Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Bodil och Petri köpte slott i Frankrike: ”Kärlek vid första ögonkastet”

12 sep, 2024
author Frida Funemyr
Frida Funemyr
Frida Funemyr
I den lilla byn Drudas, utanför Toulouse, har det svenska paret Bodil Leijonklo och Petri Partanen förverkligat drömmen om ett franskt lantliv.
De driver en verksamhet för välbefinnande i sitt rosa slott.
– Så fort vi såg det visste vi att det var rätt plats för oss, säger de.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

Att kliva in på La Chartreuse, det Toulouse-rosa slottet i byn Drudas, är som att hamna i en autentisk förtrollad värld där alla fem sinnen får sitt. Akustiken i dess enorma salar, med nästan fem meter till tak, får musiken att omsluta varje liten vrå, både inom- och utomhus av slottet.

En blandning av en doft av nyplockade rosor och nybakat bröd sprider sig likaså och når ända in till själen där det skapas ett lugn.

Bra miljö för återhämtning

Under ett besök är även maten en del av upplevelsen. Den är omsorgsfullt lagad från grunden med lokala råvaror inköpta på marknaden i grannbyn Grenade. Känslan är inget annat än varm, mjuk och välkomnande.

Ett rosa slott i Frankrike med en pool utanför.
Chartreuse är egentligen en grön fransk likör, men slottet La Chartreuse är vackert rosa. Foto: Frida Funemyr

Värdparet och ägarna Bodil Leijonklo och Petri Partanen betonar sambandet mellan våra fem sinnen och vårt välbefinnande där inget sinne är viktigare än något annat.

– Vi vet att man kan påverka sin hälsa med hjälp av stresshantering, sömn, dygnsrytm, rörelse, kost och goda relationer. Men framför allt tror vi att sådana här miljöer kan öka vår återhämtning, säger Bodil.

Bodil Leijonklo och Petri Partanen

Ålder: Båda är 55 år.

Familj: Vera, 27, Love, 24 och Alma, 21, samt hundarna Lava och Pascal.

Bor: Delar sin tid mellan Drudas, Frankrike, Jämtland och Stockholm.

Yrke: Bodil är legitimerad psykolog och psyko-terapeut samt författare. Petri är forskare, psykolog och författare.

Annons

Både hon och Petri är psykologer. De träffades i 20-årsåldern på psykologutbildningen och den mentala hälsan har alltid varit ett intresse och samtalsämne som förenar dem.

I samband med att de startade upp verksamheten i Frankrike lade Bodil ned sin psykologmottagning efter 25 år medan Petri i dag delar sin tid mellan forskning i psykologi och arbete med utbildning inom skolan, vilket passar perfekt eftersom han är knuten till universitet både i London och Östersund och kan jobba en hel del på distans.

En kvinna och en man är klädda i linne-kläder. Hon i rosa och han i grått. De lutar sig mot en husvägg i sten. Bredvid växer en kruka med citroner.
Nu förlänger Bodil Leijonklo och Petri Partanen sommaren genom att kunna tillbringa tidiga vårar och sena höstar på fransk mark. Foto: Frida Funemyr

Deras gemensamma erfarenhetsbank till välbefinnande är enorm och även om drömmen om att göra något av alla år inom den inre hälsans värld tog ett tag att formulera, vet de idag att de är på rätt plats.

Bodil och Petri hade bott i ett sekelskifteshus med utsikt över fjällen i Jämtland i över 25 år, sett barnen växa upp och levt ett klassiskt familjeliv.

– Vi trivdes jättebra i det där huset där vi gjort stora renoveringar och trodde nog aldrig att vi skulle lämna den platsen. Vi tänkte snarare att vi skulle bo kvar där tills vi blev riktigt gamla, säger Petri.

Men så blev barnen vuxna och när yngsta dottern var på väg att flytta hemifrån kom funderingarna kring hur de egentligen ville leva sina liv i en ny fas då barnen lämnat boet.

– Det var egentligen inte att vi ville bryta ett slags ekorrhjul eller så. Vi har nog alltid rått över vår egen tid. Men det blev så påtagligt och tomt när barnen flyttade.

Interiören i ett franskt slott.
Mycket av lösöret ingick i köpet och de tidigare ägarna var händiga, bokhyllor och skåp är hemmasnickrade. Foto: Frida Funemyr

En förändringstid var på gång och de frågade sig hur de kunde använda sitt intresse för hälsa och välbefinnande.

Annons

– Vi drömde om att använda vår kunskap, men i nytt format och började då prata om att försöka hitta ett ställe där vi kunde driva verksamhet med lärande, utveckling och välbefinnande, säger Bodil.

Stora krav på objektet de letade efter

År 2017 vidareutbildade sig Bodil inom livsstilsmedicin och då blev det ännu tydligare att hon ville satsa på hälsa på ett större plan. Under pandemin skrev hon två böcker, Hälsokoden – så får du ökad energi och livsglädje och Livsstil för hälsa och välbefinnande.

Samtidigt tog sökandet på nätet efter en passande plats för deras eventuella verksamhet fart, men de kunde inte resa på grund av pandemin.

Checklistan var lång. Bland annat skulle platsen vara en vacker miljö med mycket grönt och helst på landet eftersom man enligt forskning vet hur lugnande en sådan miljö är för återhämtning.

Petri Partanen står i sin franska trädgård. På bordet framför honom ligger färska grönsaker och frukter, röror och sallad.
Maten är en viktig del av upplevelsen för de som besöker slottet. Foto: Frida Funemyr

Atmosfären i huset skulle få den som kliver in att sänka axlarna. Huset skulle helst ligga i Italien eller Frankrike och ha plats för att kunna ta emot större grupper och alltså inte enbart vara ett boende för dem, deras nära och kära.

– Vi längtade efter tidigare vårar och längre höstar. Sommaren i Jämtland är så kort, det kanske var den främsta anledningen till att vi letade efter hus just söderut. Och jag måste säga att Bodil var fenomenal på att leta runt på internet. Det känns som att hon hade koll på varje husobjekt i hela Frankrike, säger Petri.

Reagerade fysiskt när de såg slottet

Så dök den där lilla videofilmen om det här huset upp på en mäklarsida i Frankrike och Bodil beskriver hur hela hennes kropp reagerade fysiskt.

Annons

– Det var så starkt. Hjärtat började slå jättesnabbt och vi kände båda två att detta var en chans vi inte fick missa. Jag sökte vidare på nätet och såg att det drevs bed & breakfast och att det fanns möjlighet till övernattning.

En perfekt chans att verkligen inspektera objektet och känna efter om det var rätt ställe för dem var såklart att åka dit och sova över.

Sagt och gjort, så fort pandemin var över åkte familjen ner till Frankrike och körde in i den lilla byn Drudas, som endast har 200 invånare men likväl en borgmästare, och blev störtförälskade bara av känslan i området. Och inte minskade de starka känslorna när de fick syn på La Chartreuse för första gången.

– Så fort vi såg det visste vi att det var rätt plats för oss. Det var kärlek vid första ögonkastet, säger de.

Exteriören bär den rosa färgen som är inspirerad av ”La Ville Rose”, som staden Toulouse kallas för.

Ett vackert stilleben med en vas med blommor i ett franskt slott.
Ett vackert stilleben att vila ögonen på i parets slott. Foto: Frida Funemyr

Fönsterluckorna är målade i en duvblå färg och färgvalen som återspeglar naturen går som en tråd genom flera av rummen tillsammans med andra naturliga jordfärger som bland annat grönt, beige och terracotta.

Vi berättade om vår dröm och jag tror de gillade idén

Bodil Leijonklo

Slottet ägdes då av det franska paret Marie, som är arkeolog och konstnär, samt Jean-Louise, som är finsnickare. De ville nu lämna huset för att gå i pension och flytta till något mindre. Paren lärde känna varandra och Bodil tror att de förra ägarna kände en trygghet i att lämna över huset till det svenska paret.

Annons

– Vi berättade om vår dröm och hur vi skulle vilja använda huset för att få andra till ökat välbefinnande och jag tror de gillade idén och förstod att vi skulle förvalta huset med hela våra hjärtan.

Inte ångrat sig en sekund

Bodil och Petri hade fler objekt på sin lista, men visste egentligen att inget annat skulle överträffa upplevelsen de fick här. Petri beskriver hur Jean-Louise satt vid sin flygel och spelade Saties klassiska pianostycke Gymnopedie medan han såg ut över solrosfälten som breder ut sig runt omkring byn.

Petri tittade på Bodil och förstod att hon hade samma känsla som han. Detta var den plats som skulle få deras gäster att släppa ner axlarna.

Parets tips till den som vill förverkliga sin dröm

    • Våga testa din dröm, utvärdera om det blev som du föreställt dig. Mod handlar om att testa på något som kan kännas lite skrämmande, men prova! Många stannar i dåliga relationer eller på arbetsplatser man inte trivs på grund av att det känns tryggt. Men testa att till exempel gå ner i arbetstid och prova det andra du är nyfiken på under deltid om du har möjlighet.

• Vad värderar jag i livet? Fråga dig vad som får dig att må bra, vad är viktigt för dig? Sök dig närmare det som ger dig livsglädje.

• Gör en plus- och minuslista. När man skriver ner för- och nackdelar så försvinner ofta spökena.

• Skjut inte upp på saker för länge, livet är nu!

Barnen var med på noterna och på sin 20:e bröllopsdag den 28 juli år 2021 tog Petri och Bodil beslutet. När båda paren, tillsammans med notarien, skrivit på en tjock lunta papper hade flera timmar passerat och de var helt slut, men överlyckliga.

Och inte under en endaste sekund har de ångrat köpet.

Trots att de nu ägt slottet i några år finner Bodil och Petri inga ord som kan beskriva det välbefinnande de känner över att varje morgon få vakna upp här.

– Vi ordnade en fest för människorna i byn och det blev inte bara ett fint överlämnande från de förra ägarna till oss utan också ett sätt för oss att presentera oss för alla i byn, menar Bodil.

Det mesta med huset var redan gjort.

– Jean-Louise hade till exempel specialsnickrat både bokhyllor och skåp. Och Marie har gjort nästan all konst och sytt alla gardiner, säger Bodil och visar de enorma vackra konstverken som pryder salarnas väggar.

En trädgård vid ett franskt slott.
I trädgården finns plats för avkoppling. Foto: Frida Funemyr

Eftersom allt var smakfullt skräddarsytt och att paret dessutom lämnade efter sig en hel del av inredningen, var det bara för Bodil och Petri att i stort sett flytta in. De jordfärgade stengolven, de vackert målade kalkväggarna, de otroliga småspröjsade fönstren och höga dörrarna förmedlar en fransk, exklusiv men behaglig känsla.

Annons

Ordnar kurser och events

Från år 2023 anordnar i dag Bodil och Petri allt från skriv- och akvarellkurser till yoga- eller mat och vin-resor här på la Chartreuse. Petri förklarar hur viktigt lärandet är för vår hälsa och välbefinnande och det är just detta som deras livsfilosofi handlar om.

– Vi vill vara en kompass för olika vägar till välbefinnande och att lära sig nya saker får oss att må väl.

Huset ska även vara en plats för sociala möten och kan även bokas för event, kickoff, födelsedagsfiranden eller som ett alternativt semesterboende för vänner och familj.

Ett par i 50-årsåldern sitter i en trädgårdssoffa med sina två hundar. De ler mot kameran.
Även hundarna Lava och Pascal får leva franskt lantliv. Foto: Frida Funemyr

La Chartreuse rymmer upp till 16 personer i 7 sovrum, berättar Bodil som är den som står för all matlagning och återkommer till hur hon vill hur hon vill stimulera det sinnliga, allt ifrån smaker och dofter till ljud och känsel. Att bidra med helheten är viktigt som värd.

Petri säger att han helst trivs med de uppgifter som kanske inte alltid syns under vistelserna och jobba i kulisserna, men Bodil hävdar att Petri är en fantastisk värd och gärna den som tar med sina gäster på visningar genom huset där han berättar om dess historia.

Förra ägaren hittade vacker gammal keramik

Här bodde i början på förra seklet Paul och Mathilde, och i fyrtio år innan Marie och Jean-Louise tog över stod det helt tomt. Bodil berättar att detta var en magisk plats för Marie att, som arkeolog, få leta efter olika historiska fynd.

– Hon fann till exempel en hel del spännande och vacker keramik, säger Bodil och berättar att dessa fynd numera finns på ett museum i närheten.

Annons

Enligt berättelsen livnärde sig Paul och Mathilde på kärlek och ägg och Bodil säger att hon gärna lagar rätter med ägg i någon form till frukostbuffén och lägger sin kärlek i sin omsorg till sina gäster.

– Hönshuset står kvar nere i den hemliga trädgården men i dag levereras äggen av Elodie i granngården. De ekologiska grönsakerna får vi från den lokale trädgårdsmästaren. Drudas är för litet för ett eget bageri men bagaren Jean-Luc från grannbyn stannar till här på La Chartreuse när han levererar sitt surdegsbröd till slottsrestaurangen i byn, säger Bodil.

Det franska lantlivet och La Chartreuse har fått en stor plats i Petris och Bodils hjärtan. Deras dröm och liv blev större än vad de ens vågade förställa sig.

Bodil är visionären och jag är kanske mer realist

Petri Partanen

Att få skapa och jobba på denna plats har fått dem själva till ökat välbefinnande och nu är deras dröm att få dela med sig av detta till andra.

– Vi blev modiga tillsammans. Bodil är visionären och jag är kanske mer realist, vilket är en bra kombo när man ger sig in i något sådant här. Realistiska bedömningar fick stilla vår oro. Visst fanns det osäkerheter kring att ta steget, men livet här lockade mer än vad vi kunde låta våra rädslor begränsa oss till.

Annons