Kattsnuva: Så kan du skydda och ta hand om din pälskling i förkylningstider
Kan katter verkligen bli förkylda?
Svaret är ja – men det finns en del du kan göra för att skydda katten och hjälpa den medan den är dålig.
De första symtomen på att katten är sjuk är ofta just nysningar, att nosen rinner med ett tunt flöde och katten inte är så intresserad av sin mat och verkar hängig. Rinniga eller till och med variga ögon är ett annat vanligt symtom.
Kattsnuvan sätter sig i de övre luftvägarna – nos, bihålor, svalg, struphuvud och luftstrupe. Katten kan nysa, hosta och låta hes när den jamar. Ofta har katten också feber.
Då blir febern livshotande för katten
Katter har högre normaltemp än vi människor, mellan 38 till 39 grader, men om katten har över 39,3 i temp så har den feber. En katts kroppstemperatur kan gå upp när blir nervös eller stressad, det är bra att veta när man tar tempen. Om din katt har feber så bör du uppsöka veterinär. Temperatur över 41 grader kan bli livshotande för en katt. Vissa individer, som kattungar eller äldre katter, kan vara känsligare för feber än andra.
Kattungar och äldre
katter kan dö av
kattsnuva eller kattinfluensa
Vuxna katter klarar ofta kattsnuva eller kattinfluensa bra och piggnar till igen på en vecka, men kattungar och äldre katter kan dö av kattsnuva eller kattinfluensa, som är samlingsnamnet för en rad olika symtom som orsakas av olika virus som en katt utsätts för. Ibland kan sjukdomen också bli kronisk.
Kattsnuva orsakas av bakterier och virus
Kattsnuva och kattinfluensa orsakas av en rad olika virus och bakterier, de vanligaste calici- eller herpesvirus. Calicivirus visa sig som sår och blåsor i munnen som gör ont. Felint herpesvirus kan orsaka både ögon- och luftvägssjukdom hos katt och en katt som smittats bär viruset hela livet, ofta med återkommande ögonbesvär.
Bakterien Mycoplasma felis ingår i kattens normala bakterieflora i de övre luftvägarna, och brukar normalt inte ge några besvär, men det händer att den orsakar framför allt ögoninflammation. Även bakterien chlamydia felis kan ge besvär i kattens ögonslemhinnor.
Det händer att kattsnuva eller kattinfluensa går ner i lungorna och utvecklas till lunginflammation.
En del katter blir allvarligt sjuka och behöver vårdas på djursjukhus eller motsvarande. De kan vara väldigt slöa, få hög feber och matvägra, eller få svårt att andas.
Om du behöver ta din infekterade katt till en veterinärklinik så är det viktigt att prata med kliniken först så att du kan få komma in genom en annan ingång och inte sitter i väntrummet med andra katter – allt för att förhindra att smittan sprids.
Du kan dra in smittan till din innekatt
Om katten inte så dålig kan du själv ta hand om den hemma genom att hålla rent runt ögonen och nosen, och ge den mat som den gillar. Du kan värma maten lite för att öka doften i maten. Luktsinnet är viktigt för en katts matlust och med snuva blir det nedsatt, så att framhäva smakerna är bra.
Det bästa du kan göra för att skydda din katt mot kattsnuva är att vaccinera den. Skyddet är bra men inte heltäckande – men om en vaccinerad katt smittas blir den lindrigare sjuk.
Det är viktigt att även innekatter vaccineras, eftersom de, i motsats till utekatter, inte utsätts för naturlig smitta som kan skapa immunitet. En ovaccinerad och oskyddad innekatt kan bli sjuk, genom att man själv dragit hem smitta via avföring och urin som kan ha fastnat på skorna.
Vanligast är dock att smittan överförs direkt mellan katter, eller via mat- och vattenskålar som flera katter delar. Varken hundar eller människor smittas av kattsnuva.