Talita hjälper kvinnor komma ur sexhandel
– Vi möter människor när de har det som allra svårast. Att få se deras liv förändras och hitta värdet i sig själva är fantastiskt.
Anna Sander och Josephine Appelqvist hade sett prostitutionen och dess offer. I Red light district i Amsterdam och på Manillas gator i Filippinerna. Det födde en önskan om att kunna hjälpa. Om att vara en röst för de som själva inte orkar eller kan.
De fann varandra i slutet av 90-talet då de båda sökt sig till ”Bussprojektet”. Enkyrka drev uppsökande socialt arbetet som riktade sig till kvinnor i prostitution.
Det var en omgjord gammal SL-buss som kom till Brunkebergstorg på fredagsnätterna för att ta emot den som behövde en kopp te, en macka eller kanske en filt att värma sig med.
Ingen av dem kunde ana det då, men i dag, över 25 år senare, vet de att de är exakt på den plats de är menade att vara på. För det är så de båda, som kristna, ser det.
– Någon har sagt att ”en sann vän är som en sällsynt fågel”, och det håller vi verkligen med om. Men en sann vän som dessutom delar ens livsvision – det måste vara i princip omöjligt att hitta på egen hand. För det krävs ett mirakel, säger Josephine.
Sexköpslagen är unik – debatten om prostitution lyftes
I bussen mötte Josephine och Anna många unga tjejer som var i prostitution och förutom mat, värme och samtal följde de med på möten med socialtjänsten, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och ofta även psykiatrin.
Detta var precis innan den svenska sexköpslagen trädde i kraft. Lagen förbjuder köp av sex, men det är inte förbjudet att sälja sex. Lagförslaget tyckte de båda, med många andra, från början var en dålig idé.
– Vi var skeptiska för att lagen skulle äventyra den möjlighet vi nu hade att faktiskt träffa kvinnorna och berätta för dem att det fanns en väg ut ur den misär de befann sig i. Självklart ville vi att torskarna skulle åka fast och bli straffade, men vi oroade oss för att handeln skulle gå under jorden, säger Anna.
För så länge sexköparna kunde hitta tjejerna, antingen på gatan eller på internet, kunde även polis och socialtjänst göra det. Men resultatet blev ett fantastiskt samarbete.
– Polisen slår ofta till mot något plats där sexköparna håller till och tar dem på bar gärning, medan socialarbetarna har fokus på tjejerna och berättar för dem om vilka vi är och att det finns ett alternativt sätt att leva sitt liv på, berättar Josephine.
I samband med att lagen kom började man också prata mer om prostitution och sexhandel.
Prostitution är inget arbete –
det är exploatering av kvinnor
– Prostitution är absolut inget arbete utan exploatering av kvinnorna och våld mot enskilda personer, främst kvinnor och i vissa fall även barn. Men än i dag pratar man om, till och med på vissa myndigheter som till exempel skatteverket, att detta skulle vara ett slags yrke som man ska betala skatt för, säger Anna.
I höstas blossade just den debatten upp då skatteverket svarade på frågor och konstaterade att prostituerade är skyldiga att betala in skatt för försäljning av sexuella tjänster och redovisa inkomsterna i sin deklaration.
Josephine och Anna anser att det är helt orimligt.
– Våra myndigheter agerar i princip som hallickar genom att bete sig så här, säger Anna.
Hon menar att pratet om att det skulle finnas ett slags lyxprostitution bara är en myt. Det finns ingen kvinna som väljer att sälja sig själv om det finns alternativ.
Det här är Talita
- Talita är en ideell förening för att hjälpa kvinnor som vill lämna prostitution, pornografi och sexuell människohandel. De arbetar förebyggande, uppsökande och rehabiliterande. De driver två skyddade boenden i Stockholm samt en mottagning.
- Föreningen grundades 2004 av Anna Sander och Josephine Appelqvist och vilar på oberoende kristen grund.
- Anna är legitimerad apotekare och har en kandidatexamen i psykoterapi med inriktning på trauma.
- Josephine är jurist med inriktning på mänskliga rättigheter och har jobbat mot barnsexhandel på ECPAT Sverige. Hon har en kandidatexamen i psykoterapi med inriktning på trauma.
- I våras kom boken Sanna berättelser om vägen ut ur prostitution där läsarna får möta dels eldsjälarna själva, men även 18 kvinnor som levt i prostitution och tagit sig ur den.
Startade Talita för att hjälpa utsatta kvinnor
Efter fyra år med Bussprojektet började Josephine och Anna fundera över framtiden. De längtade efter ett hus där de kunde få ett helhetsgrepp om de utsatta kvinnornas situation. Båda utbildade sig till traumaterapeuter och under studiernas gång kom de fram till att de borde starta en organisation.
År 2004 startade Talita och åtta år senare även boendet, som fungerar som ett slags mellanlandning, där Josephine och Anna erbjuder ett rehabiliteringsprogram på ett år.
– Utformningen av Talitas program, som det ser ut i dag, är på många sätt ett resultat av det kvinnorna själva lärt oss. Men också av vad vi tagit med oss från vår utbildning, säger Anna.
Första året hos Talita består främst av traumabehandling, undervisning och planering för framtiden. Sedan kommer man till en utslussningslägenhet där man under ett års tid får fortsatt stöd samtidigt som man börjar studera eller arbeta. År tre räknar Talita med att dessa kvinnor ska vara helt självförsörjande.
Under sina 25 år med engagemang kan de inte räkna hur många unga kvinnor de mött, men de tror att de på något sätt stöttat och hjälpt cirka 400.
– Vissa har kommit till vårt akutrum och bara stannat en kort tid medan andra genomgått hela rehabiliteringsprogrammet. Vi tror att det är bättre att hjälpa en kvinna i mål än än att ge lite stöd åt många.
Josephine och Anna är nu aktuella med boken Sanna berättelser om vägen ut ur prostitution. Syftet är att öka kunskapen och förståelsen för varför man hamnar i prostitution och hur man kommer ur det.
– Många av de vi mött har sagt att de vill berätta sin historia och kanske skriva en bok, men har inte själva haft förmågan. Vi vill därför också med denna bok vara en röst för dessa tjejer.
Den största anledningen till att kvinnor hamnar i prostitution och exploateras är enligt Anna och Josephine det faktum att det finns en efterfrågan bland män på att få köpa en annan människas kropp. Utan efterfrågan, ingen marknad.
– Två andra faktorer som ofta samverkar för att en kvinna ska dras in i prostitution är sexuella övergrepp och fattigdom. Beroende på vilket land den utsatta kvinnan kommer från och vilken samhällsklass hon tillhör, påverkar dessa faktorer henne i olika stor utsträckning.
En del av tjejerna som hamnar i prostitution och sedan kommer till Talita är från Sverige. Men de flesta kommer från andra länder, vanligen från Nigeria och Rumänien men på senare tid även från Ukraina och Sydamerika. De flesta är mellan 18 och 30 år.
– Ofta har de flytt från en situation, som krig eller fattigdom, i hopp om ett bättre liv. Kvinnor från exempelvis Nigeria har ofta kommit till Sverige under människohandels-liknande former. Fattigdom är den avgörande anledningen till att de tackat ja till ett erbjudande om jobb i Europa. De blir lovade guld och gröna skogar och det finns hallickar längs hela vägen, från deras provinser i hemlandet, under transporten då de kommer med båtar ofta via Italien, och sedan på plats i Sverige, säger Josephine.
Anna berättar att taktiken har förändrats. Förr låste man ofta in kvinnorna på en och samma plats dit sexköparna kom, men hot har visat sig vara mer effektivt.
– Man säger att om tjejerna vänder sig till polisen eller försöker fly kommer någon av deras familjemedlemmar dödas. Det är inte konstigt att sexköparna beskriver tjejerna som villiga. De är ju livrädda för att deras föräldrar ska bli mördade, säger Anna.
Går inte att se vilka män som köper sex
Det går inte att svara på vilka män det är som köper sex. De kommer från alla samhällsklasser, yrkeskategorier och åldrar. Att till exempel en välkänd pastor, som både Josephine och Anna känt förtroende för, avslöjades som sexköpare skakade inte bara om dem, utan gav också en djup insikt om att i princip vem som helst skulle kunna leva ett dubbelliv.
– Det går inte att se på utsidan vem som är sexköpare och det går inte heller att utesluta att någon man känner och har förtroende för, faktiskt är någon annan än den de säger sig vara. Men enligt polisen har männen gemensamt att deras mobiltelefoner oftast är fulla med porr, säger Anna.
Kan ni ibland känna er bittra mot manssläktet?
– Nej, inte bittra, men ibland kan vi bli otroligt arga. Vi omger oss med så många otroligt fina män och vet att nio av tio män aldrig någonsin skulle exploatera en annan människa.
Vi blir inte bittra men ibland kan vi bli otroligt arga
Hur mår tjejerna när de kommer till er?
– Oftast mår de extremt dåligt och är chockade, men de förstår ganska snabbt att vi finns där för deras skull. En del berättar om sina öden, om hallikarna och människohandlarna på en gång, andra håller uppe en fasad för att ens orka överleva och använder försvarsmekanismer som att säga att de säljer sex för att de valt det.
– Sanningen är att i princip alla har offrat sig själva för att försörja sin familj i hemlandet. När vi väl visat dem alternativa lösningar smyger det alltid fram att dessa kvinnor förstås hellre vill jobba eller studera.
”Jag vill bara att han ska döda mig”
Ett utdrag ur boken Sanna berättelser om vägen ut ur prostitution:
”Smärtan jag upplever när han våldtar mig kan jag inte ens sätta ord på. Jag känner mig som någon som är instängd i en bur med ett vilddjur. Jag tappar talet. Jag vill bara att han ska döda mig omedelbart, eller sluta. Men det verkar som att min skräckslagna blick väcker hans begär mer och mer. Hans kusliga skrik under utlösningen ger mig fruktansvärda bilder i huvudet. Jag ser mig själv förvandlas till ett monster – jag blir en varelse som inte förtjänar liv på denna planet, som någon som en mäktig domare fäller en dödsdom över. Som att jag är dömd till livslångt lidande och smärta. Jag ser mig själv som en kvinna som inte förtjänar kärlek”.
Vad ger er ork att fortsätta?
– Vi möter människor när de har det som allra svårast. Att få se deras liv förändras, hitta värdet i sig själva och se dem börja drömma stora drömmar är fantastiskt. Det ger oss så otroligt mycket glädje.
– Vi följer upp alla tjejer som gått vårt rehabiliteringsprogram. Många bildar familj, läser på högskolan och får jobb, vilket är otroligt fint att se. Vi känner också en stor tacksamhet i att ha varandra. Vi hade aldrig klarat detta arbete på egen hand. Något som också ger kraft är att vi känner att vi är på den plats vi ska vara, Gud är med oss.
Hur märks er kristna värdegrund?
– Att det finns andakt eller bibelstudier för den som vill. Men vi är kyrkligt oberoende och vi har en självklar öppenhet för olika livsåskådningar. Vår tro genomsyrar genom att vi tycker att varje människa är värd att älskas och bemötas med intresse, respekt, hänsyn och utan fördomar. Alla är lika mycket värda.
Ökar i världen
Prostitutionen i världen har ökat. Men tack vare lagstiftning är Sveriges ökning ingenting alls jämfört med länder som Tyskland och Nederländerna. Legaliseringen av prostitution där har skapat så stor efterfrågan att man tar in tjejer från en rad andra länder för sexindustrin. Anna och Josephine säger att det finns så mycket pengar i sexhandeln att de som är verksamma här sägs tjäna mer än på vapen- eller narkotikaaffärer – eftersom tjejerna till skillnad från drogerna ”kan användas flera gånger”.
– Men ökningen av prostitutionen beror också på rörligheten i samband med EU, globaliseringen och såklart att pornografin är så lättillgänglig på grund av internet i dag.
Organisationen Talita tar emot bidrag från Stockholms stad och söker stöd från stiftelser. För övrigt kommer pengarna från företag som vill sponsra eller från andra privata givare.
I dag har Talita två skyddade boenden med rehabilitering i Stockholm, och de driver liknande verksamheter i Mongoliet, Rumänien, Filippinerna och Kenya.
– Men vi skulle dessvärre kunna starta Talita i över 50 länder till. Det finns ett stort behov i många länder där ingenting alls görs, resurserna räcker inte till.