Kika in hos vinnaren av Årets trädgård 2024
I den karga småländska skärgården har Johnny och Birgitta Dahlgren skapat en prunkande oas på hälleberget. Träden är höga och buskarna frodiga. Mitt bland dammar och slingrande gångar blommar liljor, hortensia, petunior och begonior.
Årets trädgård 2024
År 1990 köpte Johnny och Birgitta Dahlgren en sommarstuga i Loftahammar, vid kusten en bit norr om Västervik. Här är naturen karg med berg i dagen och många tallar. Växtligheten tunnas ut ju närmare kusten man kommer. Så dyker en frodig djungel upp. Det är Johnnys och Birgittas trädgård.
– Vi skulle inte ha trädgård här, var planen, säger Birgitta. – Det kan man inte tro nu, säger Johnny där han står mitti deras gröna sköna oas. Paret leder oss in i en gång under stora träd och underbara hortensior. De kommer alla från två sticklingar Johnny tog i Västervik 2005. Nu har han sextio hortensiabuskar.
Men det var uppe på berget allt började, på andra sidan huset vid altanen. Här ville Johnny ha en damm att titta på. – Hela tomten var bergig, säger Johnny. Jag tvingades spränga en grop för att fixa det. Och från början tänkte jag att det fick räcka med en damm. Så blev det inte. Runt dammen växte rabatter fram och med tiden hade paret odlat upp hela tomten, anlagt gångar, gräsmattor, två bäckar och fyra dammar till.
– Jag har tagit hit mycket jord för att kunna odla här, säger Johnny. 45 billass, runt 400 kubik, har det blivit. Och varje år sprider jag ut fyra pallar jord och kogödsel, runt 200 säckar, i rabatterna. Komposten jag har räcker inte till alla planteringar. Det är svårt att köra med skottkärra ända upp i trädgården så dit får Jonny bära upp jord i hinkar. Bra träning, säger han. Längst ned i trädgården finns en glänta omgiven av träd och buskar. Mitt på den lilla gräsmattan står en stor vit agapanthus i kruka.
– Visst är den fin, säger Birgitta. Ursprungsknölen kommer från Madeira. Vi har haft plantan i många år och den blir bara större. Den övervintrar i vårt inglasade uterum, det fungerar jättebra.
Juryns motivering
I en karg skogsbacke har Johnny Dahlgren skapat en grön skön oas. Mellan dammar och vindlande stigar har han byggt upp fantastiska miljöer. Längst ned i trädgården växer en djungel och högst upp på berget tunnas växtligheten ut för att övergå till karg natur. Allt är gjort med lekfullhet, estetisk känsla och stor växtkunskap. Det här är en trädgård att hämta inspiration från och bli glad av.
På kortsidan av huset växer det liljor. Några har slagit ut och knopparna är många. – Runt om i trädgården finns ungefär 250 liljor, säger Johnny. Det är fantastiskt när många blommar samtidigt.
Uppe vid grusträdgården finns en upphöjd bassäng där det växer en sibirisk lotus, Nelumbo nucifera ssp. komarovii. – Jag lyckades få tag på frö till den och det är jag väldigt glad för, berättar Johnny, som har byggt bassängen till växten. Ursprungligen kommer lotus från Indien men på något sätt har den här sorten etablerat sig i Sibirien. Där är vintrarna kalla så lotusen klarar ner till -43° och därmed överlever våra vintrar. Men den kräver mycket värme på sommaren för att blomma, drygt +20° från början av maj till slutet av augusti.
– Först hade vi en 2 kW doppvärmare i dammen, men det blev en dyr lösning. Nu har vi en 160 meter lång slang på taket. Där pumpas vatten från dammen runt och värms av solen. Det fungerar utmärkt. Från början var Johnny mest intresserad av trädgården men med åren har Birgitta delat hans intresse alltmer. När Johnny insåg att de höll på att anlägga en trädgård ville han ha en samlarträdgård. Han har skaffat många olika vackra växter.
– Men nuförtiden tänker jag mer på att det ska bli vackert i hela trädgården. Det blir fint med ganska vanliga växter. Och jag planterar likadana växter på flera ställen för att det ska bli en bra helhet, säger han. Trädgården ligger i en södersluttning så när solen ligger på varma dagar behövs vatten. – Vi har installerat en vattentank på 4000 liter, där vi samlar regnvatten. Om regnet uteblir, kan vi fylla tanken med vatten från vår källa. Efter ett par dagar i tanken är vattnet perfekt tempererat, säger Johnny.
Genom hela trädgården slingrar sig gångar hit och dit. – Det är perfekt att ha trädgård på en kuperad tomt, säger Johnny. Jag har låtit naturen bestämma var gångarna ska gå, fyllt ut naturliga skrevor med jord och låtit stora stenar vara kvar. Några tallar har fått stå kvar för att ge lite vandrande skugga.
I krukor lyser fuchsior och petunior som Johnny dragit upp från frö och sticklingar. – Jag drar alltid upp både perenna och ettåriga växter. Fröna samlar jag in eller byter till mig från andra odlare. Till nästa sommar ska jag så 900 flitiga Lisa och 250 petunior i olika färger. De blir härliga färgklickar i mina rabatter och krukor.
Och jag har inte råd att köpa alla växter, säger Johnny. I trädgården finns alltid något att göra. – Det passar mig fantastiskt bra, säger Johnny. Jag tycker om att vara aktiv. Vi bor här under sommarhalvåret och resten i vårt radhus i Linköping. Här gör jag något i trädgården varje dag.
Johnnys bästa tips för en vacker trädgård
Här samlar Johnny sina bästa tips för att lyckas med trädgården.
- 1. Följ naturens former
Låt naturen bestämma och utnyttja formerna som redan finns där om du har en naturtomt. Lägg gångar där det är enkelt och bevara ojämnheter, det ger liv åt trädgården.
- Låt det växa fram
Du behöver inte planera hela trädgården innan du börjar jobba med den. Låt den växa fram med tiden. Att göra så har passat mig.
- Spara regnvatten
Att spara regnvatten är ett bra miljövänligt sätt att klara trädgårdens vattenförsörjning. Det finns olika sätt att göra det på. Jag har en stor tank under min altan, den är jag supernöjd med.
- Ta sticklingar och frö
Det är enkelt att ta frö och roligt att följa dem från frö eller stickling till planta. Känslan när de små flitiga lisorna som jag satt ut på försommaren fyller ut rabatterna, är fantastisk! Eller när en frösådd buskpion blommar första gången.
---> Vill du se tidigare års vinnare av Allers Trädgårds pris? Missa inte vår samlingssida för Årets Trädgård HÄR