Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Skörda och odla jordärtskockor – så gör du

31 okt, 2024
author Nami Kawakita
Nami Kawakita
Skörda och odla jordärtskockor – så gör du
Jordärtskocka är en liten knöl med stort användningsområde – god i soppa, att fritera eller äta rå i en sallad. Dessutom är den lätt att både odla och skörda. Så gör du för att maximera din skörd!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Bjud på aperitivo med Sofia WoodBrand logo
Bjud på aperitivo med Sofia Wood

Jordärtskockan är en liten men delikat knöl, vars smak är nötig och påminner om svartrot och kronärtskocka. Med sin milda fina smak har den lilla knölen många användningsområden och kan ätas både rå och tillagad. Den kan kokas, ugnsrostas, friteras eller stek den gyllenbrun i smör. Som rå smakar jordärtskockan sött och är god tunt skivad i en sallad.

Det fina med jordärtskockor är att de är enkla att odla och trivs både ute i trädgårdslandet och i kruka. De är som absolut godast från september till mars. Här kommer ett par tips för vad du ska tänka på, både under odling och skörd.

Odla

Jordärtskocka är mycket tålig och kan odlas i stort sett hela landet. Knölarna finns att köpa tidigt på våren och, tillskillnad från potatis, behöver de inte förgro utan kan planteras direkt i jorden så snart tjälen gått ur marken. Det går också bra att sätta plantor och då gör man det med fördel på våren, har man tur hinner de ge skörd redan första säsongen. Jordärtskockan är inte kräsen men den föredrar väldränerad jord, lätt sandjord eller mullrik jord fungerar bäst och de kan även växa i tyngre lerjord. Sätt knölarna cirka 20 cm djupt och plantorna kan du plantera på samma djup som de stått i krukan. Räkna med ett avstånd på 30 cm och lagom avstånd mellan raderna är 60–70 cm. Odlingen kräver inte särskilt mycket skötsel. Rensa bort ogräs innan uppstart och om jorden är mager mår den bra av att gödslas med ko-eller hönsgödsel. De behöver inte särskilt mycket vatten när de väl satt sig och vattna vid behov, speciellt under torra perioder.

Eftersom jordärtskocka är flerårig så är det bra om platsen där man väljer att sätta sina knölar vara tillgänglig för ett antal år framöver. Jordärtskocka sprider sig lätt och återkommer år efter år utan att du behöver vidta några särskilda åtgärder. Dock går det bra att gräva bort ovälkomna knölar och flytta dem till en bättre plats.

Annons

Visste du...

  • Trots sitt namn är jordärtskockor inte släkt med kronärtskockor, utan är närmare släkt med solrosor. Namnet kommer från det italienska ordet girasole, som betyder "solros". När engelskspråkiga skulle uttala girasole blev det felaktigt uttalat som Jerusalem, vilket ledde till att jordärtskocka på engelska heter Jerusalem artichoke.
  • Under andra världskriget, när mat var svårtillgänglig i många delar av Europa, blev jordärtskockor en viktig källa till näring. De fortsatte växa när andra grödor hade det svårt.
  • En enda knöl kan producera upp till 75 nya knölar under en säsong!
  • Eftersom jordärtskockor blommar sent på sommaren och hösten, är de en favorit bland biodlare. De ger bin extra föda när många andra blommor har slutat blomma.
  • Förutom att de kan användas på olika sätt i matlagning – kokta, rostade, mosade eller råa – kan deras stjälkar användas för att göra papper eller kompost.

Skörda

Jordärtskocka får höga stänglar, upp till 2 meter, och vissa sorter blommar också fint i augusti ochseptember med gula, solrosliknande blommor. När blasten vissnar ner på hösten kan stjälkarna klippas av, vilken också underlättar när det är dags att skörda. Du kan börja skörda jordärtskockor på hösten, från oktober och framåt. Dessutom smakar de bäst efter den första frosten, vilket gör knölarna sötare.

De knöliga jordärtskockorna kommer i lite olika storlekar och former, vissa blir stora som en knuten näve. Gräv upp skockorna försiktigt med en grep så du inte skadar dem. Skörda bara det du behöver, eftersom knölarna kan övervintra i marken. Täcks odlingsplatsen med halm eller löv hålls frosten borta och det går då att gräva upp färska jordärtskockor i stort sett hela vintern.

Jordärtskocka får fina solrosliknande blommor
Jordärtskocka får fina solrosliknande blommor som kan bli upp till tre meter höga. Kazakov Maksim

Det allra bästa sättet att förvara skockorna är att låta dem vara kvar i jorden och gräva upp dem efter behov, då skockorna snabbt tappar spänsten och blir aningen skrumpna om de förvaras för varmt. Det går också bra att förvara dem i en papperspåse i kylen men de håller inte lika länge som potatis.

Eftersom jordärtskocka sprider sig lätt räcker det med att lämna kvar några knölar i jorden som får bli början på nästkommande säsongs skörd. Jordärtskocka kan snabbt sprida sig och ta över odlingsyta om man inte är försiktig. Du kan förhindra att de sprider sig genom att odla i odlingslådor eller begränsa området med rotbarriärer.

Recept: Fredriks goda jordärtskockssoppa

En liten knöl kan föröka sig och bli upp till 75 nya knölar
iMarzi

Foto: TT

Annons