14-åriga Mira kämpade med mobbning och utanförskap: ”Rebeccah var min livlina”
När det plingade till i Maria Hedlunds mobil och hon läste sms:et högt för dottern Mira, 14, var inte ett öga torrt. Sms:et löd:
”Alltså Maria och Mira, ni är för söta och underbara! TACK! Jag vet inte ens var jag ska börja. Jag blir alldeles rörd över nomineringen till Mitt Stora Stöd. Ni har verkligen gjort min höst så mycket ljusare. Från botten av mitt hjärta tack!”
Meddelandet kom från Rebeccah Carlström, Miras kontaktperson på barn- och ungdomspsykiatrin i Örnsköldsvik. Deras nominering hade träffat rätt i hjärtat på sköterskan, precis som hennes engagemang hade träffat rätt i hjärtat på mor och dotter.
– Rebeccah var vår livlina när Mira hade det som jobbigast. Hon stöttade och lotsade Mira genom en termin av mobbing och utanförskap. För Mira blev Rebeccah så mycket mer än bara en sjuksköterska.
Miras drabbades av starka känsloutbrott
Mira var tolv år, gick i sexan och hade några år tidigare fått en adhd-diagnos. Familjens första kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin skedde när Mira var åtta år och hennes mamma, Maria, behövde stöd i sitt föräldraskap.
– Mira har alltid varit en glad, aktiv, social och nyfiken tjej som haft bråttom i livet. Hon gick tidigt, pratade, läste tidigt och var alltid nyfiken på omgivningen. När Mira var ungefär fyra år uppstod plötsligt situationer där jag inte förstod vad som hände. Hon blev arg, ledsen och var otröstlig. Jag förstod inte varför. Om vi varit på stan och shoppat, på bio eller liknande var det som att all energi plötsligt rann ur henne och hon blev otröstlig, säger mamma Maria.
Miras starka känsloutbrott kom allt oftare.
– 2018 tittade Mira på Barnkanalen. Georgios Karpathakis berättade om hur det kan vara att ha adhd. Mira lyssnade intresserat och utbrast: ”Så där känns det för mig också, finns det fler som kan känna så?”
Det var en viktig aha-upplevelse och startskottet för en adhd-utredning, diagnos och medicinering.
Det var i samband med Miras medicinering som sjuksköterskan Rebeccah först kom i kontakt med Mira. Rebeccah hade hand om läkemedelsuppföljningen för patienterna på BUP.
– Mitt första intryck var att både Mira och hennes mamma alltid var så glada och positiva. Det var som en energikick att träffa dem, deras glädje smittade av sig.
Då träffades de inte så ofta. Det var när Mira gick i sexan som hennes tuffa period började. Hon kom hem med blåmärken från skolan och när mamma Maria undrade vad som hänt skyllde Mira på att hon skadat sig på idrottslektionerna.
– Men när Mira kom hem allt oftare och var arg och hade blåmärken kontaktade Maria mig. När Mira och Maria kom på besök den gången var båda så ledsna. Det var ledsamt att se solstrålen Mira så nedslagen, säger Rebeccah.
Det visade sig att Mira utsattes för mobbing av skolkamrater, som retades med henne eftersom hon blev arg så lätt.
– Mira har ett starkt rättspatos och står upp både för sig själv och för andra som far illa. Eftersom hon har adhd har hon också nära till känslorna och reagerar impulsivt. När barnen retade henne blev hon arg och ibland fysisk, säger Rebeccah.
Maria berättar att situationen till slut blev så tuff att Mira, som dittills älskat skolan, inte längre ville gå dit och oron i mammahjärtat skavde.
Mobbades i skolan
Mira nickar och håller med. Hon minns den jobbiga tiden och hur mobbingen gjorde så att ilskan slog till på en sekund.
– Jag ville att Mira skulle berätta vilken känsla som låg till grund för den plötsliga ilskan. Det var ju för att hon var ledsen som hon blev arg. Att ha ett starkt rättspatos är jättefint, men vi behövde hitta strategier för att Mira inte skulle komma till skada. Hon fick skriva ner händelser där hon inte kunde stoppa sina känslor och vi pratade om konflikthantering, säger Rebeccah och konstaterar att de som utsatte Mira för mobbingen nog också hade behövt hjälp.
Mira säger att Rebeccah gav henne verktygen för att klara av de starka känslostormarna.
– De retade mig för att jag lätt blev arg, och jag blev jättearg. Ibland gick det överstyr. I stället för att bli hårdhänt skulle jag andas lugnt, räkna till tio och hämta hjälp av en lärare. Det var strategier som funkade för det mesta. Jag träffade Rebeccah en gång i veckan den vårterminen och det kändes alltid lika bra att komma till henne, säger Mira, som särskilt uppskattade att Rebeccah inte bara tog upp dåliga saker utan också lyfte allt som var bra.
Även för mamma Maria blev Rebeccahs insatser avgörande för att klara av den tuffa situationen. Rebeccah följde med på skolmöten och hon hjälpte Mira att återfå en söndertrasad självkänsla.
– Rebeccah verkligen såg Mira, men hon strök henne inte bara medhårs. Hon utmanade Mira och det funkade så bra eftersom Mira hade ett stort förtroende för Rebeccah. Varje besök hos BUP var en höjdpunkt för både Mira och mig, säger Maria.
När det blev sommarlov det året gick Mira ut genom skolans port starkare än på länge. Mobbingen hade inte upphört helt, men Mira kunde hantera sina känslor och hon hade återfått sin självkänsla.
Detta är Mia och Rebeccah
- Familj: Mira, 14, mamma Maria Hedlund, 42, lärare, och bror Xander, 8. I familjen finns också kaninerna Sotis och Sötis.
- Bor: I lägenhet i Örnsköldsvik.
- Aktuella med: Mor och dotter har nominerat BUP-sjuksköterskan Rebeccah Carlström till Mitt Stora Stöd.
- Familj: Rebeccah Carlström, 36, specialistsjuksköterska inom psykiatri, maken Christian, 43, och barnen Felicia, 14, och Nilo, 12.
- Bor: I villa i Örnsköldsvik.
- Aktuell som: Vinnare av utmärkelsen Mitt Stora Stöd 2022.
– En övning som vi gjorde var att Mira fick titta sig själv i ögonen i en spegel och säga fina saker till sig själv. Berätta hur bra hon är. Det är för övrigt en övning som vi alla borde göra ibland, säger Rebeccah.
Miras och Marias hjärtan värmdes lite extra av småsaker som Rebeccah gjorde för Mira, vid sidan av alla möten och träffar. När Mira fyllde år fick hon ett grattis-sms och under ett besök hos Rebeccah fick Mira med sig en stickling av en suckulent som var fin.
– Den vårdade jag ömt, tills min lillebror dränkte den med vatten, säger Mira och Rebeccah berättar att även hon fick växande gåvor av Mira.
– Hon gav mig en granplanta som jag hade i en vas. När den dog fick jag en ny, men jag tror att Mira själv har grönare fingrar än jag, skrattar Rebeccah.
Rebeccah älskar att arbeta med barn
Att Rebeccah utbildade sig till specialistsjuksköterska i psykiatri var inte någon slump. Redan som liten flicka lusläste hon sin mammas böcker om barnpsykologi. Innan hon började jobba på BUP arbetade Rebeccah inom vuxenpsykiatrin.
– Det var så roligt att börja jobba med barn. Även om många mår dåligt och har det svårt, så finns det trots allt så mycket glädje och hopp hos barnen. Dessutom har jag fantastiska kollegor, som alla gläds med mig åt utmärkelsen Mitt stora stöd.
Att Mira och Maria ville nominera Rebeccah var de överens om från första stund. Mor och dotter skrev ihop nomineringen tillsammans.
– Det bästa med Rebeccah är att hon är rolig, snäll, omtänksam och rättvis. Hon har stöttat mig och alltid funnits där men hon har inte bara stått på min sida, hon har ställt krav på mig också. Jag är jätteglad för att hon vann.
Det blev nämligen så att Rebeccah inte bara nominerades till utmärkelsen som organisationen Min Stora Dag varje år delar ut till personer som osjälviskt stöttar och hjälper barn och ungdomar med allvarliga sjukdomar eller sällsynta diagnoser – Rebeccah vann!
– När jag fick veta att jag blivit nominerad kändes det som det mest fantastiska som hänt i mitt yrkesliv. Till en början visste jag inte vem som nominerat mig. När jag fick reda på att det var Mira och Maria skrev jag till dem direkt och tackade. Att jag sedan vann utmärkelsen var otroligt roligt.
Rebeccah vann Mitt Stora Stöd
Rebeccah säger att hon ser priset som ett bevis på att hon gör något bra i sitt jobb.
– Jag känner ofta att jag skulle vilja göra ännu mer för barnen som är mina patienter. Priset är en bekräftelse och jag hoppas att alla barn jag möter känner att de får det som de behöver. Precis som Mira, som nu är samma solstråle som tidigare. Hon är full av kämpaglöd och kommer, utifrån sina förutsättningar, att gå långt i livet. Det är jag säker på!
Detta är Mitt Stora Stöd
- Utmärkelsen Mitt Stora Stöd delas ut till en person som på ett osjälviskt vis stöttar och hjälper barn och ungdomar med allvarliga sjukdomar eller diagnoser i vardagen. Det kan vara en förälder, ett syskon, en granne eller en person som jobbar inom vården.
- Varje år, på World kindness day den 13 november, delas utmärkelsen ut. Juryn som utser den slutliga vinnaren består i dagsläget av: Tobbe Blom, trollkarl och programledare, Susanne Lindén, chefredaktör på Aller media, Gry Forssell, programledare, Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.
- Priset delas ut av Min Stora Dag. En stiftelse som arbetar för att barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få ett avbrott med livsviktig glädje i sin många gånger tuffa tillvaro och vardag som präglas av mediciner och behandlingar. I år får cirka 8 000 barn vara med om en stor dag. Stiftelsens vision är att alla de 200 000 barn i Sverige som lever och kämpar med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en stor dag. Min Stora Dag får inga statliga eller kommunala bidrag utan är helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser.