Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Elin Gunnarsson: Hur svårt ska det vara att få träffa en gynekolog?

01 feb, 2022
author Elin Gunnarsson
Elin Gunnarsson
Elin Gunnarsson ringer runt till vårdcentraler och anda kliniker för att få tag i gynekolg.
Långa väntetider, att bollas mellan olika instanser och riskera att inte få rätt vård i tid. Det är verkligheten för många som försöker få en tid hos en gynekolog. Vår granskning visar på ett snårigt system som inte är anpassat efter de som berörs – de kvinnliga patienterna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur svårt kan det vara att få en tid hos en gynekolog? Vi bestämde oss för att testa hur det ser ut i Malmöregionen. Jag hittade på ett besvär, oregelbunden mens med mellanblödningar, och ringde runt till sammanlagt 17 mottagningar för att höra om jag kunde få en gynekologisk undersökning.

”Det är osäkert hur mycket de kan om gynekologi” säger sköterskan som jag pratar med.

Jag börjar med att vända mig till min vårdcentral som är den instans som ska behandla besvär som inte anses behöva en specialist, alltså en gynekolog. På min vårdcentral kan jag få träffa en allmänläkare och de kan göra en gynekologisk undersökning om det behövs. ”Men det är osäkert hur mycket de kan om gynekologi” säger sköterskan som jag pratar med.

Se också: Vi granskar gynvården i #gynupproret

#gynupproretBrand logo
#gynupproret

Vårdcentralens allmänläkare är ofta utmärkta, men en gynekologisk undersökning är inte som vilken undersökning som helst. De flesta kvinnor tycker att en gynundersökning är lite småjobbig och för en hel del är det en ren skräck, till exempel om man har varit med om ett övergrepp. En gynundersökning vill man göra i en miljö som är anpassad för det, av en person som är van vid att göra dessa intima undersökningar.

Här finns det en uppenbar risk för att man som patient med ett besvär som inte anses vara akut får vänta länge.

Jag testar i stället att ringa direkt till gyn-mottagningarna på två sjukhus. Hos den ena blir jag uppmanad att skriva en egenremiss och hos den andra blir jag hänvisad tillbaka till vårdcentralen för en remiss från en läkare där.

Här finns det en uppenbar risk för att man som patient med ett besvär som inte anses vara akut får vänta länge, något som flera av de kvinnor som vi har intervjuat berättar om. Det kan gälla besvär som upprepade urinvägs- eller svampinfektioner, samlagssmärtor eller klimakteriebesvär. Besvär som kan vara otroligt jobbiga även om de inte är akuta.

Annons

En som vittnar om långa väntetider är Jenny i Malmö. När hon skrev en egenremiss till en gyn-mottagning fick hon vänta i hela 10 månader innan hon fick en tid.

Det visade sig att hon hade livmoderhalscancer.

Det finns också en risk för att allvarliga sjukdomar som faktiskt kräver snabb vård missas eller att vården fördröjs. Det var nära att det blev så för Isabel. Barnmorskan hon fick träffa sa att allt såg bra ut, svar på cellprovet skulle komma efter tre månader. Men Isabel hade symtom och kände att något var fel, hon lyckades efter mycket om och men och kämpande få en tid hos en gynekolog en månad senare. Det visade sig att hon hade livmoderhalscancer.

Jag fortsätter att ringa till privata mottagningar som har avtal med region Skåne. Alla de fem som jag pratar med ger samma besked: ”Vi har helt fullt och tar inte emot några nya patienter”. Två av dem uppger också att det är brist på gynekologer generellt och att det är därför som det är svårt att få en tid på många mottagningar.

Hos resterande privata mottagningar ser det bättre ut. Där kan jag hos tre av fyra få en tid, snabbast inom en vecka och som längst om 10 veckor. Men då får jag såklart betala för den gynekologiska undersökningen, från 750 kronor upptill 2300 kronor.

Ska man verkligen behöva byta vårdcentral för att få tillgång till en gynekolog?

Slutligen återvänder jag till vårdcentralerna. För i Malmö finns det faktiskt gynekologer på deltid på en del vårdcentraler, vi lyckas hitta fem vårdcentraler med gynekologer. Och hurra, där går det faktiskt att få en tid hos samtliga! Väntetid: 1-4 månader. Fast ska man verkligen behöva byta vårdcentral för att få tillgång till en gynekolog?

Nu undersökte vi Malmöregionen och det visade sig att det fanns några alternativ, även om det inte var lättnavigerat. Men hur ser det ut i andra orter där det inte finns lika många vårdcentraler eller privata gynekologiska mottagningar?

Annons

Var med i gynupproret – tillsammans gör vi skillnad!

Skriv under vår namninsamling genom att klicka här. Du kan läsa alla artiklar inom vår granskning av gynvården här.

Kvinnors underliv med tillhörande organ är fantastiska men föränderliga. Det kan ske saker på grund av ålder, hormoner, barnafödande eller bakterier. Det mesta är dessutom helt dolt för oss själva, vi kan inte se några förändringar förutom på de yttre delarna. Är det då rimligt att det ska våra svårt eller ta lång tid att få tid hos en gynekolog? Numera ska vi i vissa regioner dessutom helst själva ta våra cellprov och då är det inte ens en barnmorska som regelbundet tar sig en titt i våra underliv.

Vill du bara göra en hälsoundersökning, en koll av underlivet och se att allt ser bra ut, likt en tandläkarundersökning vilket erbjuds på ett kick inom Folktandvården? Det kan du med största sannolikhet glömma. Det erbjuds överhuvudtaget inte inom den offentliga vården.

Hör gynekologen berätta: ”Vi riskerar att missa allvarliga saker”

Gynekologen: "Vi riskerar att missa allvarliga saker."Brand logo
Gynekologen: "Vi riskerar att missa allvarliga saker."
Annons