Manusförfattaren Cilla Jackert om Tunna blå linjen: ”Fascinerande hur poliser hanterar jobbet”
Cilla Jackert har skrivit manus till flera populära tv-serier som ”Tre Kronor”, ”Spung”, ”Lite som du” och ”Svaleskär”, samt filmen ”Känn ingen sorg”.
Men ingen av dem fick samma enorma genomslag både från tv-tittare och kritiker som dramaserien ”Tunna blå linjen” på SVT – med över två miljoner tittare under vintern och våren 2021. Den vann Kristallen både i kategorin Årets tv-drama såväl som Årets tv-program.
– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att den skulle tas emot på ett sådant fantastiskt bra sätt och blev förstås väldigt överraskad. Innan var jag orolig att folk skulle tycka att serien var för tråkig. Till skillnad från många andra polisserier är det ju inte en massa lik och spännande mordutredningar, berättar Cilla.
Snarare får man följa sex fiktiva Malmöpolisers vardag med ambition att skildra yrket så autentiskt som möjligt.
– Frånsett ett väl genomarbetat manus, regi, produktion och att hitta rätt i castingen för skådespelare gäller det att ha lite tur med timingen då serien släpps. Nu verkade det komma precis rätt i tiden och var något som tittarna eftersökte. De kanske i stället var trötta på att många polisserier är lika varandra och lockades av att vi ligger närmare verkligheten. Det är jättekul att vi har fått så mycket positiv respons även från många personer som arbetar som polis.
Cilla Jackert skapade Tunna blå linjen
Cilla har skapat ”Tunna blå linjen” på egen hand och är huvudmanusförfattare. Idéen till handlingen började så smått födas en tid efter att hon själv tvingats genomgå en mycket tragisk händelse på det personliga planet.
Detta är Cilla Jackert
Född: 18 maj 1968 i Stockholm.
Familj: Gift med Anders, barnen Ingrid (17), Emanuel (15) och Eva (12). Har en hund som heter Penny.
Bor: Lägenhet i Vasastan i Stockholm.
Intressen: Litteratur (läser mycket), vara ute i naturen (är intresserad av fåglar), umgås med familjen.
Aktuell med: Den andra säsongen av dramaserien Tunna blå linjen på SVT, som har premiär den 18 september. Cilla har skapat serien och är huvudmanusförfattare.
En kväll i maj 2006 ringde det plötsligt på dörren hemma hos Cilla, maken Anders och deras äldsta dotter Ingrid. Sonen Emanuel låg i magen.
Utanför stod två kvinnliga poliser som bad att få komma in.
– Jag och Ingrid var ensamma hemma, min man var i väg på någon tillställning med sitt jobb. Poliserna hade även hämtat upp min storasyster och jag förstod att något allvarligt hade inträffat.
Då kom det fruktansvärda beskedet att hennes mamma hade avlidit – på grund av en drunkningsolycka i Borneo under sin jorden-runt-resa.
– Det var naturligtvis en otrolig och omtumlande chock. Mamma blev bara 65 år och dog alldeles för ung. Det känns så sorgligt och tungt att hon inte fick träffa och lära känna sina barnbarn mer.
Cilla började senare att fundera över vilket brett yrke polisen har – vilka människoöden de måste möta och ställas att påverka.
Hon tänkte att det var en bra miljö för en dramaserie och inspirerades även av twitterkontot @yb_sodermalm, som drevs av poliser verksamma på Södermalm i Stockholm.
– Det handlade om vardagshändelser under polisarbetet som kunde vara både tragiskt och farligt, men också varmt och humoristiskt. Jag började göra research och upptäckte ganska fort hur mycket tid poliser generellt sett lägger på att hantera människors psykiska lidande. Något som förvånade mig mycket, det hade jag ingen som helst aning om.
Cilla bestämde sig för att pitcha idéen för SVT 2014 – och fick ja efter att ha vidareutvecklat handlingen.
– Jag blev fascinerad över hur bra många poliser är på att distansera sig till sitt yrke och allt de får uppleva där. Annars borde det ju vara lätt hänt att ta med sig jobbiga händelser hem. Men så gott som alla jag pratade med tyckte att det var svårare att inte ta med sig det privata livet till jobbet, om det till exempel var något jobbigt hemma.
Tunna blå linjen spelas in i Malmö
Produktionsbolaget Anagram från Lund föreslog att spela in serien i Malmö. Och det är inget något av dem ångrar i efterhand.
– Malmö fungerar jättebra eftersom staden är så koncentrerad, det är geografiskt korta avstånd mellan de välbärgade villaområdena och socioekonomiskt utsatt miljonprogram.
I manusskrivandet har Cilla fått en hel del hjälp i olika frågeställningar av Jimmy Endeley – en före detta skådespelare som sedan flera år tillbaka arbetar som polis.
– Jimmy har varit oumbärlig för mig. Han har fått läsa allting och kommit med feedback när det gäller polisarbetet. Det här är ju en dramaserie, men om något är för osannolikt enligt honom tar jag bort det.
Något som också var viktigt för henne var att ge de bärande rollerna till lite mer okända skådespelare.
– Jag ville inte att någon skådespelare skulle vara större än serien. Det tycker jag var extra viktigt just med tanke på att handlingen är mer autentisk, där man får möta de sex polisernas arbete och vardag. Sedan har skådespelarna blivit alltmer populära under seriens gång, men det är ju en annan sak.
Premiär Tunna blå linjen säsong 2
Den andra säsongen, som har premiär den 18 september, har mer fokus på människors olika åsikter om poliser.
– Det är två läger, som står långt från varandra. Den ena sidan hyllar polisen och ser dem som hjältar, medan den andra tycker att de inte sköter sitt jobb och är hemska. Vi lyfter fram hur människor ser så olika på samma sak. Jag har haft hjälp av ett antal avsnittsförfattare som får en storyline (vad som ska hända i avsnittet) av mig, skriver tre versioner av manuset innan de lämnar tillbaka så att jag kan skriva om dem tills jag, regi, SVT och produktion är nöjda.
Skrivandet har Cilla säkerligen delvis fått från sin mamma – som gav ut sex ungdomsböcker under pseudonymen Ritva Ewert.
– De handlade om en tjej som heter Cilla, precis som jag. Men frånsett namnet hade vi nog inte så mycket gemensamt. Det hände inte liksom inte så mycket i mitt liv. Jag hade en bra uppväxt, gick i skolan och höll på med ridning på fritiden, ler hon.
7 snabba frågor till Cilla Jackert
Hur bra är du på en skala från ett till tio på att …
… laga mat och baka?
– En stabil 7,5:a, om man får säga det (skratt). När det gäller mat föredrar jag att laga asiatiskt och i bakning är det nog min chokladtårta som går allra mest hem – i alla fall hos barnen.
… vara händig i hemmet?
– Haha, inte mer än en tvåa. Min man är inte händig heller, så när något ska göras får vi anlita någon annan. Min svärfar är väldigt duktig och han bor i samma hus som vår lägenhet.
… betala räkningar i tid?
– Tyvärr är jag inte särskilt ordningsam och har ingen vidare koll på papper och sådant. Däremot betalar jag så gott som alltid räkningarna i tid – en åtta.
… överraska och vara romantisk?
– Att vara romantisk på klassiskt vis är inget som intresserar mig eller som jag är särskilt bra på. Och totalt sett är jag nog bara en trea på överraskningar. Men när maken fyllde jämt hade jag antecknat saker han sagt sig vilja ha under ett års tid. Han blev väldigt glad och förvånad över presenterna.
… hålla kontakten med släkt och vänner?
– En trea kanske, under perioder med mycket jobb är det svårt att hinna med och hemma är det fullt upp med tre barn. Men jag försöker att skärpa till mig.
… hålla dig i form/motionera?
– Det är jag ganska bra på, så jag säger en sjua. Har en app som heter Bruce – där man kan boka in många olika sorters pass. Det är bra för variationens skull och jag varvar mellan olika gruppträningar som pilates, yoga och cykling. Är även ute och springer en del.
… inte fastna för ofta och för länge med mobilen?
– Det där är sådant man kan säga till barnen om, sedan är man inte bättre själv, haha. Jag har en tendens att fastna framför exempelvis olika klipp på Instagram. En tvåa.
Har även skrivit ungdomsböcker
Vid sidan av manusförfattandet har även Cilla skrivit tre ungdomsböcker.
– Det var kul och de har gått okej, även om det inte är den delen som ger familjen mat på bordet om jag säger så. Nästa gång tänker jag göra en bok för vuxna och skulle också vilja skriva en pjäs, det har jag aldrig gjort förut. Men för tillfället lägger jag fokus på ett långfilmsmanus.
Maken Anders Högrell arbetar förresten också som manusförfattare.
– Men i hans fall är det inte så mycket fiction, utan mer faktaprogram. Vi har bara jobbat ihop en gång och det var för över tio år sedan i trolleriprogrammet ”Helt magiskt”. Numera händer det att vi sitter bredvid varandra hemma och jobbar, fast med olika projekt. Men jag skulle absolut inte ha något emot att göra något ihop igen, snarare tvärtom.
Barnen verkar ha ärvt en del av det kreativa och skapande från sina föräldrar.
– Äldsta dottern Ingrid går i trean på gymnasiet och har planer på att jobba med något liknande som mig och Anders. Och yngsta dottern Eva tycker att det är jättekul att skriva olika berättelser. När det gäller sonen Emanuel är det i stället musik som gäller, han är duktig på att spela gitarr.
Trots att Cilla är en av våra mest framgångsrika manusförfattare är det inte precis så att hon blir överfallen av fans på gator och torg…
– Haha, nej, genomslaget med ”Tunna blå linjen” har ju förändrat livet för huvudrollsinnehavarna när det gäller att bli igenkända. Men det gäller inte mig och det är jag så glad över, skrattar Cilla Jackert.