Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Cathrin fick borrelia: Ingen förstod varför jag var sjuk

04 apr, 2014
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
Cathrin fick borrelia - upptäcktes först efter ett år
Efter vinterns långa vila börjar fästingarna vakna till liv ute i skog och mark. Och med dem kommer riskerna för att drabbas av fästingburna sjukdomar. Cathrin Frisemo blev fästingbiten och trodde att faran var över när det lilla djuret var borttaget. Men det var bara början på en lång kamp...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var en ovanligt varm aprildag för två år sedan. Cathrin Frisemo, då 48 år, satt på sin mammas veranda i Mellbystrand, en liten badort i Halland.

– Solen sken och jag hade vikt upp mina byxor en bit. Då kände jag att det stack till på benet. Mamma såg att det var en fästing och drog ut den meddetsamma. Kvar blev bara en röd prick och sedan var det inte mer med det. Kanske hade mammas lilla dansksvenska gårdshund haft den med sig.

Kände sig fruktansvärt trött

Framåt hösten 2012 började Cathrin känna sig fruktansvärt trött, och sedan kom symtomen successivt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag fick ont i ländryggen och efter en pisksnärtskada i nacken gick jag till en akupunktör och rådfrågade honom. Ischias, trodde han.

Men Cathrin fick allt svårare att gå, och höger knä och fot smärtade. Så började högerfoten svullna och bli missfärgad.

– Det var inte så farligt i början, det kom och gick, men med tiden svullnade foten alltmer och oftare.

Foten var blåsvart och svullen

Vintern gick hjälpligt men när sommaren kom – drygt ett år efter fästingbettet – var det onda värre. Cathrin berättade för sin sjukgymnast som rådde henne att bege sig till akuten om det hände igen. Och det gjorde det.

– Foten blev blåsvart och svullen. På akuten i Halmstad försökte de skicka hem mig fyra gånger, men jag gav mig inte, säger Cathrin.

Så småningom fick hon diagnosen psoriasisartrit, en kronisk ledsjukdom.

– Det lät rimligt, för det har vi i släkten, säger Cathrin.

Men röntgen visade inget och alla prover var bra. Var det en inflammation? En infektion?

– Jag skulle sättas på antiinflammatoriska medel. Jag har inget emot att ta medicin, men jag vill veta varför jag tar dem. Och i det här fallet visste ingen säkert.

Misstänkte borrelia

Cathrin var förtvivlad över att ingen förstod vad hennes besvär berodde på och frågade till sist sin sjukgymnast om hon kände till någon vettig läkare. Det gjorde hon – Ulf Peber på Tudorkliniken i Halmstad.

Annons

– Jag fick en tid hos honom i juli i fjol och när han lyssnat på min berättelse sa han direkt: ”Jag misstänker borrelia.”

Doktorn tog två sorters borreliaprov och en vecka senare fick Cathrin beskedet.

– Efter ett års lidande fann jag äntligen en läkare som hade rätt. Proverna visade på borrelia och jag fick högsta rekommenderade dos penicillin att ta i två veckor. Redan efter några dagar märkte jag skillnad och en månad senare var jag helt återställd!

Experten: De flesta blir snabbt bra igen!

Anders Tegnell
Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten berättar här om fästingar, risken att bli sjuk och olika symtom:

– Fästingar finner sig till rätta allt längre norrut i landet och växer i antal där de hittills varit sällsynta, tex vid Norrlandskusten. Men man ska komma ihåg att mängden fästingar växlar från år till år. Är vintern kall utan att det finns ett skyddande snölager stryker många med.

Om en fästing bär borreliabakterier bör den tas bort inom 24 timmar. Men även om man blir smittad behöver det inte betyda att man blir sjuk.

– Att, som Cathrin, få borrelia fastän fästingen dragits ut direkt är ovanligt. Möjligen har hon blivit biten också vid något annat tillfälle utan att ha märkt det, säger Anders Tegnell.

Ofta, men inte alltid, är första tecknet på borrelia en stor rodnad runt bettet. Så småningom brukar den blekna i mitten och bli som en växande röd ring. Trötthet, huvudvärk, lätt feber och svullna lymfkörtlar är vanligt och tillsammans med patientens berättelse brukar diagnosen vara lätt att ställa. Behandlingen är en 10–14 dagars penicillinkur och tillfrisknandet går snabbt.

Annons

– Men förblir borrelian obehandlad finns en liten risk att den utvecklas till så kallad neuroborrelia som kan angripa det centrala nervsystemet. Symtom på detta är tex värk i de större lederna och tillfällig förlamning av ena ansiktshalvan.

Diagnosen ställs via blodprov i första hand, i andra hand ett ryggmärgsprov. Det man letar efter är tecken på fästing-DNA, aktiverat immunförsvar, antikroppar mot borrelia och inflammation. Boten är antibiotika i 10–14 dagar. De flesta blir snabbt bra.

– Men att ha haft borrelia en gång skyddar tyvärr inte mot att få sjukdomen igen, säger Anders.

Rickettsia – den nya borrelian?

Kenneth Nilsson
Kenneth Nilsson.

Hela 15 procent av alla fästingar är smittade av bakterien Rickettsia helvetica, även kallad fläckfeber. Forskarna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala förvånades över det stora antalet.

– Rickettsia helvetica är ett dramatiskt namn men i de flesta fall självläker sjukdomen efter två veckor. Bakterien har förmodligen funnits länge i Sverige men det var först i slutet av 1990-talet den uppmärksammades. Unga, friska, vältränade personer drabbades av plötslig hjärtdöd, till synes utan förklaring. Orsaken kan vara fästingsmittan rickettsia.

Det säger Kenneth Nilsson, överläkare och forskare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Symtomen på rickettsia liknar borrelia: feber, trötthet och huvudvärk. Men även en blåröd rodnad eller en svart sårskorpa vid bettet kan förekomma, liksom millimeterstora utslag över kroppen. I en del fall kan bakterien ge komplikationer som hjärtmuskel- eller hjärnhinneinflammation eller ansiktsförlamning, säger Kenneth.

Annons

Eftersom borrelia- och rickettsiasymtomen påminner om varandra finns det risk att rickettsian varken upptäcks eller behandlas. Samma fästing kan också vara bärare av bägge smittorna.

– Borrelia botas med penicillin medan rickettsia bör behandlas med en annan typ av antibiotika och möjligen i andra doser, säger Kenneth.

– Nu ska vi gå vidare och undersöka hur man bäst skiljer mellan borrelia- och rickettsiasmitta i vården, samt samla information över hur vanlig rickettsia verkligen är bland loppor, löss och fästingar.

17 olika smittor

Fästingar är ännu otäckare kryp än man hittills har trott. Inte mindre än 17 olika smittor är fästingar skyldiga till! Lyckligtvis ger de flesta ringa eller inga symtom.

Visste du det här om fästingar?

Fästingen kan leva i två till sex år och utvecklas i fyra stadier: ägg, larv, nymf och vuxen.

Honan kan sitta kvar på sin värd i över en vecka och kan producera upp till tvåtusen ägg när hon är befruktad.

Fästingen trivs där det är skuggigt och fuktigt. Högt gräs i lövskog är favoritjaktmarken.

När djuret fäster sprutar det in ett bedövningsmedel som gör att bettet inte märks och ett ämne som hindrar blodet från att levra sig.

Så skyddar du dig mot fästingar

Om du är ute i skog och mark vår, sommar och höst:

1. Ta en fästingkoll varje kväll.
2. Titta extra noga där huden är tunn, som knäveck, ljumskar och navel. Hos barn sitter ofta fästingar i håret.
3. Ta snabbt bort fästingar. Dra dem rakt ut, på apotek finns lämpliga pincetter.
4. Ta på mörk, heltäckande tröja och långbyxor. Stoppa ner byxorna i stövlarna om gräset är högt.
5. Var uppmärksam på symtom och röda hudförändringar.
6. Kontakta läkare om du är tveksam!

Fyra kvinnor promenerar i skogen
Om du ofta är ute i skogen, ta för vana att se över kroppen efter eventuella fästingar.

Biten men inte sjuk

I en studie vid Linköpings universitet förvånades forskarna över sina fynd:

* En av fyra fästingar var borreliasmittade.

Annons

* Bara 3 procent av bitna personer visade tecken på smitta i blodet. Anledningen kan vara att vi har blivit medvetna om vikten av att kolla huden efter att ha vistats i naturen och upptäcker krypen tidigt. Då hinner inte borreliabakterien vandra upp från fästingarnas tarmkanal till dess mun.

* Av de 3 procenten smittade personerna blev bara hälften sjuka, dvs 1,5 procent. Det betyder dock inte att antalet smittade personer blir färre. När fästingbeståndet ökar, ökar också risken att både bli både biten och borreliasmittad.

Vaccin mot borrelia?

Förhoppningarna om att hitta ett vaccin som skyddar mot borrelia har funnits i flera år. Men det lär dröja.

– Tyvärr tror jag att ett borreliavaccin är långt borta i tiden, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Det har gjorts misslyckade försök i USA och det forskas här hemma men det finns inga tecken på att något är på gång.

Kvinna får en spruta i axeln

Vaccinera dig mot TBE!

Fästingen kan bära på den fästingburna hjärninflammationssmittan TBE, men i motsats till borrelia är detta något du kan skydda dig mot genom vaccinering.

TBE ger influensaliknande symtom. De flesta tillfrisknar efter en vecka och är immuna mot TBE resten av livet, men hos cirka en tredjedel sprids viruset till hjärnan och orsakar hög feber, huvudvärk och kräkningar. Detta kräver sjukhusvård, men det är bara symtomen som kan lindras, någon behandling mot sjukdomen finns inte.

Vissa patienter får bestående men, som störningar av minnet, balansen och hörseln och riskerar även koncentrationssvårigheter, huvudvärk och förlamning. Därför är vaccinering ett viktigt skydd, speciellt om du är naturmänniska och bor vid Östersjökusten eller runt Mälaren, Vättern och södra Vänern.

Vaccinering kräver planering:

Det första året ges två sprutor, fyra om man är över 60. Året efter får man en ny dos. Sen ska man förnya vart femte år.

Det finns snabbvarianter som inte skyddar lika bra. Men de är bättre än inget alls.

Av Anncy Göranson
Foto: Anders Andersson, Shutterstock

Läs också:

TV4-profilen Anna Lindmarkers trötthet var borrelia

Annons