Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Experten: Inflationen i Sverige stiger – det här betyder det för dig och din plånbok

06 mar, 2025
Foto: TT, SVT
Den svenska inflationen fortsätter att stiga.
Den som hoppas på en räntesänkning i närtid lär troligtvis bli besviken.
– Riksbanken har nog sänkt färdigt, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i Morgonstudion.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så handlar du billig mat- 5 tips i matbutikenBrand logo
Se också: Så handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken

Sveriges befolkning har, under en längre tid, vant sig vid inflation; skenande levnadskostnader i relation till ett stagnerat löneläge.

Färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) tyder inte på något förbättrat läge för privatekonomin framåt. Tvärtom så var inflationen under februari månad högre än befarat, på 2,9 procent enligt KPIF-måttet.

När SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i Morgonstudion presenterar det nya inflationsläget uttrycker han att man skulle kunna sammanfatta det som ”en besvikelse”.

Men vad betyder det här egentligen för dig som privatperson?

Så påverkas du av inflationen

För att sätta det i kontext så hade många hoppats på en lindrigare inflationstakt 2025, och lite andrum i den privata ekonomin. I december låg samma siffra på 1,5 procent.

Så den nya inflationstakten kommer att bli märkbar menar Norén.

– Det här märks direkt genom att vi betalar lite mer för grejerna som vi köper. Vi blir relativt sett fattigare då våra löner hittills inte har ökat i samma takt som inflationen, säger han i inslaget.

Hur mäts inflationen i Sverige?

KPI – Konsumentprisindex

”Inflationen mäts vanligtvis genom att med hjälp av ett prisindex räkna ut hur prisnivån har ändrats under en 12-månadersperiod. Det vanligaste och mest kända prisindexet i Sverige är konsumentprisindex (KPI). Indexet visar hur mycket det kostar att leva i Sverige och hur denna kostnad utvecklas över tid .

KPIF – Konsumentprisindex med fast ränta

”Målet för Riksbankens penningpolitik är att inflationen ska vara 2 procent per år, mätt som den årliga procentuella förändringen i KPIF (konsumentprisindex med fast ränta). KPIF beräknas med samma data och på samma sätt som KPI, men utan att effekten av ändrade boräntor räknas med.”

Källa: Sveriges Riksbank

Inga räntesänkningar – men allt är inte nattsvart

För att strö ytterligare salt i såren, spår finansexperter inget ljus i tunneln i närtid i och med det här nya beskedet.

Annons

Även Norén är skeptisk till att Riksbanken genomför fler räntesänkningar i närtid.

– Chansen för fler räntesänkningar minskar. Redan vid förra månadens lite dåliga inflationssiffra började allt fler experter säga att Riksbanken nog har sänkt färdigt. I och med denna så är det nog ännu fler som tror det. Vi kan nog glömma en räntesänkning i mars.

Kärvare ekonomiska tider är som sagt inget nytt, så det är ingen idé att gräva ner sig, menar Norén som poängterar att det trots allt finns ekonomiska ljusglimtar att ta fasta på.

Han nämner den svenska kronan, som den senaste månaden stärkts mot euron.

– Ju sämre det går med den svenska inflationen, desto sämre utsikter för räntesänkningar. Och ju mindre vi sänker räntan gentemot omvärlden, desto mer kan kronan stärkas. Så där går det att hitta ett positivt slut på den här egentligen ganska pissiga historien, konstaterar han.

Annons