Jan Stenbecks barn – tragedierna som skakat familjen
När den omstridde affärsmannen Jan Stenbeck dog skakades inte bara finansvärlden – hans barns liv skulle också förändras för all framtid.
Som en av Sveriges främsta finansmän, och ägare till bland annat Kinnevik och MTG-koncernerna, var Jan Stenbecks liv ofta objekt för fascination och kontrovers i media. Men om hans liv var fascinerande, så skulle hans död locka till ännu mer uppmärksamhet, fängslande spekulationer och kritikstorm.
Det var nämligen när han hastigt gick bort i sviterna av en hjärtinfarkt 2002, som det uppdagades att han hade ett utomäktenskapligt barn – som hade laglig rätt att ärva en del av förmögenheten – och som satte en livs levande Succesion-historia i rullning.
Jan Stenbecks familjeliv i USA
Jan Stenbeck blev pappa till fyra naturliga arvtagare, som alla bar hans efternamn från födseln; Cristina, Hugo, Sophie och Max Stenbeck. Barnen växte upp med båda sina föräldrar på Long Island utanför New York i USA.
I Svenska Dagbladets uppmärksammade podcast Dynastin, som tittat närmare på finansmannens affärer, liv och död, beskriver yngsta dottern Sophie sin far som en "närvarande pappa”.
Då Stenbecksfärens högsäte, med bland annat investeringsbolaget Kinnevik, låg i Sverige pendlade Jan Stenbeck över Atlanten regelbundet och lämnade sin amerikanska hustru Merrill McLeod hemma med barnen.
De hade gift sig 1976, året innan deras äldsta barn, Cristina, kom till världen. År 1999 ska Jan dock ha ansökt om skilsmässa från hustrun och lämnat henne med barnen för att flytta till Luxemburg i Europa.
Vid tidpunkten för Jans död var de separerade makarnas skilsmässan fortfarande inte slutgiltig, eftersom Merrill bestridit den. Merrill själv gick bort år 2006.
Cristina Stenbeck – den naturliga efterträdaren
Cristina var som sagt äldst i syskonskaran. Redan från barnsben skolades hon av sin pappa för att bli en framgångsrik affärskvinna och de två ska ha diskuterat affärer livligt.
Hon har även kallats både ”Kronprinsessan” och ”Arvtagerskan” i media, eftersom hon vid blotta 22 års ålder skulle bli utpekad av sin far som hans efterträdare till familjeimperiet. Så blev det.
Hon tog examen i ekonomi vid Georgetown university i Washington och när hennes far gick bort axlade hon rollen som vice ordförande i Kinnevik. styrelseordförandeposten tog hon sig an först 2007.
Under hennes totalt 16 år i styrelsen beslöt hon 2019 att lämna uppdraget. Hon lät då meddela att hon såg fram emot att jobba som ”fri investerare”. Sedan dess har hon investerat i bolag som H2 Green Steel, Werlabs och Northvolt.
Under åren har hon varvat mellan att bo i London och Sverige med sin make och sina fyra barn. Vilket land som är den svensk-amerikanske affärskvinnans utgångspunkt i dag är objekt för spekulation.
I maj 2024 stod det klart att hon gör comeback i investmentbolaget Kinnevik, i valberedningen.
”Det är nu min tur igen och jag ser fram emot att samarbeta med resten av ledamöterna”, skrev hon till Dagens Industri i samband med att den överraskande nyheten kom.
Hugo Stenbeck – sportentusiasten
Jan Stenbecks äldsta son, Hugo Stenbeck, föddes 1979. Till skillnad från sin äldre syster visade han aldrig något intresse för att ta på sig någon betydande roll i familjeföretaget. Hans stora passion i livet (som han också delade med sin far) var sport, framför allt ishockey och segling.
Han spelade ishockey under studietiden vid internatskolan Kents Hill i Maine och New York University, men det var inom seglingen som hans egen talang skulle sätta honom på kartan.
2009 blev han världsmästare i sin första internationella regatta i fartygsklassen International six metre assosiation, eller ISMA som den också kallas. Hugo Stenbeck skulle senare kunna titulera sig europamästare och vinna ett VM-brons respektive VM-silver.
Även om han inte gick i pappas fotspår direkt, så får man ändå säga att han ärvde hans känsla för företagande. Hugos karriär har till stor del bestått av investeringar och även styrelseuppdrag, främst inom det stora intresset hockey.
2011 blev han majoritetsägare i svenska ishockeylaget Malmö Redhawks Holding för att sedan skänka en ansenlig del av sina aktier till Hugo Stenbecks Ishockeystiftelse, för att värna och gynna ungdomshockey.
I början av 2018 sålde han dock stora delar av sitt innehav i Malmö Redhawks Holding. Våren samma år fick han avtjäna en månads långt straff i fängelse för grov rattfylla och till sommaren antog han ett uppdrag i investmentbolaget Kinnevik i valberedningen. Samma uppdrag som storasyster Cristina tog över 2024.
Max Stenbeck – dog chockartat 2015
Max, ibland även refererad till som ”Kronprinsen”, var yngst i syskonskaran och en av två syskon som uttryckt intresse för att axla en roll inom Stenbecksfären.
År 2013 sålde därför syskonen Hugo och Sophie av sina aktier till Cristina och Max, som då var tydliga med att de två som skulle ta de största rollerna i familjeimperiet.
Vid tillfället för aktieköpet hade Max ännu inte något styrelseuppdrag, men uppgav att han var positivt inställd till det i framtiden. Han skulle dock aldrig få uppnå sin dröm att hamna på en styrelsepost. Bara två år senare skulle han, likt sin far, gå en chockartad död till mötes. Familjen skakades på nytt.
Våren 2015 somnade Max inte efter komplikationer av sin diabetes typ 1. Hans sjukdomstillstånd hade tidigare varit okänt för allmänheten, men något han levt med i ett drygt decennium.
Vid unga 30 års ålder överlevdes han av sina syskon och sin fästmö, Sarah Crocker, som han skulle gift sig med den sommaren.
Sophie Stenbeck – välgörenhet i fokus
Stenbecks yngsta dotter, Sophie föddes 1981. Hon läst engelsk och amerikansk litteratur vid New York University, och hittade tidigt sitt kall i livet; välgörenhet.
Efter några år som brand manager på Metro International grundade hon, år 2007, den ideella välgörenhetsstiftelsen Remedee i Los Angeles, som arbetar med barn och ungdomar. Hon har även varit styrelsemedlem i Drottning Silvias World Childhood Foundation.
Hon har genom åren haft roller i Kinnevikkoncernen, bland annat för att arbetar med företagets utveckling kring hållbarhet och samhällsansvar.
De investeringar Sophie Stenbeck gör sker dock inte via familjeföretaget utan privat, via riskkapitalbolaget Max Ventures i New York, enligt Dagens Industri, döpt efter hennes framlidne bror Max.
Felix Granander – den ”okände sonen”
Felix Granander, Stenbeckssyskonens hemlige halvbror, skulle bli omskriven som den ”okände sonen” och ”oäkta arvingen” i riksmedia innan han ens hunnit fylla sex år.
När hans biologiska pappa, Jan Stenbeck, gick bort 2002 var Felix nämligen bara fem år gammal. Hans mamma hade haft en affär med finansmannen när hon arbetade på en krog som han ägde i Gamla Stan i Stockholm.
Felix växte upp med sin mor och styvfar, och hade aldrig ens träffat mannen vars död gav upphov till löpsedlar i hela Sverige. Jan Stenbeck ska dock ha erkänt faderskapet, vilket gav Felix en laglig rätt till arvet. Även om det skulle dröja.
En inkörsport till svårt alkohol- och drogmissbruk
Det blev en långdragen rättsprocess gällande uppdelningen av Stenbecks arv och Felix Granander skulle hinna fylla elva år när det stod klart att han skulle ärva pappan han aldrig hade träffat. Närmare bestämt drygt 300 miljoner svenska kronor, som han fick insatt på sitt konto på sin 18-årsdag.
För Felix blev ärva lika med fördärva. Den stora summan pengar blev en inkörsport till en värld av alkohol och droger, som ledde till ett svårt missbruk.
– Det ledde till oerhört mycket press, ansvar och förundran, nervositet, rädsla, ångest och en extrem skam. Jag växte upp under hela mitt liv och kände att det var blodspengar. Jag har inte förtjänat dem, gjort någonting för dem, borde inte ha dem, säger Felix Granander i ett avsnitt ur poddserien Dynastin.
Det höll på att sluta illa, men i dag är han nykter och utbildad beroendeterapeut som driver det privata behandlingshemmet The House Rehab.
Likt sin biologiske far och de andra syskonen har Felix begåvats med affärssinne. Han har bland annat investerat i företag som Kasai, Cube och Ninjas in Pyjamas.
Det framgår också i Dynastin-podden att ingen av de andra syskonen Stenbeck, förutom Sophie, velat ha någon kontakt med Felix genom åren.