Hostig hund? Så behandlar du hunden som fått kennelhosta
Hostan börjar ofta plötsligt och är ibland så intensiv att den slutar med att hunden kräker upp vitt slem.
Kennelhosta smittar genom att hunden hostar eller nyser – eller bara nosar på andra hundar. Har din hund kennelhosta så gör du andra hundägare en tjänst genom att hålla avstånd, och du bör inte låta din hund hälsa på en hund med smitta.
Har du själv varit nära en hund som är sjuk så finns det en liten risk att smittan kan följa med dig på händer och kläder. På hunddagis, hundpensionat, träningar och tävlingar är smittorisken hög och dessa kräver oftast att alla hundar är vaccinerade.
Kennelhosta ger besvär i luftvägarna
Kennelhosta är ett samlingsnamn på en rad olika virus och bakterier: Hundens parainfluensavirus, coronavirus, adenovirus och bordetella bronchiseptica. Alla ger symtom som kraftig hosta, besvär i halsen och luftvägarna och ibland lite feber.
Det är inte alltid så lätt att skilja kennelhosta från andra orsaker till hosta, och om din hund har feber och är hängig eller är allmänt sjuk så är det viktigt att snabbt kontakta en veterinär, oavsett vad du tror att anledningen till sjukdomen kan vara.
Låt hunden vila och håll den varm
Har hunden blivit smittad kennelhosta så brukar sjukdomen hålla i sig i en till två veckor. Det bästa du kan göra för din hund är då att låta den vila och se till att den är varm. Är det kallt och blött ute så ta på ett täcke! Och se till att hunden torkar och blir varm igen när ni kommer in.
Är hostan riktigt besvärlig så kan faktiskt Bisolvon lindra, men prata alltid med en veterinär först, så att du ger rätt dos till din hunds vikt!
Gå korta koppelpromenader så att hunden får göra sina behov, men undvik spring och lek. Och undvik att hälsa på andra hundar!
Det är viktigt att hunden äter och dricker. Prova att blöta upp maten, eller värm den lite så att den doftar gott för att locka fram matlusten.
Det är normalt att hundar med kennelhosta känner sig lite hängiga, särskilt i början. Men håll koll på allmäntillståndet – hunden ska inte bli matt och loj. Och ta gärna tempen! Normal kroppstemperatur för hundar är 38 till 39,3. Har hunden över 40 grader, känns väldigt loj och medtagen eller får svårt att andas så bör du kontakta veterinär direkt.
Varna veterinärkliniken innan du åker in
Om du åker till veterinären med din hostiga hund så är det viktigt att tala om det för kliniken innan du tar den i väntrummet. Ofta finns det särskilda smittskyddsregler, som en separat ingång, för att inte sprida smittan.
Smittan kan följa med dig på händer och kläder
Utöver hostan och lite feber kan hunden få andra luftvägsbesvär som vattentunn rinnsnuva. En del hundar blir lite irriterade i ögonen, med ökat tårflöde – men om din hund ser ut att ha ont i ögonen så bör du kontakta veterinär. Det gäller också om hunden blir väldigt slö eller får svårt att andas.
Om hunden blir sämre igen, och får feber efter att den sett ut att tillfriskna, kan den ha drabbats av lunginflammation. Kontakta veterinär om hundens andning låter rosslig, den har våt hosta eller gulgrönt nosflöde.
Låt inte din hund hälsa på andra hundar
När du hund är pigg igen kan en rethosta finnas kvar, trots att allt annat känns som vanligt. Var då försiktig med motionen tills hostan försvunnit helt. En extra kort promenad är bättre än en ansträngande långpromenad. Om hostan fortfarande inte har gett med sig efter tre veckor bör du kontakta veterinär.
Kennelhosta smittar varken katter eller människor.
Hundar kan få vaccin både mot den vanligaste orsaken till kennelhosta, hundens parainfluensavirus typ 2, och mot bordetella bronchiseptica och parainfluensavirus, vacciner som enbart är riktade mot ett eller två av de smittämnen som orsakar kennelhosta.
Skyddet är dock aldrig helt hundraprocentigt, och även en vaccinerad hund kan bli smittad, men får då en lindrigare sjukdom.