Sarah blev synskadad under graviditeten: ”Min superkraft sitter i öronen”
Företaget All Ears anställer gärna de som är experter på att lyssna – de synnedsatta. Nästan hälften i arbetslaget har en synnedsättning. Telefoni är blind kommunikation för alla, men som synnedsatt är man van vid att lyssna uppmärksamt.
En av de anställda är Sarah Poulsen, 59, som tidigare var fullt seende. När hon 1993 var höggravid lossnade näthinnan på hennes ena öga:
– Jag blev opererad i ögat i graviditetsvecka 38, säger hon.
Trots operationen förlorade Sarah synen på ögat, och några år senare snavade hon och fick näthinneavlossning även på det andra ögat.
– Då jobbade jag med ekonomi och administration, men att sköta lönebesked och bokföring när man inte kan se siffrorna ordentligt, det går inte, säger Sarah.
Det var en tillfällighet att hon fick höra talas om ett företag som anställde många synnedsatta, men Sarah fick kämpa hårt för att få bli omskolad. Att förtidspensionera sig var inte ett alternativ.
– Jag vill gärna tjäna mina egna pengar, och vara en del av ett sammanhang.
Fått ny superkraft
Uppdraget på jobbet är att värva nya månadsgivare till organisationer som Läkare utan gränser, PLAN och WWF, och UNHCR.
– Jag ringer riktigt många samtal varje dag, säger hon och ler.
Ibland jobbar de även mot företag, business to business.
– Det har jag gjort idag, ett uppdrag från Parasport Danmark, ett idrottsförbund för människor med handikapp. De ska till OS i Paris 2024, till Paralympics, och vi erbjuder företag att köpa vad som kallas en OS-aktie, en sponsring. I de här fallen är det högsta chefen jag ska ha tag på, och jag får ofta ringa många gånger för att få en pratstund, säger Sarah.
– En av mina styrkor är min hörsel, att höra nyanser i ett samtal. Min uppgift är att snabbt läsa av på vilket sätt jag ska prata, så att jag får uppmärksamhet och kommer till saken. Annars blir det långdraget, och en chef har absolut inte tid att sitta länge i telefon.
Att Sarah tycker om sitt jobb – det råder det ingen tvekan om. Det lyser om henne.
– Den här biten tycker jag är så rolig. Och min hörsel har utvecklats mer sedan jag blev synskadad. Det passar att vi heter All Ears.
Smarta hjälpmedel
För Sarah fungerar det alldeles utmärkt att sköta jobbet med bara telefon och dator, och hon har god hjälp av en mjukvara som förstorar texten åt henne.
– Det här kan jag inte läsa, det är alldeles för små bokstäver, säger Sarah, och håller upp ett papper med den vanliga teckenstorleken 11.
– Jag behöver minst storlek 20. Jag kan också få texten uppläst. Det är bra, för långa texter gör mina ögon trötta.
Sarah har några kollegor som är helt blinda, och de får hjälp av ett system som heter Jaws.
– När de jobbar pratar Jaws i ena örat, och i det andra har de telefonsamtalet. Man får vara bra på att multitaska!
Sarah och hennes kollegor ringer ofta privatpersoner, och då måste de snabbt bilda sig en uppfattning om vem de pratar med.
– Det är viktigt att skapa trygghet, med tanke på att jag behöver bankupplysningar och annat.
Hon har ett manus att utgå ifrån, men kombinerar det med egna ord.
– Det viktiga är att du gör samtalet till ditt, förklarar Sarah.
På frågan om hon gör jobbet bättre än någon med full syn, svarar hon först lite undvikande.
– Nja, det vill jag inte riktigt diskutera, eftersom jag har kollegor som är fullt seende. Vi har faktiskt tävlingar ibland: vem är bäst – seende eller synskadade. Men jag tror nog att vi med synhandikapp lyssnar bättre. Om du har syn fokuserar du på det du ser. Jag har inget visuellt som leder mig, utan bara min hörsel.
Lever självständigt
Sarah har ett märke på sin jacka, på bröstet, där det står att hon är synnedsatt. Det underlättar i somliga situationer.
– Jag tycker att det är bra. Jag tar tåget till jobbet varje morgon, och visserligen är jag bekant med rutten, men allt kan hända. Ibland blir en avgång inställd och då står jag där och försöker kika på monitorn för att se nästa tur. Då måste jag fråga någon, eller leta upp nästa avgång i min mobil.
Även om jag har mina svårigheter vill jag gärna vara så självständig som möjligt.
Sarah är mån om att klara sig själv. Hon förklarar:
– Även om jag har mina svårigheter vill jag gärna vara så självständig som möjligt. Jag har lärt mina fyra barn att man kan klara sig trots handikapp, säger hon med stolthet i rösten.
Men ibland måste man helt enkelt be om hjälp. Det är väldigt olika hur folk reagerar. Ibland får hon höra ”Nej, det kan du väl fixa själv”.
– När man har nedsatt syn blir gången ibland lite vinglig, och det kan se ut som att jag är full, säger hon.
Än har Sarah ingen vit käpp, men det kanske kommer senare, om synen försämras ytterligare.
– När jag är ledig tar jag på mig mina specialglasögon, med lupp på, och syr lapptäcken. Jag kan bara jobba med det korta stunder, för det gör mig trött. Men det är så roligt. Jag kommer från Nigeria och har i många år sålt mina lapptäcksarbeten till förmån för mitt hemland och för hjälporganisationer.
Sarah gillar också att lyssna på ljudböcker och gå i skogen. Hon njuter av fågelsång och att hon fortfarande kan se skogens gröna färgskiftningar.
– Jag är glad för den lilla syn jag har. Jag tar bussen dit ut, och går bara en kort bit in i skogen och håller mig till stigen. Jag har gått den rundan många gånger med mina vänner, så den kan jag. Och jag känner ”Yes, jag bestämmer själv”. Det kanske inte låter så stort och viktigt med en liten skogstur, men det betyder mycket för mig. Det är livsbekräftande.
Man ska inte vara rädd för att be om hjälp, och våga lära känna det handikapp man har.
– Jag jobbar med mig själv, steg för steg. Man kan tycka att det är pinsamt och svårt, men man ska inte vara rädd för att be om hjälp, och våga lära känna det handikapp man har.
Sara tror att det är många verksamheter som är rädda för att anställa folk med synnedsättningar.
– Jag tror att samhället har bruk för mig. I Danmark är det inte många blinda och svagseende som har ett jobb. Jag vet inte hur det är i Sverige, men här tror många att vi synskadade har högre sjukfrånvaro och att det är allmänt besvärligt och dyrt att ha oss på arbetsplatsen. Och så är det inte. Kommunen har finansierat mina hjälpmedel.
Två världar som möts
Men Sarah betonar sitt eget ansvar – att berätta för verksamheten hur det fungerar i den värld hon lever i.
– Ja, för det kan ingen annan veta. Två världar ska mötas, och vi får hjälpa varann. Ett samarbete mellan den med handikapp, myndigheter och företag – ja, samhället i stort. Det vore bra om man underlättade och minskade pappershanteringen för företagen.
Sarah är trött när hon kommer hem från jobbet, men på ett bra sätt – på ”en dejlig måde”.
– Det ger mig så mycket att jobba här, och kunna hjälpa till att samla in pengar till hjälporganisationer. Det gör mig glad på flera olika sätt. Och alla vill ju vara en del i en gemenskap – det finns så många dolda resurser i samhället!
Detta är Sarah
- Namn: Sarah Poulsen.
- Ålder: 59 år.
- Familj: Fyra vuxna barn.
- Bor: I Köge, söder om Köpenhamn.
- Gör: Telefonförsäljare.
- Funktionsvariation: Är blind på höger öga, och har 38 procents syn på det vänstra.
- Styrka: Bra på att lyssna.
- Gillar: Sy lapptäcken, lyssna på ljudböcker, gå i skogen.