Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Så inreder du ditt sommarkök med vacker retroförvaring

31 maj, 2021
author Anki Linderoth
Anki Linderoth
Lantligt kök fyllt med retroförvaring.
I sommarköket behöver inte allt gömmas bakom skåpsluckor. Här passar det fint med öppna hyllplan, trälådor i allmoge och färgglada retroburkar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Lantligt sommarkök fyllt med retrosaker.

I köksskåpet från 50-talet skymtar två blåvita syltburkar från början av förra seklet: Stenmasa från Gustavsberg, 575 kr, samt Arabia, 100 kr. Kylex-skeppor i tjockt, grönt glas är formgivna för Gullaskrufs glasbruk i slutet av 30-talet som tänkt förvaring i dåtida kylskåp. Värde 100–300 kr/st. De praktiska fyrkantiga glasburkarna med lock är från samma tid och gjorda av Ruda Glasbruk för Electolux, 50–100 kr/st. Söta kryddburkar från mitten av förra seklet, märkta Import, 20 kr/st.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Under skåpet har vi samlat större förvaring i fina trälådor från mitten och början av förra seklet. De två understa, Persil samt Explosiv Vara, är värda 600 kr/st. De två läskbackarna i trä är från 60-talet, värde 250 kr/st. Flaskor med patentkork, 25 kr/st

Annons

På trälådorna står en trevlig parad av plåtburkar från början och mitten av förra seklet, värde 100–500 kr beroende på skick, storlek och hur ovanliga de är. Den eftertraktade retroburken i plast med rött lock är formgiven av Erik Kold för Nilsjohan, 1960–70-tal, värde 200 kr. Ovanliga burken Tivoli i hårt papper är ämnad för barnkex, 200 kr. Den lilla plåtburken Thule är loppisfynd. Plåtburk med glaslock märkt Carl M Magnusson Choklad, 500 kr. Klassisk kaffeburk från 50-talet, arvegods.

Det charmiga bordet består av ett underrede till ett gammalt spelbord, värde 250 kr, och en marmorskiva, 100 kr. Pinnstol och skomakarlampa är loppisfynd för 200 kr/st.

Röd emaljkanna från Kockums

På bordet en röd Kockums emaljkanna från tidigt 1900-tal, 200 kr. Emaljen går igen i den lilla vita emaljhinken, 100 kr. Ägg kan förvaras i luffararbeten, dessa börjar bli ovanliga, värde 500 kr. För förvaring av lök har vi använt en glasbehållare från Kylex samt syltburk från Surte med lock och bygel, värde 200 resp 150 kr. Den gröna plåtburken funkar fint för mjöl, ris, socker eller müsli, värde 200 kr. Den stora plåtburken, Triangelns kaffe, är mycket ovanlig och kostar därför 1200 kr.

Tips!

Leta hos antikhandlare, på loppis eller nätauktioner efter fiffiga förvaringskärl, glasbehållare och bunkar. Chansen är stor att göra fina och praktiska fynd som passar utmärkt för förvaring i sommarköket!

Fin förvaring

Trälåda med vita handdukar i linne.

Ursprungligen är denna charmiga låda avsedd som inredning i en gammal träkista. Ensam blir den perfekt förvaring för handdukar, örngott eller bestick. Värde 100 kr. Handduk samt örngott från början av förra seklet, 30 kr/st, krusare för band till örngott, 120 kr. Fyra oanvända blåvita handdukar värderas till 275 kr.

Annons

Retroplast och plåtburkar

Retroburkar i plast och plåt på trähylla och träbord.

Den söta pappersburken avsedd för barnkex är märkt Tivoli, värde 200 kr. Charmig kaffekvarn går utmärkt att använda till kaffebönor, nötter och mandel, 225 kr. Tre mindre plåtburkar, värde 80–150 kr. På hyllan undertill står ett färgstarkt kryddset i plast från 60-talet, 150 kr. Den poppiga smörlådan är från Husqvarna, 100 kr. På väggen en kul knäckebrödslåda i knallröd plåt från Nilsjohan, 600 kr. Mazettiburkarna på skänken är värda 300–600 kr/st beroende på storlek. Erik Kolds plastburkar Sally för Nilsjohan är värda 150–300 kr/st. Det blåvita syltkruset är från Gustavsberg och värderas till 575 kr.

Ovanlig ostkupa från 20-talet

Ostkupa i glas med ost i och en gulvit kruka med färsk timjan.

Ostkupa med tillhörande fat från 20-talet med vacker olivslipning börjar bli ovanligt, värde 900 kr. Liten tillbringare med gul rand, 60-tal, fungerar även fint som örtkruka, värde 100 kr.

Annons

En korg med linne

Korg med linnehanddukar på en trästol.

En vacker korg blir perfekt förvaring till textilier, servetter och handdukar, värde 150kr. Linnehanddukar, värde 275 kr för fyra aldrig använda i magisk kvalitet.

Stapelbara glasburkar

Burkar i genomskinligt, blått och grönt glas staplade på varandra.

En härlig samling av glasburkar och kylskåpskärl i tjockt glas från 30- och 40-talet. Kärlen är från Kylex, Surte och Electrolux. De är lätta att diska och riktigt snygga. Värde 50–300 kr/st beroende på storlek och skick.

Annons

Kul kruka

Palettblad i melittahållare i porslin.

Ett melittafilter i porslin fungerar utmärkt som ”kruka” för mindre örter eftersom filtret har hål i botten. Detta är ett loppisfynd för 50 kr. Underfatet är en engelsk tallrik i så kallad flytande blått. I bakgrunden karotter i klassiskt blått och vitt ur serien Koka från Rörstrand.

Älskat blåvitt från Rörstrand och Gustavsberg

Tallrikshylla på vägg fylld med blåvita tallrikar. Under ett träskåp med grön karaff med blomsterbukett.

Vad är väl mer somrigt än blått, grönt och vitt samlat i en tallrikshylla från början av förra seklet? Men lite tur kan en liknande hylla hittas hos antikhandlare eller på nätet. Skänken från slutet av 1800-talet är egentligen en underdel till ett skåp.

Annons

De vackra tallrikarna är Willow från Rörstrand, 90 kr/st, samt Krona från Gustavsberg, 50 kr/st. Längst ner Holland från Johnson Bros England, arvegods. Rydbergsglasen med slipad kant var vanliga på caféer vid förra sekelskiftet, 300 kr/st. Kryddburkarna är fina loppisfynd för 20 kr/st. Det gröna kruset i keramik är från danska Lillerød, tidigt 1900-tal, värde 450 kr. Porslinsburken märkt Mannagryn har en spricka och kostar därför 75 kr. Flaskor med patentkork, 25 kr/st, och blåvita handdukar, 275 kr.

Emalj från Kockums en sommarfavorit

Diverse saker i vit emalj och färsk basilika.

Emalj är en riktig sommarfavorit – snyggt på hyllan eller bordet, praktiska och fina som planteringskärl eller vaser. Dessa föremål är från början och mitten av förra seklet, mestadels från Kockums och kostar 50–150 kr/st.

Ugnssäker klassiker av Wilhelm Kåge

Tre kärl i beige och brunt med etiketterna Mjöl, smör och salt.

Serien Pyro är en köksklassiker som formgavs av Wilhelm Kåge för Gustavsbergs porslinsfabrik. En ugnssäker servis som passade både för matlagning och servering. Två vägghängda kärl, värde 650 kr/st. En charmig barntallrik i emalj, 150 kr. Besticken i modellen Fransk lilja är i nysilver, fyndade på auktion för 300 kr för 24 delar.

Annons

Rustik allmoge till dukningen

Besticklåda i trä fylld med bestick. I kanten blåvita tallrikar.

Trä gör sig fint på sommaren. Denna allmogebesticklåda är så snygg att den blir trevlig på matbordet där var och en kan plocka sina egna bestick, värde 250kr.

Tänk kreativt – gör glasflaskan till vas eller ljusstake

Glasflaskor med tända ljus, en glasburk med ägg och en röd emaljkanna med en blomsterbukett i.

Gamla flaskor med patentkork ger lantlig känsla. Använd till drickan eller varför inte som ljusstake eller vas. Värde 25kr/st. Den större flaskan med patentkork är från Hofors, värde 50kr. En gammal konserveringsburk med lock och bygel blir trevlig förvaring för kokta ägg i kylskåpet, värde 150 kr. Liten röd emaljassiett från första halvan av förra seklet från Kockums, värde 100kr.

Annons

11 tips till fin sommarförvaring

1. Använd kokkärl i porslin, emaljburkar eller varför inte melittafilter i porslin för plantering av örter.

2. Förvara träslevar i fina porslinsburkar eller kärl av emalj och ställ dem på diskbänken

3. I charmiga zinkbaljor eller hinkar kan du förvara textilier, flaskor eller plantera växter till uteplatsen.

4. Använd gamla färgade flaskor som ljusstakar eller vaser till enstaka blommor.

5. Blanda organiska material som trä med sten och keramik, intrycket blir mjukare och mer harmoniskt.

6. Kasta inte nötta möbler med charmig patina, de höjer känslan i torpet.

7. Fina förvaringsburkar i glas kan användas till mycket, både på hyllan och i kylskåpet. Förvara kex, mandel, frön eller müsli dem.

8. Tillbringare är praktiska, de kan användas för dryck eller som vas för sommarblommor

9. Gamla linnehanddukar är inte bara prisvärda och gjorda i en fantastisk kvalitet – de är också ögongodis förvarade i en öppen, snygg trälåda.

10. Har du en gammal jutesäck så häng den i en krok på väggen och använd till smutstvätt.

11. Charmiga luffararbeten passar fint att förvara lök eller ägg i på köksbänken – snyggt och praktiskt!

Föremål från Rågers Antik & Design, Grahns Antik, RåMå Magasinet, Gamla Saker, LoppisLounge, Sikö Auktioner samt Tradera. Angivna värden är ungefärliga.

Annons