Lästips: Läsarberättelser Ensamhet Livet med barnbarn Att förlora någon man älskar Att bli bedragen

Filip, 19, hjälper andra efter övergreppen: Skammen är värst

22 maj, 2024
author Maria Zaitzewsky Rundgren
Maria Zaitzewsky Rundgren
Filip Lange i grå tröja tittar rakt in i kameran.
Att arbeta med att hjälpa andra är ett sätt att bearbeta de svåra erfarenheterna för Filip Lange. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Som liten utsattes Filip Lange för sexuella övergrepp av en närstående.
Under tio års tid pratade ingen om det som hänt. Men en dag bestämde han sig för att bryta tystnaden och la upp ett inlägg på Instagram.
Det blev startskottet till organisationen ”Children with love”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker du bör göra för din psykiska hälsaBrand logo
Se också: 5 saker du bör göra för din psykiska hälsa

Om Filip Langes ensamstående mamma inte hade varit uppmärksam hade hennes son förmodligen utsatts för sexuella övergrepp under många år till. Men hon såg tecken på att något var fel. Han sov oroligt, blev rädd och utåtagerande. Ville inte klä av sig, bada eller borsta tänderna. Han pratade om saker som barn inte ska prata om så hon slog larm. Då var Filip tre år gammal.

Själv har han bara vaga minnen från den tiden, men kommer ihåg att han till exempel vägrade äta banan. Blöjbyten var också förknippade med stort obehag.

– Jag minns att jag hämtades på förskolan för att åka till Uppsala där jag träffade en psykolog på Barnhuset. Minnen från övergreppen lektes fram. Bland annat ritade jag en eld och när psykologen frågade varför, berättade jag att när det brinner måste man släcka elden med en slang och då måste man pumpa fram vatten ur slangen … Det var genom den leken som min förövare fick mig att röra vid honom, säger Filip.

För att skydda sin son gömde mamman Filip från förövaren

Filip Lange sitter i en trappa och ler.
Just nu lägger Filip mer tid på organisationen än på skolarbetet. ”Men mina lärare är förstående. De tycker att det jag gör är jättebra”, säger han. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Under polisutredningen var det svårt att undvika förövaren. För att skydda sin son valde mamman vid ett tillfälle gömma dem båda på en camping, så att Filip skulle slippa träffa mannen som förgripit sig på honom.

Annons

Mannen häktades, men det gjordes aldrig någon kroppslig undersökning av Filip och hans kläder hade hunnit tvättas rena. Filip rycker uppgivet på axlarna.

– Det begicks tyvärr många fel i utredningen. 2010 dömdes han för barnpornografibrott och fick dagsböter. Han var pedofil och dömdes senare också till samhällstjänst, som inte heller är mycket till straff med tanke på vad han har gjort …

Inte träffat förövaren sedan domen: ”Han känner ingen ånger”

När domen föll var Filip fem år och sedan dess har han inte träffat mannen en enda gång.

– Jag vet faktiskt inte vad jag skulle göra om jag träffade honom. Helst skulle jag vilja att han tar ansvar för sina handlingar och säger förlåt. Men det kommer han aldrig göra för han känner ingen ånger. Det är fruktansvärt, säger Filip med nedslagen blick.

För några år sedan kontaktade han släktingar till förövaren. Men de visade tydligt vems sida de stod på. De ville inte kännas vid det som hänt.

Det här är Filip

Namn: Filip Lange.
Ålder: 19.
Bor: Enköping.
Gör: Går sista året i gymnasiet och driver organisationen ”Children with love”.

Många utsatta känner hat mot sin förövare. Men Filip är inte typen som hatar. Tvärtom är han i grunden en glad och positiv person som hellre tar tillvara sina erfarenheter för att hjälpa andra, än gräver ner sig i självömkan.

Han har aldrig varit självdestruktiv eller känt sig deprimerad.

– På så sätt känner jag mig lyckligt lottad. Jag har klarat mig bra och mår bra, konstaterar han och rättar till ”myggan” som sitter fast på tröjans krage.

En filmfotograf följer honom hack i häl och dokumenterar allt han gör. Tanken är att det ska bli en dokumentär.

Filip berättar att han har gått i samtalsterapi, men att arbetet med ”Children with love” på sätt och vis ger honom mer. Ett engagemang för något han brinner för och ett konstruktivt sätt att bearbeta de svåra erfarenheterna. För visst har han påverkats av den tidiga barndomens trauma. Han har känt en saknad efter sunda manliga förebilder och har också varit väldigt utåtagerande.

Annons

– Jag var en skitjobbig unge som hela tiden skulle bråka och provocera, säger han med ett skratt.

Han tillägger att det mest var hemma, för i skolan skötte han sig. Han har alltid varit ambitiös och haft lätt att lära. Fast nu lägger han mer tid på organisationen än på skolarbetet. Han går sista året i gymnasiet och borde egentligen lägga in en högre växel för betygens skull.

Siluett av ledsen ung pojke.
”Children with love” har ett hundratal volontärer som stöttar unga som är utsatta för sexuella övergrepp. Foto: TT/Shutterstock

– Men mina lärare är förstående. De tycker att det jag gör är jättebra. Det är inte många i min ålder som har ett sådant driv att de klarar att bygga upp en organisation från start med en styrelse och ett kansli. Så lärarna är inte särskilt oroliga för mig. De vet att det kommer att gå bra!

Det jobbigaste med efterspelet av övergreppen tycker han har varit tystnaden. I tio års tid pratade de inte hemma om det som hade hänt.

– Jag tror det har varit jobbigt för mamma. Hon kände skuld över att hon inte kunde skydda mig och att hon inte upptäckte övergreppen ännu tidigare. Just tystnaden kring sexuella övergrepp är nog det värsta. Många känner skam över att på något sätt ha låtit det ske. Som att det är deras fel, säger Filip lågt.

Berättade om övergreppen i ett inlägg på sociala medier

När han kom upp i tonåren kände han att det var dags att lyfta på locket och berätta. När det väl skedde, var det på impuls.

Det var äntligen dags att sluta gömma sig

– Jag la ut en kort text på sociala medier där jag rakt och ärligt berättade att jag hade utsatts för sexuella övergrepp som barn. Sedan gick jag ut till mamma i vardagsrummet och berättade vad jag hade gjort. Först blev hon alldeles tyst, jag tror att hon blev chockad. Men hon tog det bra. Det var äntligen dags att sluta gömma sig …

Annons

Inlägget möttes av hejarop och kärlek och många skrev att de också varit utsatta. Det kom mycket hat också och Filip har fått obehagliga hot som har krupit väldigt nära.

– Jag ser mig alltid över axeln när jag är ute, säger han.

När hans historia väl var ute insåg han att det fanns ett stort behov av att prata om sexuella övergrepp mot barn. Ett frö såddes och som den driftiga kille han är kavlade Filip upp ärmarna med ambitionen att starta en ideell organisation för att hjälpa och stötta offer för sexuella övergrepp.

Children with love

Den ideella organisationen Children with love grundades den 13 april 2021. Målet är att via digitala kanaler stötta och hjälpa barn och unga upp till 19 år som utsatts för sexuella övergrepp. Organisationen har drygt 100 volontärer knutna till sig, vilka svarar på frågor, lyssnar och stöttar. Förra sommaren tog de emot runt 250 samtal.
Drabbade kan dygnet runt kontakta organisationen på mejl: [email protected], tel 073-082 87 08, via en anonym chatt eller sociala medier. Ett kansli har öppnat i Enköping och målet är öppna kontor i fler städer. Bland de som stöttar organisationen finns Louise Hoffsten och Babben Larsson.

Han siktade högt och tog bland annat kontakt med jämställdhetsministern och Childhood, som drottnings Silvia har startat.

– Min drivkraft är att sätta ljus på den här frågan och göra skillnad. Jag ser ju att hjälpen behövs. I dag är vi ett hundratal volontärer som jobbar med att svara på frågor och stötta unga mellan 7 och 19 år som är utsatta för sexuella övergrepp, både på nätet och i verkligheten, säger Filip.

Min drivkraft är att sätta ljus på den här frågan och göra skillnad

Han berättar att majoriteten som hör av sig via chattar eller mejl är unga tjejer. Förra sommarlovet tog ”Children with love” emot 250 samtal. Den yngsta som hörde av sig var sju år.

– De flesta skuldbelägger sig själva, men tjejer har lite lättare att prata om övergreppen än killar. Många utsätts för grooming på nätet. Hos killar är skammen större och jag tror att det finns ett stort mörkertal därute.

Filip Lange tittar ner från en trappa.
”Anmäl till polis eller socialtjänsten om du ser något som verkar konstigt”, råder Filip. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

I framtiden hoppas han att organisationen ska växa och bli ännu mera kända. Något han alltid skickar med dem han pratar med är uppmaningen att hålla ögonen öppna.

– Anmäl till polis eller socialtjänsten om du ser något som verkar konstigt. Om ett barn till exempel är skräckslagen för tandläkaren, kan det vara ett tecken att ta på allvar. Orala övergrepp kan ta sig sådana uttryck. Så hellre ett samtal för mycket. Det kan göra hela skillnaden för den som är utsatt.

Annons