Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

"Kulturprofilens" gärningar hårdgranskas i ny Viaplay-dokumentär

02 dec, 2021
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Till vänster, Horace Engdahl annonserar vem som ska få Nobelpriset i litteratur, till höger, en hand med texten #metoo
I fyra avsnitt går dokumentären The Prize of silence till botten med "kulturprofilens" sexuella övergrepp som pågick trots att många visste. Premiären äger rum den 5 december.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fyra år har passerat sedan Metoo-hösten. Över hela världen berättade kvinnor om övergrepp som de hade utsatts för.

Medierna fylldes med storys och protesterna på gatorna visade att en ny tid hade kommit. Tystnaden skulle inte få råda längre. Skulden skulle läggas där skulden hör hemma.

Hos förövaren.

I Sverige hördes ropen högt. På nyhetsplats kom ständigt nya avslöjanden om män som använt sin makt för att trakassera kvinnor fysiskt såväl som psykiskt.

Se också: Metoo på 3 minuter

#metoo – på 3 minuterBrand logo
#metoo – på 3 minuter

Det allra starkaste avslöjandet stod Dagens nyheter för. Reportern Matilda Voss Gustavsson intervjuade 18 kvinnor som alla hade en sak gemensamt. De hade utsatts för olika slags övergrepp av en man som i medierna skulle bli känd som "kulturprofilen".

Han var inte vem som helst. Hans namn var Jean-Claude Arnault och var nära vän med flera medlemmar i Svenska akademin. Han drev också kulturklubben Forum som var en centralpunkt för den stockholmska societeten.

Kulturprofilens tillvägagångssätt

Genom en blandning av hot och belöningar skaffade sig Jean-Claude ett inflytande över en mängd unga kvinnor som senare vittnat om att han utsatte dem för oönskade närmanden.

Om detta handlar Viaplays nya dokumentärserie The Prize of Silence. I fyra avsnitt granskas "kulturprofilen" och den kris som hans gärningar innebar för Svenska akademien. En kaotisk tid för den uppburna institutionen som alltid varit omgärdad av stor mystik på grund av den ytterst begränsade insynen. Akademin anklagades för att ha vetat men ändå låtit övergreppen pågå.

Annons

Detta handlar Prize of silence om

I dokumentären, som är en internationell storsatsning, får vi höra flera vittnesmål om övergreppen. Även journalister som bevakade krisen, ger sin syn på vad som hände. Psykologer intervjuas och kändisar uttalar sig.

Dokumentären har bland skapats av Joel Karsberg som också var en av flera som producerade Surviving R. Kelly (2019). Även Martina Iacobaeus, som var en av skaparna bakom HBO:s Knutby (2021) har medverkat som producent.

– Det har varit en berörande och drabbande resa att jobba med den här dokumentärserien, framförallt att höra de gripande berättelserna från de utsatta och modiga kvinnorna, där flera av de medverkande för första gången öppet delar med sig av sina upplevelser. Under arbetets gång så blev det tydligt för oss att det finns en mängd kvinnor som har blivit utsatta för fruktansvärda brott, delvis på grund av den grundmurade tystnadskultur som finns överallt i vårt samhälle, säger Martina Iacobaeus i ett pressmeddelande.

Den femte december går alla avsnitten att se på Viaplay.

Kulturprofilens straff

I oktober 2018 dömdes Jean-Claude Arnault i tingsrätten för två fall av våldtäkt mot en kvinna. Påföljden blev två års fängelse. Domen överklagades men fastställdes av hovrätten månaden efter. Men då med ytterligare 6 månaders fängelsestraff.

Brotten ska ha ägt rum under höst och vinter år 2011.

Se också: Juristen Ulrika Rogeland pratar om #metoo

Juristen Ulrika Rogland pratar om #metooBrand logo
Juristen Ulrika Rogland pratar om #metoo
Annons