Åldern saknar betydelse för språkvännerna Barbro och Joana: Vi blev väninnor direkt
Tillsammans blev 72-åringen och 31-åringen en perfekt vänskapsmatch via Språkvänner och de umgås på ett djupare plan utan att tänka på åldersskillnaden.
Chansen att Barbro Santa Eufemia och Joana Santos skulle träffats och lärt känna varandra hade inte varit särskilt stor – om det inte vore för Röda Korsets verksamhet Vi ses! – Språkvänner.
– Jag fick ett tips av en klasskamrat att söka mig dit när jag pluggade svenska på SFI och det är jag väldigt glad över i dag, säger Joana med ett varmt leende.
Hon har fått mycket hjälp att träna på det svenska språket och att komma in i det svenska samhället – men kanske främst för att hon har hittat en vän för livet.
Tänker inte på åldersskillnaden
– Jag ville träffa en person med livserfarenhet, som jag kunde öva svenska med. Att vi skulle klicka så bra och bli så goda vänner var långt över mina förhoppningar.
– Barbro och jag kan verkligen prata om allt på ett djupare plan och den stora åldersskillnaden mellan oss är inget jag tänker på överhuvud taget. Dessutom är det ibland lite väl åldersfixerat i Sverige, tycker Joana.
Det skiljer 41 år mellan dem – Barbro är 72 och Joana 31 år.
– Men jag känner mig absolut inte som någon mamma eller mormor till Joana. Vi har blivit väldigt fina vänner och vår relation berikar mitt liv. Vi byter mycket erfarenheter med varandra och har roligt ihop. Dessutom har vi flera gemensamma intressen. Ett av dem är att båda brinner för hållbarhet och återbruk, vi besöker gärna secondhandbutiker tillsammans, berättar Barbro.
Barbro har lärt Joana plocka svamp
Joana har också fått prova på en del för henne nya saker – som att plocka svamp.
– Jag har även försökt övertyga henne om hur skönt det är att vinterbada tillsammans med mig och några andra kvinnliga vänner, men det är inget hon är särskilt sugen på, säger Barbro och skrattar.
– Nej, burr, det är alldeles för kallt. Jag är ju uppvuxen i Brasilien och van vid betydligt högre temperaturer i vattnet än så. Helst ska det vara över 25 grader, kontrar Joana.
När Joana anmälde sig till Språkvänner hösten 2020 fick hon höra att det kunde dröja lite tid innan de hittat en rätt matchande person efter hennes önskemål.
Och det gjorde det också. Men för Barbro tog det bara en vecka efter att ha fyllt i ett formulär på nätet.
– Det var både genom annonser och vänner som jag fick höra om Röda Korsets spännande och intressanta verksamhet. Det brukar vara brist på svensktalande språkvänner, så jag fick svar nästan direkt. De sa att det var en brasiliansk tjej som ville träffa en person med lite erfarenhet och då tänkte jag att det lät helt perfekt för mig, ler Barbro.
Barbro kan portugiskiska och uttalade Joana rätt
Den första arrangerade träffen med Språkvänner i Linköping brukar hållas i Röda Korsets lokaler i området Skäggetorp. Därefter bestämmer personerna själva var de vill ses och när. Ambitionen är minst två gånger i månaden under sex månaders tid.
Att Barbro kan prata Joanas modersmål portugisiska – efter att ha varit gift många år med en portugis (därav efternamnet Santa Eufemia) och även bott ett år i Portugal – var något som stack ut vid deras första möte.
– Ja, det var väldigt häftigt och roligt när vi träffades. Röda Korsets personal presenterade henne som ”Johanna”. Men jag sa ”Hej Joana” med portugisiskt uttal och märkte direkt hennes förvånade reaktion, berättar Barbro.
– Det var första gången som någon uttalade mitt namn rätt i Sverige, så jag fick ett starkt intryck av Barbro direkt, säger Joana och ler vid minnet.
– Hon tappade hakan några gånger i början när det visade att jag kunde prata portugisiska ganska bra. Det var hon inte van vid i Sverige, säger Barbro.
Joana såg vikten av att lära sig svenska
Joana träffade sin svenske sambo Johan via nätet 2015 och har kontinuerligt besökt honom i Linköping, fram till 2018 – då hon fick permanent uppehållstillstånd och flyttade dit.
– För mig var det viktigt att komma in i det svenska samhället så fort som möjligt och då är det förstås betydelsefullt att lära sig språket. Frånsett att jag gick en kurs på SFI försökte jag prata mycket med gästerna i mitt tidigare jobb på en restaurang. Men Barbro är helt klart en av de som lärt mig mest och hon är också väldigt envis.
– Svenska är ett ganska svårt språk att lära sig, men portugisiska är faktiskt ännu värre. Grammatiken är fruktansvärd. När jag träffade min förra make pluggade jag en massa och det var mycket viktigt att våra två barn som är adopterade från Portugal fortsatte prata sitt modersmål – samtidigt som de lärde sig svenska, berättar Barbro.
Barbro har alltid varit nyfiken på andra länder och olika kulturer. För henne var kontakten med människor från en helt annan bakgrund inget nytt.
– Jag tror att vår vänskap fungerar så bra eftersom Barbro är en så öppen person. Hon dömer inte mig vad jag än berättar, framhåller Joana.
Under det första halvåret följde de Språkvänners plan – och träffades minst två gånger i månaden. Oftast mer än så. Att avsluta kontakten när sex månader hade passerat var det aldrig tal om.
Resultatet blev djup vänskap
– Nej, det var givet för oss att höras av och umgås även efteråt. Ibland kan det dröja lite mellan träffarna beroende på hur mycket vi har att göra, men vi hörs en hel del och skickar sms till varandra. Relationen har vuxit sig stark och när vi ses blir det mycket prat om allt som hänt under tiden. Jag är så glad över den djupa vänskap som utvecklats mellan oss, säger Joana.
Efter att ha arbetat inom restaurangbranschen driver hon numera eget företag.
– Jag har arbetat som personlig stylist och hade en av de första butikerna för uthyrning av klädesplagg med kläder för vardagslivet och speciella evenemang i Brasilien, samt en av de första prenumerationstjänsterna för kläder för kvinnor i kombination med personlig styling. Nu vill jag använda min erfarenhet och addera en tjänst som kan göra det lättare att uttrycka oss som individer.
Joana trivs bra i Sverige, men tyckte att det var lite svårt att komma in i det svenska samhället och bli accepterad.
– Även om jag har min sambo och hans familj har jag ibland känt mig lite utanför. Det har varit svårt att veta vad jag ska göra för att komma in bättre. Många svenskar är inte så öppna för att lära känna nya personer, och det kan vara svårt att komma nära dem in på livet. Så det är tur att det finns sådana som Barbro, säger hon och ger sin vän en varm blick.
Något som Joana också råkat ut för är att en del hackar på hennes svenska uttal.
– Jag har försökt så gott jag kan, men det underlättar inte när andra skämtar om det och fördummar mitt sätt att prata. Det har varit mycket skojande över mitt uttal och vissa har varit övertydliga och pratar med mig som till ett barn. Framför allt har det handlat om kunder på jobbet. När man får höra sådant blir det direkt två steg bakåt och vissa stunder har jag dragit mig för att prata svenska.
Detta är något som Barbro blir irriterad på. Hon tycker att det är väldigt synd att sänka en persons självförtroende på det sättet.
Vännerna planerar resa till Portugal
– Det är tråkigt att folk måste hålla på så där och ge dumma kommentarer. Jag har hela tiden försökt peppa och stötta Joana så att hon fortsätter att våga prata. Visst har vi pratat en del både portugisiska och engelska med varandra. Men jag har varit envis och kört vidare med svenskan, förklarar Barbro.
– Och det uppskattar jag mycket att du gjort och gör. Det har betytt så mycket för mig och jag är väldigt tacksam över att ha fått lära känna dig, säger Joana.
Framöver planerar de att göra en gemensam resa till Portugal. Förhoppningsvis redan någon gång tidigt i höst.
– Det skulle vara väldigt roligt nu när pandemin äntligen har lagt sig. Det blir i så fall vår första resa tillsammans, men säkert inte den sista. Jag har svårt att se att vi skulle tröttna på varandra, säger Barbro och Joana håller helt med.
Detta är Barbro Santa Eufemia
Ålder: 72 år.
Familj: Två vuxna barn, ett barnbarn.
Bor: I en lägenhet i Linköping.
Yrke: Pensionär.
Intressen: Litteratur, träning, handarbete, kultur, vinterbad, träffa och umgås med människor, fågelskådning.
Detta är Joana Santos
Ålder: 31 år.
Familj: Sambon med Johan.
Bor: I en lägenhet i Linköping.
Yrke: Entreprenör.
Intressen: Hållbarhet, mode, entreprenörskap.
Detta är Röda Korsets Språkvänner
*Röda Korsets verksamhet Vi ses! – Språkvänner har funnits sedan 2016 och syftar till att sänka trösklar i samhället för nyanlända genom att matcha individer och familjer med svensktalande etablerade personer. Matchningarna baseras främst på gemensamma intressen.
*Den som är ny i Sverige önskar att öva/bli bättre på svenskan. Den som är etablerad önskar att lära känna någon från en annan kultur och svara på de frågor man har som ny i landet. Att vara språkvän ska vara lärorikt och givande för både den som är ny i Sverige och etablerad.
*Språkvänner ska i första hand umgås och ha roligt tillsammans genom att till exempel gå på promenader, ta en fika eller gå på studiecirklar tillsammans. Detta bestämmer de tillsammans. Det finns även gemensamma aktiviteter som verksamheten organiserar.
* Deltagandet tar slut efter sex månader – men språkvännerna kan förstås fortsätta träffas efteråt.