Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Annelie blev förlamad och döv av TBE: ”Jag hade tur som överlevde”

24 mar, 2023
author Mikael Svensson
Mikael Svensson
Annelie står framför en röd byggnad. Hon har långt brunt hår, svart mössa med en stjärna på och en svart jacka.
I dag är Annelie Karlsson på bättringsvägen, och är ännu inte helt återställd.
En enda liten fästing. Det var det som orsakade Annelie Karlssons akuta symptom förra året. Annelie hade fått den fästingburna sjukdomen TBE och kunde plötsligt inte gå — eller höra.
– Det var fara för ditt liv, konstaterar hennes sambo Benny.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För mindre än ett år sedan levde Annelie Karlsson, 50, ett aktivt liv tillsammans med jämngamle sambon Benny Sellberg på gården de hyr utanför Västerås. Annelie älskade att vara i farten och var alltid den som klippte gräsmattan och bytte däck på bilen. Och så hade hon sin häst Tinka som hon red och pysslade om dagligen.

Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll påBrand logo
Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på

Men i början av juni förra året slogs allt i kras – av en liten oansenlig fästing.

– Livet har förändrats enormt, nu får vi ta en dag i taget, säger Annelie och Benny nickar instämmande.

För några år sedan var det Annelie som fick ställa upp och hjälpa honom när han drabbats av svår borrelia, till följd av just ett fästingbett.

TBE-diagnosen som Annelie fick innebar att hon blev förlamad i hela kroppen och även tappade hörseln. Enkla saker som att äta och gå på toaletten kunde hon inte göra utan hjälp.

Nu är det bättre – mycket bättre till och med i jämförelse med hur det var när det var som värst. Men ändå långt ifrån Annelies normaltillstånd. Utöver förlamning och muskelsvaghet i stora delar av kroppen, plågas hon av hjärntrötthet, fortsatt nedsatt hörsel och äter fortfarande blodförtunnande medicin.

Med idag rehabträning blir hon hela tiden lite bättre.

Varit försiktig

Benny har varit och är hennes ovärderliga stöd i vardagen. Det är han som hjälper henne med rehabträningen och det vardagliga som hon inte klarar av.

– Det är inte roligt att behöva vårda den man älskar, säger Benny som har hållit ihop med Annelie så länge som 28 år.

Annelie och Bengt har alltid haft ett intresse för djur och natur.

De var en gång i tiden klasskamrater på högstadiet i Västerås. Men det var först när de träffades ute på krogen några år senare som det klickade mellan dem.

Annons

Deras intresse för djur och natur gjorde att de för några år sedan flyttade till gården på landet där de nu bor med sina hundar och katter.

Dessförinnan bodde de i Västerås och det var då Benny fick ett fästingbett som utvecklade sig till borrelia, utan att han visste om det.

– Jag hade riktigt dåliga levervärden, fick ont i lederna och lunginflammationerna avlöste varandra, samtidigt som jag fick svårt att kissa. Men sjukvården upptäckte aldrig att det var borrelia, utan jag fick olika diagnoser som fibromyalgi, Crohns sjukdom och MS. Symtomen blev bara värre med tiden.

Bennys räddning blev en granne som var professor och läkare. Han trodde det kunde vara borrelia och skickade prover till Tyskland.

– Det visade sig att han hade rätt och i Tyskland fanns mediciner som jag inte kunde få via den svenska sjukvården. Min granne hjälpte mig beställa och jag fick betala ur egen plånbok. Medicinerna hjälpte, men det tog flera år innan jag blev helt frisk.

Annelie rider en svart vit häst. Hon har på sig ridhjälm och rosa t-shirt.
Annelie tillsammans med sin älskade häst Tinka.

Den erfarenheten gjorde att han engagerade sig i Borrelia- och TBE-föreningen.

Efter det har både han och Annelie varit försiktiga när de varit i miljöer där fästingar trivs.

Åkte in akut

Våren 2022 var det meningen att Annelie och Benny skulle ha tagit TBE-vaccinet. Men efter att Annelie blev riktigt dålig av covid-vaccinet ville hon vänta med TBE-sprutan.

– Det är något jag ångrar nu, säger hon eftertänksamt.

Det förödande fästingbettet fick hon i maj förra året när hon satte tråd runt en hage där hennes häst skulle gå under sommaren. Hon gick i högt gräs och märkte att fästingar fastande på byxorna.

Annons

– Jag är alltid noga med att ha heltäckande kläder på mig. När fästingar fastnar borstar jag bort dem, berättar hon.

Det hon inte upptäckte var att en fästing lyckats leta sig innanför byxlinningen och bet henne vid naveln.

Tre veckor senare kom biverkningarna.

– Jag skulle i vanlig ordning åka till stallet där jag har min häst. På vägen dit kände jag att benen blev tunga och domnade av. Jag skyndade mig att göra rent boxarna och var rädd att jag att jag inte ens skulle orka ta mig hem, säger hon.

Annelie sitter i en rullstol och Benny tittar in i kameran och ler. Han har rakat huvud och grått skägg.
Tack vare sambon Bennys stöd blev Annelie bättre.

Väl hemma åkte Benny med henne till akuten. Men där fanns inte mycket att göra eftersom hennes symtom inte räknades som akutfall.

Nästa dag orkade Annelie knappt ta sig upp.

– Du gick och lade dig på soffan när jag åkte till jobbet. När jag kom hem låg du kvar där och hade inte varit uppe på hela dagen, säger Benny.

– Benen bar mig inte och det var en så otäck känsla. Även min hjärna påverkades och jag minns inte så mycket från den dagen och den närmaste tiden därefter, berättar Annelie.

Benny bar ut henne till bilen och åkte direkt till sjukhuset. Där insåg man direkt att det var något allvarligt och hon blev inlagd.

Kunde ha dött

Benny, som kände igen en del av symtomen från sin borrelia, bad sjukvårdspersonalen att testa för fästingbett. Och mycket riktigt – ett ryggmärgsprov visade att det var fästingburen hjärninflammation, TBE.

Annelie fick svårt att syresätta sig själv, läget var kritiskt.

– Det var fara för ditt liv, säger Benny.

Annelie inlagd med TBE på sjukhus med slang i näsan.
Sommaren 2022 blev hon svårt sjuk i TBE. Men oturen fortsatte. En infart i armen blev infekterad, vilket ledde till fyra blodproppar.

Annelie låg fyra dagar på intensiven med syrgasmask och var helt apatisk.

– Det var fruktansvärda dygn, de värsta i mitt liv, och det fanns inget att göra, mer än hoppas på att det skulle lägga sig, minns Benny.

Annons

När den värsta krisen lagt sig flyttades hon till en infektionsavdelning och via en så kallad infart i halsen fick hon medicinering. Men infarten blev infekterad, vilket ledde till fyra blodproppar i vener till högerarmen, halsen, hjärtat och ena lungan. Hon fick blodförtunnande medicin för att lösa upp propparna och hamnade på en hjärtavdelning.

– Läget var kritiskt under flera dygn, berättar Benny.

En undersökning visade att Annelie hade en inkapslad lunginflammation och fick antibiotika.

– Lunginflammationen hade satt ned immunförsvaret och var anledningen till att TBE-viruset fått sådana svåra följder, berättar Annelie som kan konstatera att det var maximal otur att ha en infektion i kroppen när hon blev biten av fästingen.

– Samtidigt hade jag tur som överlevde lunginflammationen och dess följder, konstaterar hon.

Annelie sitter i en rullstol. Hon har på sig en blå t-shirt och svarta hörlurar.
Annelie rasade i vikt och var helt beroende av hjälp.

Utöver att hon hade svårt att andas och att röra sig så hade sjukdomen även slagit ut hörseln.

– Jag hörde inte vad människor sa, i mitt huvud lät det som att de pratade i en burk.

Under de fem veckorna på sjukhus rasade hon i vikt, från 72 till 53 kilo. Hon kunde inte gå och inte röra på armarna, utan var helt beroende av hjälp.

Så fort hon ansågs tillräckligt frisk började rehabträningen. Men Annelie, som knappt aldrig varit sjuk, vantrivdes på sjukhuset och ville hem.

– Vi fick anpassa huset vi bor i med ledstänger och höja möbler så att Annelie kunde resa sig. Det fick vi bekosta själva, säger Benny.

Annons

Det var han som hjälpte Annelie med rehabträningen på hemmaplan. Det gällde dels att träna upp musklerna och dels att få hjärnans signaler att nå ut till musklerna. Prioriteringen var att få axellederna att fungera igen.

Prövning av relationen

Annelie gjorde sakta men säkert framsteg. Från att Benny matat henne kunde hon börja äta själv. Hon fick tillbaka så mycket muskelstyrka att hon kunde resa sig själv och kunna gå med hjälp av rollator eller käpp i stället för att åka rullstol. Bennys matlagning gjorde att aptiten kom tillbaka och hon ökade i vikt till 60 kilo.

– När jag kunde lyfta vänsterarmen och dricka en kopp te utan hjälp kändes det som en stor seger.

Annelie, som aldrig varit något fan av träning, tog snart egna initiativ till att bygga upp sin kropp på nytt.

Självklart har de tuffa påfrestningarna satt deras relation på tuffa prov.

– Det har varit perioder då vi varit riktigt osams, det blir jobbigt för båda parter när den ena ska vårda den andra. Jag var tjänstledig i början för att kunna hjälpa Annelie, men allt det som hänt tog så hårt på mig att jag blev utbränd och fick sjukskriva mig från jobbet som trygghetssamordnare inom skolan i Västerås, säger Benny.

Men att ge upp målet att Annelie ska bli återställd har han inte en tanke på.

– Om man älskar varandra så mycket och så innerligt som vi gör, då fixar man det. Annelie är mitt allt, säger han.

Annelie, som till skillnad från Benny aldrig varit särskilt intresserad av träning, har nu ändrat sig.

– I början fick jag ligga på. Nu är det hon som självmant tar initiativ till sin rehabträning, berättar Benny.

Nu vill hon upp i sadeln igen. Hon saknar att rida sin älskade häst Tinka.

Varje liten framgång stärker Annelie. Hon hoppas att hon ska få tillbaka full hörsel, att hjärntröttheten ska ge med sig och att musklerna som nu inte vill lyda henne snart ska göra det igen.

Annons

– Min förhoppning är jag ska kunna rida på Tinka igen, jag längtar till den dagen. Jag längtar också till att kunna börja jobba igen. Jag har varit ledsen varje dag över att inte kunna göra allt det jag vill göra, säger hon.

Benny, som har erfarenhet av en liknande resa, är förhoppningsfull.

– Det här är som att springa ett Maratonlopp, det tar tid och är jobbigt. Men vi ska komma i mål, allt ska ordna sig och bli bra, säger han.

Detta är Annelie

  • Namn: Annelie Karlsson.
  • Ålder: 50 år.
  • Familj: Sambon Benny Sellberg, 50 år.
  • Bor: På en mindre gård utanför Västerås. Vi har dock inga djur, mer än våra katter och hundar.
  • Gör: Arbetar på ett lantbruk som bland annat bedriver grisuppfödning.
  • Intressen: Min häst Tinka. Djur och natur i största allmänhet.

Vad är TBE?

  • TBE är en engelsk förkortning för tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation och de första fallen upptäcktes i Sverige på 1950-talet. TBE- virus sprider sig framför allt via bett av Ixodes-fästingar som oftast finns i högt gräs och i skogen. Viruset finns i fästingens spottkörtlar.
  • Det tar oftast mellan 4 och 10 dagar från fästingbettet till att man blir sjuk, men inkubationstiden för TBE kan vara ända upp till en månad (2–28 dygn). Ungefär en tredjedel av dem som insjuknar i TBE vet inte om att de blivit fästingbitna före insjuknandet.
  • De flesta som smittas av TBE blir inte alls sjuka. Symtom på TBE utvecklas hos 10–30 procent som får en influensaliknande sjukdomsbild med feber och muskelvärk. Dessa symtom går vanligen över efter 4–7 dagar, men 20–30 procent drabbas därefter av en andra TBE-fas. De insjuknar då med symtom på hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring och andra neurologiska problem.
  • De flesta som insjuknar blir helt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa personer får bestående förlamningar även om det är ovanligt (0,5–2 procent bland dem med svår TBE). Dödsfall kan också förekomma men är mycket sällsynta. Den akuta TBE-sjukdomen ger oftast lätta symtom hos barn i förskoleåldern och det är sällan dessa behöver intensivvårdsbehandling för sin TBE.

För TBE finns effektivt vaccin, som kan ges även till barn från ett års ålder. Det finns inget specifikt läkemedel som är verksamt mot TBE-virus. Behandlingen blir därför symtomatisk, det vill säga inriktas mot patientens symtom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons