sonen är många. Foto: Susanne Lindholm

Pappan ringde klockan 11 och sa att hans bil var på verkstad och att han skulle komma och hämta Tintin i taxi. Han kom tidigare än den utsatta tiden och Tintin frågade Sanam:

”Kostar taxin där ute, mamma?”

”Ja. Taxametern går.”

”Då är det nog bäst jag går ut, för att det inte ska bli dyrt för pappa.”

Annons

– Till och med där visade han sin godhet och tänkte på sin pappas ekonomi. Det var sista gången jag fick krama min son och känna hans hud mot min.

Hon försäkrade honom innan han lämnade hemmet att allt skulle går bra, det var ju bara två timmar. Han ville inte åka till sin pappa, men Sanam visste att hon inte kunde säga nej.

– Då hade jag blivit anklagad för umgängessabotage och kanske mist vårdnaden.

Sanam torkar en tår.
”Jag hör hans röst inom mig varje dag och det får mig att orka kämpa”, säger Sanam. Foto: Susanne Lindholm

Kunde inte säga orden: ”Tänk om han är död”

När hon skulle hämta Tintin vid 14-tiden samma dag var det ingen som varken svarade i telefon eller öppnade dörren. Hon såg på appen ”Hitta min Iphone” att Tintins mobil var i lägenheten. Omedelbart kände hon sig rädd för att något hemskt hade hänt sonen.

– Jag larmade polisen och socialtjänsten och sa att jag var väldigt orolig, att min son kunde vara bortförd eller skadad.

Under ett par timmar bollades hon fram och tillbaka mellan polisen och socialtjänsten.

– Jag var i upplösningstillstånd inombords. Men jag kunde inte visa det, för då hade ingen trott på mig, utan sagt att jag var en hysterisk mamma.

– Jag klarade inte av att säga orden: ”Tänk om han är död.”

På vardagsrumsväggen hänger en bild av Tintin.
I nästan alla rum i huset finns minnen kvar av Tintin. Foto: Susanne Lindholm

Tre timmar senare, efter första kontakten med polisen togs beslut om husrannsakan. De bad Sanam åka hem och vänta. En timme senare kom samtalet från polisen, de var hemma hos Sanam och undrade var hon var.

Annons

– Jag var hos min syster och bad dem komma dit. De ville att min systers barn skulle gå ut för att de ville prata ostört med mig.

Fyra timmar efter första ropet på hjälp fick Sanam höra den mening hon önskar att ingen någonsin skulle behöva höra:

”Vi måste tyvärr meddela att vi har hittat din son avliden.”

– Jag ville spola tillbaka klockan till 12, hålla om Tintin och inte låta honom gå. Jag upprepade för mig själv: ”Förlåt för att jag släppte i väg dig och jag vill bara dö.”

Sanam bröt ihop totalt. Hon hade tidigare varit tydlig mot en vän, som också är en kollega, och skrivit: ”Om han har skadat Tintin måste du lägga in mig.”

– Jag är psykiatriker och hade redan gjort min egen riskbedömning, jag ville dö men samtidigt inte orsaka mina anhöriga mer smärta.

När hon kom hem från psykiatrin bodde hennes bror med henne i ett halvår, och även familj och vänner slöt upp. Livet blev en kamp för att överleva.

– Jag vet att jag måste promenera, träna, äta och göra min yoga, annars bryter jag ihop. Nätterna är fortfarande jobbiga.

Sanam fick se Tintin när han var på rättsmedicinska i Umeå och redan då misstänkte hon att han blivit strypt av sin pappa. Vilket sedan bekräftades.

– Hur fan kan man strypa sin egen son, lägga honom i badkaret och sen ligga bredvid själv i fyra timmar utan att larma? Det gör bara en empatilös och störd människa.

Lex Tintin

Lex Tintin-föreningen är en ideell förening som bildades 2023. De strävar efter tryggare hem och en uppväxt fri från alla former av våld. Här är deras förslag till förändringar:

■ Specialdomstolar för familjerätt.

■ Stoppa umgänge för barn som bevittnat/blivit utsatt för våld av en omsorgsperson.

■ Egna barnombud (med särskild kompetens) i alla rättsprocesser.

■ Bättre kontinuitet, kunskap och kompetens gällande våld i BBIC- och VBU-utredningar (Barnenes behov i centrum och vårdnad/boende/umgänges).

■ Se över förfarandet vid barnförhör – alla barn ska ha tillgång till Barnahus, där fler myndigheter samverkar för att barnets intressen ska tillgodoses.

■ Särskild extern instans ska granska rättssystem samt polisen efter att beslut lett till allvarlig skada/dödsfall.

Följ föreningens arbete via instagram och Facebook @lextintin och på Lextintin.se

Annons

Sanams drivkraft nu är att kämpa för Tintin. Hans röst ska inte tystna, utan sprida frågan: ”Hur långt ska det behöva gå innan samhället lyssnar?”

– För att en pappa ska ha rätt till sitt barn. En pappa som under alla år utövat psykiskt våld mot oss. Och vi har ropat efter hjälp. Ingen lyssnade och det kostade Tintins liv. Nu är det för sent att rädda honom, men kanske kan vi rädda ett annat barns liv.

Tintins pappa dömdes till livstids fängelse för mordet på sin son.

Den 8 januari 2025 arrangerar Tintins mamma Sanam en gala i Luleå för att hedra sonen och alla andra våldsutsatta barn. Datumet markerar två år sedan den tragiska dagen då TinTin mördades.

Annons