SVT gör dokumentär om MeToo från kvinnornas perspektiv
Vi minns alla hösten 2017, då #MeToo tog över internet, och kvinnor från flera olika branscher (världen över) valde att vittna om sexuella trakasserier och övergrepp som skett på flera olika arbetsplatser och utanför. En handfull svenska mediemän pekades ut som förövare, och med det kom också en pressetisk debatt.
Nu har SVT valt att göra en dokumentärserie där vi får höra kvinnornas perspektiv, som planerar att sändas under hösten 2021.
Det får vi se i SVTs nya dokumentär om MeToo-rörelsen
– Vi är sedan snart ett år tillbaka i produktion av den här serien som i åtta delar låter kvinnor i alla åldrar och yrken i hela landet berätta historien om hur metoo-uppropen växte fram, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT, i ett pressmeddelande.
– Det är en berättelse om en revolution som i mångt och mycket skymdes av debatten om några få mediemän och pressetiken. I själva verket var den en rörelse som förändrade Sverige i grunden och det ska vi försöka skildra, förklarar Helena Olsson vidare.
Det är inte första gången som SVT gör en dokumentär om konsekvenserna av MeToo-rörelsen, men den här dokumentären beskrivs som den mest omfattande av alla.
Se också: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren
– Ingen enskild historia fångar alla dimensioner i den komplexa historien om metoo och jag är så glad över att vi har den här serien i produktion. Syftet är att berätta rörelsens utveckling fram till idag och att lyfta fler perspektiv än ett. När några år nu gått blir det förhoppningsvis möjligt att ta ett kliv tillbaka och se på rörelsen och vad den betydde på ett nytt sätt, säger Helena Olsson.
Kritiken mot SVT
SVTs besked om att de håller på att producera en dokumentärserie om MeToo-hösten 2017 kommer kort efter att de fått kritik för att bidra till en ”MeToo-backlash”. Två kända män, som anmälts för våldtäkt men inte blivit åtalade, har fått ge sin bild och prata ut utifrån sitt egna perspektiv, oemotsagda.
SVT direktsände först en presskonferens där Göran Lambertz, som precis släppts ur häktet efter att förundersökningen om en misstänkt våldtäkt lagts ner, fick tala oemotsagd och prata nedsättande om målsägande. Och efter den nya dokumentären Persona non grata – Soran Ismail möts kanalen av kritik för att de skildrar hans sida.