Marianns feber kom och gick: Förstod att jag fått TBE
Mariann Henriksson, 67, har blivit fästingbiten många gånger, men sommaren 2011 blev hon bara biten en gång och det var på en svamputflykt i skogen utanför Enköping. Hon märkte efter några dagar att det kliade i knävecket och där satt den, fästingen. Mariann, som aldrig tidigare blivit sjuk av fästingbett, petade lugnt bort den. ”Jaha, det var en sån”, tänkte hon bara. Två veckor senare fick hon feber i tre dagar, feber som försvann men kom tillbaka efter en vecka.
– Då steg den till över 40 grader och jag blev sämre och sämre, minns hon.
Hög feber
När Mariann haft hög feber i fyra, fem dagar åkte hon till vårdcentralen i Jakobsberg utanför Stockholm.
– Jag kom dit en fredag och då sa läkaren att om jag blev sämre skulle jag åka till akuten. På söndagen var jag så svag att jag ramlade när jag skulle klä på mig, så då åkte vi till akuten.
Mariann anade själv att det var TBE eftersom hennes svärdotter Helén hade haft sjukdomen ett par år tidigare och hon kände igen symtomen.
På Danderyds sjukhus bekräftade ryggmärgsprovet hennes misstankar och hon lades in. Sjukdomen gjorde Mariann totalt kraftlös. Skulle hon till badrummet fick personalen leda henne dit. Men efter fem dagar med dropp skrevs hon ut och kunde åka hem. Då var hon väldigt trött och första veckan sov hon mest. Aptiten var det också dåligt med.
– Det tog säkert 14 dagar innan jag var uppe i normala portioner igen, säger hon.
Sämre balans och huvudvärk
Men Mariann repade sig och efter ett halvår var hon återställd. I dag har hon just inga men av sjukdomen.
– Ibland har jag lite sämre balans och huvudvärk får jag lite oftare nu än tidigare. Men det är inget som jag inte kan leva med, säger hon och vill gärna uppmana andra att vaccinera sig mot TBE.
– Jag borde ha varit vaken och vaccinerat mig när Helén fick TBE, men det gjorde jag inte, utan jag blundade, konstaterar Mariann.
Experten: De flesta TBE-smittade blir friska
TBE (tick-borne encephalitis) orsakas av ett virus och överförs från djur till människor via fästingar. TBE-viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras vid ett bett. Några dagar efter fästingbettet, upp till en vecka, får den drabbade influensaliknande symtom med hög feber och hängighet.
– Oftast går symtomen över och många blir friska igen, förklarar Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet. De har då fått antikroppar och blivit ”naturligt vaccinerade” mot TBE och kan inte bli sjuka igen.
Men cirka 30 procent insjuknar åter efter några dagar, med hög feber, kraftig huvudvärk, kräkningar och ljuskänslighet. De har då utvecklat hjärninflammation.
– Även i detta stadium blir många bra igen, men 30 procent kan få en långvarig påverkan på nervsystemet med minnesstörningar, språk- och koncentrationssvårigheter, förlamningar och trötthet som kan sitta kvar hela livet.
Någon person per år blir så sjuk att de avlider, men då finns det oftast andra följdsjukdomar och orsaker bakom.
Tryggt att veta…
…en fästing som bär på TBE smittar inte automatiskt en människa.
Vaccination skyddar mot TBE
Ännu så länge finns ingen medicin som botar TBE, men väl vaccin som bedöms ge ett närmast fullgott skydd. Under förra året vaccinerades omkring 190 000 svenskar mot TBE, visar statistik från Svensk Läkemedelsdata.
– Det finns en klart ökad medvetenhet om TBE, säger Catharina Rizell, sjuksköterska på Cityakuten i Stockholm. De flesta som vill bli vaccinerade vet att de kommer att vistas i riskområdena. Många vill vaccinera sina barn också, även om barn oftast inte blir lika sjuka av TBE som vuxna.
Grundvaccinationen består av tre doser. Enligt Catharina är det viktigt att man tar de två doserna innan fästingsäsongen börjar, vilket är i april. Dos tre tas inför kommande fästingsäsong, dos fyra efter ytterligare tre år. Därefter fylls vaccinet på vart femte år.
* Personer som fyllt 60 bör ta en extra dos efter den andra dosen.
* Efter vaccinationen kan det bli rött, ömt och svullet på injektionsstället.
* Gravida bör vänta med att vaccinera sig tills de fått barn. Äggallergiker bör också undvika TBE-vaccin.
* Doserna kostar 300–400 kr styck.
Borrelia
Borrelia är en fästingburen bakterieinfektion som är vanligare än TBE och som finns överallt där det finns fästingar. Ju tidigare du tar bort fästingen desto bättre, eftersom borreliasmittan inte sprids direkt vid bettet. Cirka hälften av alla smittade får en ringformad rodnad på platsen för fästingbettet, rodnaden sprider sig efter hand. Efter ett par veckor – eller månader – kan infektionen utvecklas vidare och orsaka huvudvärk, trötthet, illamående, smärta i armar och ben, förlamning (främst i ansiktet), symtom från centrala nervsystemet, ledbesvär och i sällsynta fall även påverka hjärtat.
Diagnosen ställs med blodprov och sjukdomen behandlas med antibiotika. Eftersom borreliabakterierna förändras hela tiden kan man dock få borrelia flera gånger i livet.
Det finns i dagsläget inget vaccin eller förebyggande skydd mot borrelia.
Expertens bästa tips!
* Vaccinera dig mot TBE om du vistas eller ska åka till smittområden.
* Fästingmedel har en avskräckande effekt på fästingen. Be om råd på apoteket.
* Tänk på hur du är klädd när du är ute i riskområden. Använd gärna höga stövlar, långärmade tröjor och långbyxor för att försvåra för fästingen att få fäste.
* Kolla dina kläder så där inte kryper omkring några fästingar. Så länge den inte biter sig fast är det ingen fara.
* Inspektera kroppen. Fästingen tycker bäst om tunn hud, där det är lättare att få tag på blod, därför är det speciellt vanligt att de sätter sig i till exempel ljumskarna.
Riskområde för fästingar
Närheten till vatten gynnar fästingar och de största riskområdena för TBE finns i Stockholmsområdet, runt Mälaren, kustområdet från Roslagen ner till Kalmar samt kring Vänern och Vättern. Det finns också en del mindre men tydliga riskområden i Skåne. De senaste åren har smittan även dragit sig västerut till Västkusten.
Utomlands finns TBE såväl i Centraleuropa som i Baltikum, Ryssland, Finland och på Åland.
Av Cecilia Beckman
Foto: Stefan Nilsson, IBL