6 fina tips: Så kan du återbruka dina loppisdukar
Är det något man fortfarande kan fynda så är det textil, en ofta bortglömd hörna på loppisar. När de flesta har siktet inställt på möbler och porslin så är det borta i högarna med dukar som de riktiga guldkornen finns. Med fynd menas då inte metervis av oanvänt tyg från kända formgivare, utan de varsamt broderade dukarna.
Kvaliteten och hantverksskickligheten bakom dessa alster går inte att få tag på idag. Så är det inte hög tid att hylla hantverket och broderiet – ett kvinnoarv från oftast anonyma konstnärer vars frihet varit nålen och tråden inom hemmets fyra väggar – och låta dessa fantastiska skapelser ta den plats i dagens inredning som de förtjänar.
Ge dukarna en ny funktion
Men vad gör man då med alla dessa mindre dukar, de som aldrig kommer att ligga under ett ytterfoder på en piedestal igen, eller de söndriga dukarna som aldrig kommer att lagas? Låt oss hitta en ny funktion. Låt dem komma fram och användas i stället för att ligga där bortglömda och oanvända.
Jag utmanade mig själv för att se vad man kan göra av en hög söndriga och opraktiska dukar – och fick en hel sommarkollektion på köpet.
”Men jag kan ju inte sy!?” säger de allra flesta. Jo, jag lovar, detta kan ni sy. Enklare än på syslöjden plus att det idag finns en pedagogisk guldgruva som guidar dig igenom varje moment, det går inte att misslyckas. Den stavas YouTube.
Skapa nytt utifrån dukens egna form
Det bästa med att sy av gamla dukar är ju att allt tråkigt förarbete redan är klart, kanterna är fållade. Bara att utgå från dukens egen form och se vad du kan skapa. Här kommer tre tips.
Tygkasse av duk – grundmönster
Du behöver: En duk, symaskin (det går självklart att sy för hand också), nål och tråd. Ett strykjärn är också till stor hjälp.
Gör så här: Om inte kanterna redan är fållade så sicksacka runtom.
1. Vik duken på mitten så att långsidorna ligger mot varandra. Avigsidan, det vill säga dukens baksida, ska vara utåt.
2. Sy med raksöm 1 cm in längs med båda långsidorna. Nu ska du göra det som tar gympapåsen till nästa nivå och får den att se proffsig ut – sy av hörnen.
3. Vik upp botten så sömmen kommer i mitten, hörnet ser nu ut som en triangel. Sy sedan en raksöm vågrätt 5 cm in från toppen.
4. Vik det avsydda hörnet upp mot kassens långsida och fäst med några stygn i långsidans sidsöm. Gör likadant på båda hörnen.
5. Vik ner 2 cm av tyget vid kassens öppning inåt mot avigsidan, pressa till med ett strykjärn. Vik ner ytterligare 2 cm över den första vikningen. Sy en raksöm 1,5 cm ner för att fästa kanten. Vänd kassen rätt.
6. Nu ska du göra två handtag, så du behöver två bitar av duken. Mått för långa handtag, 8x75 cm, och korta, 8x45 cm.
7. Vik in 1 cm längs med båda långsidorna och pressa med strykjärn.Vik sedan den långa remsan dubbelt så de tidigare vikningarna döljs. Sy en raksöm 2–3 mm in på båda långsidorna. Fäst sedan handtagen på insidan av väskan där du tycker de passar, 10–15 cm in brukar vara lagom. Sy fast handtagen med två vågräta sömmar. Vill du göra det extra stabilt så kan du sy ett kryss.
Utifrån det här mönstret kan du sedan variera dig i oändlighet. Låt dukens form och storlek bestämma och släpp skaparlusten fri.
Klä en matkupa med tunn duk
Du behöver: En tunn duk, potatismjöl och en form i lagom storlek.
Gör så här:
1. Börja med att leta rätt på en form som har rätt proportioner, en badboll eller större boll, undersidan på en stor skål eller ett durkslag.
2. Prova ut hur du vill att duken ska forma sig och klipp till om det behövs, det är en fördel om duken redan har en rund form.
3. Blanda ut 1 msk potatismjöl i 1 dl kallt vatten. Tillsätt 3 dl kokande vatten under omrörning till en slajmig gegga.
4. Lägg i duken och låt den dra en stund.
5. Ta upp och lägg duken över formen. Forma till och ta bort luftbubblor och veck med handen. Låt torka på formen.
6. Lossa kupan försiktigt. Justera den i nederkant med en sax om det behövs.
7. Gör hål uppe i toppen och trä igenom ett band med en ögla som fungerar som knopp.
Anteckningsbok klädd i duk
Gör så här: Lägg ut boken på duken och lägg till 3 cm runtom, Klipp till. Limma fast duken med textillim, eller annat lim, det fungerar lika bra. Även tapetklister funkar. Vik in kanterna och limma fast på insidan av pärmen. Vill du dölja limningen så limmar du sedan fast första och sista sidan mot pärmen.
Låt oss nu tömma loppisarnas bord på dukar i sommar och använda dessa helt fantastiska skatter. Vill du ha mer tips på vad du kan skapa så titta in hos @cirkusbank på Instagram.