Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Ängla: Min katt fick hälsan tillbaka – med chiafrön

16 okt, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
När veterinären rekommenderade chiafrön som medicin höjde jag först på ögonbrynet. Men ack så rätt hon fick.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Katten Bonus simmade sig i form – se bildernaBrand logo
Se också: Katten Bonus simmade sig i form – se bilderna

Min katt Nisse har börjat bli till åren, en glad men också lite lat pensionär som till och från har vägt för mycket. Vi hade äntligen hittat ett foder som han inte blir tjock av – men då kom nya problem ...

Förra året började han snorka då och då genom nosen, det var som att ena näsborren hade blivit lite för trång, men eftersom han verkade pigg i övrigt, åt och drack och gick på lådan valde vi att inte söka veterinärvård för det.

I somras blev han däremot sämre. Han var fortfarande glad och pigg som vanligt – eller nästan mer än vanligt eftersom vi också köpt sommarstuga och Nisse lever ut sitt pensionärsliv till fullo där.

Men Nisses nos började rinna, samma näsborre som det snorkande ljudet ibland kom ifrån och det hände att han nös så snoret yrde.

Höga kalciumvärden

När han inte hade blivit bättre efter en månad bokade vi tid hos en veterinär som först ville utesluta att Nisse fått i sig några parasiter i nosen.

Dessutom ville hon behandla honom för infektionen som snoret tydde på. Det kunde vara kattsnuva, även om han var vaccinerad mot det. Hon passade också på att ta några blodprover på honom.

Efter bara några dagar kom svaret. Blodproverna visade inga avvikelser vad gällde hans snorkande, i stället upptäcktes en ny dold sjukdom. Nisse hade för höga kalciumvärden i blodet, hyperkalcemi, som det heter.

Det kan ge livshotande skador på kattens inre organ. Visst hade vi märkt av viktnedgången, men vi trodde ju att det berodde på fodret som Nisse äntligen verkat svara bra på. I övrigt hade vi inte märkt av några andra symptom på att han skulle vara allvarligt sjuk.

Annons

Nisse hade aldrig ätit ost eller fått mjölk, och kunde därför inte ha fått i sig extra kalcium därigenom, men när jag lusläste innehållsförteckningen på hans foder upptäckte jag tillsatt kalcium. Veterinären rekommenderade ett foderbyte, men sedan sa hon det oväntade:

– Det kan låta som hittepå, men det finns också studier som visar att chiafrön i kosten hjälper till att normalisera hyperkalcemi.

Min första tanke var – hur ska jag få i min superkräsna katt chiafrön?

Ändå blev jag nyfiken så jag googlade upp den amerikanska studien som hon hänvisat till och mycket riktigt så visade den att de sjuka katterna som deltog i studien fick normala kalciumvärden efter att ha ätit två gram chiafrön per dag i fyra veckor.

Får lyxig chiapudding

Visserligen var studien för liten för att ge ett tillräckligt säkert resultat, men jag tänkte att det var värt att prova ändå.

Jag blötlade fröna på kvällen och blandade upp i Nisses våtfoder morgon och kväll.

Första gången jag serverade chiafrön – eller chiapudding som vi skämtsamt kallade det – till min katt tittade han på mig som att ”vad är detta?”. Han beslutade sig ändå för att det var gott och åt med god aptit.

En månad senare bokade vi ett återbesök. Nisses akuta snorande hade gått över, men hans snorkande var kvar till en viss del.

Det jag däremot var mest spänd på att veta var om hans kalciumvärden var normala igen. Mycket riktigt visade det sig att veterinärens råd hade fungerat.

Nisses blev friskförklarad från hyperkalcemi efter en månad på chiafrön och nytt foder.

Nu vet vi inte med bestämdhet att det var just chiafröna (eller en kombination av foderbyte och chiafrön som gjorde Nisse frisk). Eftersom chiafrön inte är hälsoskadligt för en katt att äta rekommenderade veterinären att vi skulle fortsätta med det livet ut.

Så nu får Nisse sin smaskiga chiapudding varje dag!

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons