Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Så halverade Jenny familjens matkostnader – sparade nästan 100 000 kronor: "Gör som mormor"

26 mar, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
Jenny Bäcklund
Foto: TT, TV4
Trots stigande matpriser har Jenny Bäcklund lyckats halvera familjens matkostnader. Ett av hennes bästa spartips är att laga mat från förr.
– Jag har gått tillbaka mer till att laga mat som min mormor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 3 tips för att minska ditt matsvinnBrand logo
Se också: 3 tips för att minska ditt matsvinn

Matpriserna fortsätter att skjuta i höjden, och många kanske behöver välja bort eller byta ut sina favoriter i matbutiken.

Enligt siffror från SCB steg livsmedelspriserna steg med nästan fyra procent i februari.

En som lyckats hålla nere sina matkostnader trots allt är matinfluencern Jenny Bäcklund, som ligger bakom Instagramkontot ”Mat för snåla och fattiga”.

När hon gästade Nyhetsmorgon berättade hon om sina bästa spartips. Ett av dem är att bunkra upp om du ser någon billig vara.

– När pasta gick upp häromåret så passade vi på att köpa jättemycket när det var kampanj. Det är skillnad på att betala 10-11 kronor paketet mot 15-16 kronor, säger hon i programmet.

Så mycket pengar spenderar en familj på mat

Enligt Konsumentverket lägger en lägger en genomsnittlig familj på fyra personer 140 000 kronor på mat under ett år. Jenny Bäcklunds familj spenderar 55 000 kronor på mat på ett år, vilket är mer än en halvering av en genomsnittlig familj.

Storhandling är kanske något som många förknippar med att vara ekonomisk, men det är inget som Jenny Bäcklund föredrar.

– Då handlar man för att det ska räcka hela veckan, men man hinner inte göra av med det. När man kommer dit med nya grejer nästa vecka, då har man glömt av vissa saker och de har blivit gamla.

Laga mat som förr i tiden

Hon har även ett till lite oväntat spartips, att laga samma mat som våra far -och morföräldrar.

– Jag har gått tillbaka mer till att laga mat som min mormor faktiskt. Man kanske inte behöver sväva ut så mycket, utan använda sig av de här gamla basrecepten, men att göra en twist av dem ibland. Men utgå ifrån hur man lagade mat förr i tiden.

En till som tycker att vi ska inspireras av den äldre generationen är superspararen Günther Mårder. Han tycker att man bör anamma känna-lukta-titta-smaka-principen som den äldre generation växt upp med, istället för att vara rädd för att något är dåligt bara för att bäst före datum har passerat. Här kan du läsa mer om Günther Mårders spartips.

Annons

Allas har också tidigare skrivit om hur du både kan minska matsvinnet och spara pengar. Det går att göra mycket gott av varor som är på sista refrängen. Varför inte en krämig pesto eller en krispiga krutonger till salladen? Läs mer om Allas svinn-tips här.

Annons