Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Kristina reser världen över – själv i rullstol: ”Negativitet motiverar mig”

12 jan, 2025
author Martina Breimo
Martina Breimo
Två bilder, den vänstra bilden visar en rullstol vid Eiffeltornet i Paris. Den högra bilden visar Kristina Palmér framför sin vita Ford Mustang. Hon sitter i rullstol och ler mot kameran.
Foto: Rickard Holmgren, privat
Kristina Palmér var bara 17 år när hon bröt ryggen till följd av en viltolycka.
Där och då förändrades livet, men inte äventyrslusten.
Nu reser hon över hela världen med sin rullstol.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Unika hotell för en vinterweekend nära naturenBrand logo
Se också: Unika hotell för en vinterweekend nära naturen

I den röda enplansvillan på Norderön, strax utanför Östersund, har Kristina Palmér, 56, börjat packa för sitt snart stundande äventyr. På sängen i sovrummet ligger prylar prydligt på rad. Reselakan, tvättmedel, handdesinfektion. Och en vajer med ett tillhörande kodlås.

– Så jag kan spänna fast min resväska och rullstol om jag ska sova på något tåg, förklarar Kristina där hon sitter vid sängkanten.

I hallen intill, på en liten whiteboard-tavla finns en skral att göra-lista nedplitad.

En kvinna sitter i rullstol framför en gammal vit Ford Mustang.
Kristina Palmér räds inte när någon säger att hon inte borde eller kan, bara för att hon sitter i rullstol. Foto: Rickard Holmgren

Det har snart gått sex månader sedan hon bokade sin flygbiljett till New Delhi, Indien. Sedan dess har Kristina tagit en handfull vaccinationssprutor, bokat de två första hotellnätterna och köpt en flygbiljett hem från Colombo, Sri Lanka.

Allt annat är ännu bara lösa planer, men hennes förhoppning är att ta sig runt och upptäcka Indien med hjälp av tåg och taxi för att så småningom ta en båt över sundet till Sri Lanka.

Albanien var 40 grader varmt

Att resa är inget nytt för Kristina, även om hon aldrig varit i Asien tidigare. Med en pappa som besökt cirka 180 länder så har hon det i blodet och som barn reste hon och familjen mycket reguljärt.

Annons

Kristina Palmér

Ålder: 56 år.

Gör: Jobbar halvtid som skoladministratör och halvtid på barn- och utbildningskontoret i Åre Kommun.

Familj: Barnen Ronja, 25, och Cajsa, 21.

Bor: Enplansvilla på Norderön, Jämtland.

Sociala medier: Wheeling_world_wonders

När hon blev äldre och så småningom bildade egen familj blev det färre utlandsresor och desto mer segling i Sverige om somrarna. Trots det så är det inte första gången som hon nu reser i väg helt ensam och även om hon inte reser lika ofta som förut, känner hon sig som en van resenär.

Förra sommaren tog Kristina ett flyg till Albanien för att bo på ett camp som drivs av en svensk kvinna, men på grund av värmebölja och bränder åkte hon hem tidigare än planerat.

– Det var runt 40 grader varmt om dagarna. Det enda jag kunde göra var att bada och jag är ganska rastlös av mig, säger hon.

Ett så kallat glamping-tält, en glamourösare form av camping, på Camp Nivica i Albanien.
På Camp Nivica i Albanien finns inga typiska hotellrum. Bara några få lyxiga safaritält med egen toalett, dusch och privat veranda. Foto: Privat

Svårt att veta tillgängligheten

Den här sommaren har hon tillbringat på hemmaplan och semesterdagarna har hon sparat inför hösten. Att resan går till just Indien och Sri Lanka, var långt ifrån självklart när hon först började fundera på att resa iväg.

– Först tänkte jag åka på en gruppresa till Colombia, men eftersom jag inte fick med mig något resesällskap och inte ville vara den svaga länken i gruppen så började jag titta på det här med att åka tåg i Indien.

Någon kanske lyfter upp mig

Trånga gångar, toalettbrist och svårigheter att komma ombord på tågen är problem som Kristina förväntar sig, men inget som direkt oroar henne.

– Jag får väl ställa mig där på perrongen och se lite dum ut, så kanske någon lyfter på mig, säger hon och skrattar.

Folkmassa på en tågstation i Mumbai, Indien.
Tågstationerna i Indien kan vara trånga. Foto: Shuttertsock/TT

Exakt hur tillgänglighetsanpassade tågen faktiskt är i Indien har varit svårt att ta reda på i förväg. Kristina berättar att hon bland annat mejlat tågbolaget, men inte fått något svar. Inte heller på Facebook har hon fått någon vidare hjälp när hon hört sig för i olika intressegrupper.

Annons

– Många säger att jag inte ens borde åka till Indien och jag förväntar mig inte att det kommer vara lätt. Jag kommer vara magsjuk och ha svårt att hitta ställen att bo på, men jag vill åka dit och någon måste ju börja åka dit, menar hon och fortsätter:

– När någon säger att jag inte borde åka, då blir jag bara ännu mer motiverad.

Rullstolen försvann två gånger

Trots att många avrått Kristina från att åka så finns det också de som hejar på och tycker att hon är modig.

4 saker Kristina alltid packar

Förutom uppenbara saker som pass, biljett, telefon, laddare och reseadapter är det några saker som Kristina alltid brukar ha med sig på sina resor.

  • Litet sy-kit
  • Karbinhake
  • Vattentät väska
  • Sitt Norderön-halsband. ”Så jag hittar hem igen.”

Att åka långt hemifrån, vara borta länge och dessutom resa ensam, är ju faktorer som i sig avskräcker många.

Jag förstår att jag är ett ganska lätt byte

Att därtill vara en rörelsebegränsad kvinna i rullstol och resa till en del av världen där könsbaserad diskriminering av kvinnor fortfarande är utbrett, där personer med funktionsnedsättningar är mycket utsatta och där tillgängligheten på stränder, transportmedel och offentliga miljöer inte alls är som hemma, kräver att man som Kristina, inte hetsar upp sig eller oroar sig så lätt.

– Jag förstår ju att jag är ett ganska lätt byte. Nu åker jag medvetet till ett ställe där jag är ganska säker på att det kommer vara många problem och säkert finnas många människor som kommer vilja hjälpa mig utan att jag vet syftet med det, säger hon.

En kvinna sitter i rullstol. Hon tittar ut över utsikten från kullen Calton Hill. Härifrån ser hon hela Edinburgh.
Första utlandsresan efter coronapandemin gick till Storbritannien och inleddes med ett stopp på kullen Calton Hill, med slående utsikt över Edinburgh. Foto: Privat

Även om det mesta inte tycks bekomma Kristina så finns det en sak som absolut inte får hända. Rullstolen får inte komma bort. Två gånger tidigare har Kristina flugit, landat och fått beskedet att flygbolaget tappat bort hennes rullstol.

Annons

– Det är ju lätt att tänka att en rullstol är en rullstol, men det är ju inte så. Tänk dig att kliva runt i gummistövlar i storlek 45. Det går ju, men det är ju inte så smidigt.

Kristinas bästa restips till andra rörelsehindrade

Våga vara kreativ. Det är lätt att bli förpassad till opersonliga hotellkedjor när man vill ha det anpassat och bekvämt, men om du vill upptäcka platser på ett mer autentiskt sätt, låt inte för smala dörröppningar hindra dig från det.

Ta situationer som de kommer. Det är så mycket som är ovisst kring resande, så försök slappna av och njuta. Saker och ting löser sig på ett eller annat sätt.

Öva hemma. Lever du anpassat hemma är det lätt att skapa en trygghet som är svår att lämna. Om du i stället utsätter dig för situationer lär du dig också göra saker på nya sätt – och hemmet är en perfekt miljö att öva i.

Gör det som lockar just dig. Alla har olika förutsättningar, men också olika viljor, intressen och drömmar. Du behöver inte åka till Indien. Att gå på bio eller ta bussen till stan kan vara ett äventyr i sig.

Men för Kristina Palmér lockar äventyret mer än det ovissa skrämmer. Hon drömmer om att åka upp i de indiska bergen, besöka Taj Mahal och att hitta en halvgalen surfare i Sri Lanka som kan tänka sig att hjälpa henne sittsurfa bland vågorna.

Men först ska hon stapla ved och förbereda gården för de kalla vintermånaderna.

Annons