Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Kattsnuva: Så kan du skydda och ta hand om din pälskling i förkylningstider

14 okt, 2024
author Maria Torshall
Maria Torshall
veterinär tar nosprov på katt
Foto: TT
Katten nyser och hostar, nosen rinner och ögonen är inflammerade.
Kan katter verkligen bli förkylda?
Svaret är ja – men det finns en del du kan göra för att skydda katten och hjälpa den medan den är dålig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
8 kändisar som verkligen älskar sina husdjurBrand logo
8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

De första symtomen på att katten är sjuk är ofta just nysningar, att nosen rinner med ett tunt flöde och katten inte är så intresserad av sin mat och verkar hängig. Rinniga eller till och med variga ögon är ett annat vanligt symtom.

Kattsnuvan sätter sig i de övre luftvägarna – nos, bihålor, svalg, struphuvud och luftstrupe. Katten kan nysa, hosta och låta hes när den jamar. Ofta har katten också feber.

Då blir febern livshotande för katten

Katter har högre normaltemp än vi människor, mellan 38 till 39 grader, men om katten har över 39,3 i temp så har den feber. En katts kroppstemperatur kan gå upp när blir nervös eller stressad, det är bra att veta när man tar tempen. Om din katt har feber så bör du uppsöka veterinär. Temperatur över 41 grader kan bli livshotande för en katt. Vissa individer, som kattungar eller äldre katter, kan vara känsligare för feber än andra.

Kattungar och äldre
katter kan dö av
kattsnuva eller kattinfluensa

Vuxna katter klarar ofta kattsnuva eller kattinfluensa bra och piggnar till igen på en vecka, men kattungar och äldre katter kan dö av kattsnuva eller kattinfluensa, som är samlingsnamnet för en rad olika symtom som orsakas av olika virus som en katt utsätts för. Ibland kan sjukdomen också bli kronisk.

Äldre katter och kattungar kan bli allvarligt sjuka av kattsnuva och kattinfluensa. Foto: TT

Kattsnuva orsakas av bakterier och virus

Kattsnuva och kattinfluensa orsakas av en rad olika virus och bakterier, de vanligaste calici- eller herpesvirus. Calicivirus visa sig som sår och blåsor i munnen som gör ont. Felint herpesvirus kan orsaka både ögon- och luftvägssjukdom hos katt och en katt som smittats bär viruset hela livet, ofta med återkommande ögonbesvär.

Annons

Bakterien Mycoplasma felis ingår i kattens normala bakterieflora i de övre luftvägarna, och brukar normalt inte ge några besvär, men det händer att den orsakar framför allt ögoninflammation. Även bakterien chlamydia felis kan ge besvär i kattens ögonslemhinnor.

Det händer att kattsnuva eller kattinfluensa går ner i lungorna och utvecklas till lunginflammation.

Kattsnuva eller kattinfluensa kan utvecklas till lunginflammation. Foto: TT

En del katter blir allvarligt sjuka och behöver vårdas på djursjukhus eller motsvarande. De kan vara väldigt slöa, få hög feber och matvägra, eller få svårt att andas.

Om du behöver ta din infekterade katt till en veterinärklinik så är det viktigt att prata med kliniken först så att du kan få komma in genom en annan ingång och inte sitter i väntrummet med andra katter – allt för att förhindra att smittan sprids.

Du kan dra in smittan till din innekatt

Om katten inte så dålig kan du själv ta hand om den hemma genom att hålla rent runt ögonen och nosen, och ge den mat som den gillar. Du kan värma maten lite för att öka doften i maten. Luktsinnet är viktigt för en katts matlust och med snuva blir det nedsatt, så att framhäva smakerna är bra.

Det bästa du kan göra för att skydda din katt mot kattsnuva är att vaccinera den. Skyddet är bra men inte heltäckande – men om en vaccinerad katt smittas blir den lindrigare sjuk.

Katt som ska få vaccin
Vaccin skyddar inte helt mot kattsnuva, men infektionen kan bli lindrigare. Foto: TT

Det är viktigt att även innekatter vaccineras, eftersom de, i motsats till utekatter, inte utsätts för naturlig smitta som kan skapa immunitet. En ovaccinerad och oskyddad innekatt kan bli sjuk, genom att man själv dragit hem smitta via avföring och urin som kan ha fastnat på skorna.

Vanligast är dock att smittan överförs direkt mellan katter, eller via mat- och vattenskålar som flera katter delar. Varken hundar eller människor smittas av kattsnuva.

Annons