Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Släktforskande Martin har mer än 37 000 personer i sitt släktträd

01 jul, 2024 
Susanne Lolling
Foto: Peter Cohn
Efter att ha förlorat båda sina föräldrar redan som 41-åring hade Martin Svedberg ett behov av att söka sina rötter: Han fick upp ögonen för släktforskning, och resten är historia. Nio år senare har han ett enormt släktträd som fortsätter växa. – Det är en evig hobby, säger han.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördarenBrand logo
Se också: Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördaren

I slutet av 2015 var Martin Svedberg småbarnspappa och la den mesta av sin lediga tid på sina barn och att umgås med vänner. Men så i oktober samma år, tre dagar innan äldste sonen Douglas fyraårsdag, gick Martins mamma Wanja Elfner Lindén bort i sviterna av lungsjukdomen KOL.

För Martin var förlusten väntad men tung, och eftersom han tidigare förlorat sin pappa, Lars Svedberg, i lungcancer redan 1999, innebar mammans bortgång att Martin inte längre hade någon förälder kvar i livet. Det gjorde att Martin började fundera mer över sin släkt.

– Jag hade fått en liten släktforskning från pappas sida redan när han gick bort, och när mamma dog fick jag ett par sidor om hennes släkt, som hennes pappa en gång i tiden fått som 50-årspresent.

Annons

Hade frågor om släkten som saknade svar

Martins tanke var att kopiera allt och ge till sina tre äldre syskon, men under tiden som han satt med kopieringen väcktes allt fler frågor och funderingar.

– Jag insåg att jag inte visste så mycket om min släkt överhuvudtaget, om var jag kom ifrån, säger Martin.

För Martin Svedberg blev släktforskning att sätt att hitta sina rötter efter att hans föräldrar gått bort. I dag har han byggt ett släktträd med över 37 000 personer.Foto: Peter Cohn

Med avstamp i de två släktforskningarna från hans mammas och hans pappas sida, tog Martins nya passion fart. Han skapade ett släktträd på en släktforskningssajt, Ancestry, och med hjälp av olika digitala källor hittade han snart allt fler namn att lägga till i sitt släktträd. På Ancestry blev Martin kontaktad av en avlägsen släkting, eller ”kusin” som han själv föredrar att säga.

Annons

– Ja, jag säger kusin, även om det är någon som jag inte är nära släkt med, det blir lättare så, säger Martin.

Släktingen ställde frågor om Martins gammelfarfar som han inte kunde svara på, och det blev en sporre att gräva vidare.

– Vi som släktforskar hjälper varandra, det gör att det går snabbt att komma vidare och lägga till fler personer i trädet, säger Martin. Det är inte kungar eller hövdingar jag försöker hitta med min släktforskning, jag vill bara veta var jag kommer ifrån.

Det blir snabbt många människor i ett släktträd

Efter ett tag skapade Martin en Facebook-grupp, ”Jonas Svedberg 1815–1893”, för att ha en plattform att dela bilder som han kom över från olika släktingar. Allt mer av fritiden gick åt till att kartlägga, ringa upp och besöka släktingar som hade något att dela med sig av, då främst gamla foton.

– De flesta blir bara glada när man ringer. Jag är noga med att förklara att jag inte säljer något eller försöker lura på dem något, säger Martin.

Ett flertal gånger har han även fått lådor med gamla foton skickade till sig, från avlägsna släktingar som inte vetat vad de skulle göra av allt. Då har han lagt timmar och åter timmar på att skanna och digitalisera allt, vilket han sedan delat med sig av i sitt släktträd och i sin Facebook-grupp.

Under åren har Martin kart­lagt hundratals fotografier. Här är anmodern Sara Katarina Nilsdotter (1820-1910), som kallades för Kajsa och var gift med Jonas, den första i släkten med efternamnet Svedberg.Foto: Privat

Dna-test kan sammanföra okända släktingar

Martin tog tidigt även beslutet att använda sig av dna-teknik i sin släktforskning, och har till dags dato tagit ett antal dna-test med jämna mellanrum. Han har även, på eget initiativ, finansierat och administrerat dna-test för ett antal släktingar i sin jakt på att få fler träffar till sitt träd.

Annons

Vid några tillfällen har dna-testen lett till att Martin med hjälp av andra släktforskare, såväl släktingar som icke-släktingar, varit behjälpliga i att återförena individer som adopterats bort eller av andra anledningar sökt sin härkomst, med släkt som de inte visste att de hade.

– Det kan vara rätt känsligt så jag vill inte gå in för mycket på det, men det har hänt och det är ju fantastiskt, säger Martin. Samtidigt vill man ju inte vara inne och peta eller trasa sönder något, men man kan hjälpa till att peka folk åt rätt håll om de vill göra egna efterforskningar.

Det här är Martin

Namn: Martin Svedberg.

Ålder: 50 år.

Familj: Sambon Susanne, 48, barnen Douglas, 12, och Dante, 11.

Gör: Global Network Manager på AFRY.

Bor: Hammarby Sjöstad, Stockholm.

Sommaren 2018, cirka två och ett halvt år efter att Martin tog sina första trevande steg i det här med släktforskning, gav han sig av på en resa för att knyta ihop en lös del av sin släkthistoria på sin pappas sida.

Martins gammelfarfar Per Emanuel Svedberg var ett av femton barn, varav hela fem stycken – fyra unga män och en ung kvinna – kom att utvandra till USA. Släkten höll länge kontakten, men någon gång på 50-60-talet ebbade kontakten mellan den svenska och den amerikanska grenen av släkten Svedberg ut.

Swedberg Family Farm ligger i McGregor i nordöstra Minnesota, och grundades av Emil Svedberg, en utvandrad bror till Martins gammelfarfar Per Emanuel Svedberg. I dag bor Duane och Deb Swedberg med sin familj där.Foto: Privat

Återknöt med ättlingar till utvandrade släktingar i USA

Tack vare sin släktforskning lyckades Martin få kontakt med ett antal av gammelfarfar Per Emanuels syskonbarn och barnbarn. Och i juni 2018 gick så resan till Minneapolis i Minnesota, där många i den amerikanska släkten i dag bor.

Annons

– Jag bodde först hos Beth Swedberg i Saint Paul, Minneapolis tvillingstad, och med henne åkte jag runt och träffade andra släktingar.

Under sin resa passade Martin även på att besöka Swedberg Family Farm, farmen som Martins gammelfarfars bror Emil en gång grundade i staden McGregor i nordöstra Minnesota. Farmen är fortfarande i släktens ägo, och i dag huserar Duane och Deb Swedberg med sin familj där.

Ett av resans mest minnesvärda möten var när Martin fick träffa Ruth, då 97 år, och den då sista levande dottern till Emil, Martins gammelfarfars bror.

2015 träffade han Ruth, då 97 år, som var dotter till Emil Svedberg, Martins gammelfarfars utvandrade bror.Foto: Privat

– Det var en rätt häftig upplevelse, säger Martin. Min farfar Harry dog 1984, och det här var ju hans kusin, på riktigt.

Annons

I samband med sin USA-vistelse fick Martin även chansen att delta i en släktträff, Swedberg Picnic, där han träffade ännu fler släktingar.

I dag har Martin ett släktträd med över 37 000 personer – 37 669 i skrivande stund – och det växer fortfarande.

– Jag är självklart inte släkt med alla i trädet via blodsband, men det blir snabbt många människor i ett träd när man länkar ihop fler och fler, säger han.

Släktforskningen har lett till nya fina vänskaper

Men det är inte bara en form av rötter och kunskap om sin historia som Martin fått genom sin släktforskning, han har även fått en hel drös med vänner, bland annat en del som är generationsöverskridande. Fram tills alldeles nyligen pratade Martin med en av dem, vännen Bernie Pringle, 84, minst en gång i veckan. Bernie, som gick bort i slutet av oktober 2023, var dotterson till Martins gammelfarfars bror och de träffades på ovan nämnda släktpicknick.

– Vi pratade om allt mellan himmel och jord, det var en fin vänskap som har betytt mycket för mig, säger Martin.

En oväntad bonus med släktforskningen är nya vänner. En av dem är Bernie Pringle, 84, som Martin träffade när han var i USA för att gå i utvandrade släktingars spår. Bernies morfar Johan var bror till Martins gammelfarfar.Foto: Privat

Vänskapen var ömsesidig, och Martin fick även en bra kontakt med Bernies fru, Pat, och hans ena son, Scott. För något år sedan skickade Bernie, som tidigare arbetat som tekniker på ett företag som levererade lösningar till NASA, en uppsättning med kepsar och mössor från just NASA till Martin och hans familj, vilket blev en uppskattad gåva.

Annons

För Martins barn, Douglas, 12, och Dante, 11, var Bernie som vilken släkting som helst. När deras pappa brukade ha ännu ett i raden av många samtal med Bernie, så brukade barnen även passa på att öva på sin engelska och byta några ord med honom.

Martin är stockholmare sedan flera generationer. Morfar Rune Elfner var skepps­gosse på full­riggaren Jarramas, systerskepp till af Chapman som i dag ligger på Skeppsholmen i Stockholm.Foto: Peter Cohn

Alla inte lika villiga att gräva i familjehistorien

Det är dock inte alla som är lika intresserade eller villiga att knyta band, enbart baserat på släktskap, oavsett hur nära det är.

– När man letar i olika släkthistorier så får man höra en hel del. De flesta är glada och delar gärna med sig, men det finns självklart också de som inte vill prata. Förr i tiden ansågs det ofta fult att få barn som ogift, och det vill man ibland inte prata om, säger Martin.

Många av ättlingarna till Martins utvandrade släktingar bor runt Minneapolis i Minnesota, USA. I juni 2018 fick Martin möjlighet att delta i Swedberg Picnic.Foto: Privat

Och även om släktforskningen till viss del roar delar av Martins egen familj, så är begeistringen inte helt genomgående.

Annons

– Jag kan citera min ena son när han var mindre: ”Pappa, varför sitter du hela tiden och tittar på döda människor?”

– Och det har han ju rätt i.

När det uppdagades att en populär yngre pedagog i barnens skola faktiskt var deras brylling, så blev sönerna dock mer intresserade. Dessutom hade de något att imponera på kompisarna med.

– Om inte annat fick de upp ögonen för att släktforskning kan vara roligt också!

Nyfiken på släktforskning? Här är Martins 5 bästa tips för att komma igång!

1. Registrera ett konto på en släktforskningssajt.

2. Prata med släktingar, ta reda på vem som sitter på information.

3. Dra nytta av gratis digitala källor som Riksarkivet, där finns bland annat bouppteckningar som ger mycket information. Arkiv Digital finns också, men det kostar dock.

4. Ta ett dna-test! Det ger många matchningar för väldigt lite ansträngning.5. Våga ta kontakt med människor! Ett enkelt sätt är att starta en grupp, till exempel på Facebook.

Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"Brand logo
Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"
Annons