Dekorera med mossa – 10 idéer att inspireras av
Låt inte kallare temperaturer sätta stopp för trädgårdspysslet! Att dekorera med mossa är ett smart och vackert sätt att hålla trädgården, eller balkongen, grön och fin även på vinterhalvåret. Du kan lägga mossa på ett fint fat eller klä in krukorna med det gröna guldet – här är det bara fantasin som sätter gränser!
Du som inte bor i närheten av en skog kan köpa mossa i välsorterade blomsterbutiker och trädgårdsbutiker. Men vill du ge dig ut i naturen och plocka egen är det ett par saker du bör tänka på. Det går fint att plocka lite mossa för eget husbehov men man får inte plocka några större mängder till försäljning. Det finns också många arter, t ex varglav och långskägg, som är fridlysta och får därmed inte plockas. Fråga markägaren om du är osäker. Väl på plats i skogen är det viktigt att tänka på att inte plocka all mossa från en och samma plats, utan ta mossan från olika ställen för att förstöra så lite som möjligt i naturen.
Det går faktiskt också bra att spara mossa, de kan hålla i flera år! Kuddmossa och vitmossa kan du lägga i skuggan under sommartid så tar du bara fram dem på hösten och blöter dem. Vips så blir de fina igen!
Skillnad på vitmossa och fönsterlav
Vitmossa finns i olika nyanser av ljust grön och kan till och med vara röd. Växer där det är blött och fuktigt, t ex i skogen. Heter vitmossa därför att den blir något vitare som torkad.
Fönsterlav däremot, är det som många har i sina adventsljusstakar, och den kallas ofta felaktigt för vitmossa. Växer där det är torrt, på klippor och stenhällar. Heter fönsterlav därför att man förr hade den mellan rutorna i fönster för att suga upp kondens.
10 idéer att inspireras av
1. Gör en höstplantering
Vacker höstplantering med fjäderborstgräs som fått kuddmossa kring fötterna. Den gröna färgen blir en fin kontrast till det rödbruna gräset.
2. Kuddmossa i kruka
Enklaste enkla är det med kuddmossa i små krukor. Passar särskilt fint att täcka perenner som blommat över. Klarar sig bra hela vintern och håller sig grön och spänstig. Ett billigare alternativ till kuddmossa är att forma vanlig mossa till en boll och lägga i krukan. Dekorera med kvistar av gran kring krukorna.
3. Bind en krans
Krans med mossa, murgröna och taklök. Linda en halmstomme med mossa, använd tunn myrtentråd för att fästa den. Dekorera med taklök och rankor av murgröna, gärna vitbrokig, så kallad variegerad. Fäst dessa med märlor av tjockare ståltråd. Kransen är vacker att lägga på ett fat eller bord. Fukta mossan genom att spreja den med vatten emellanåt. Utomhus klarar den sig oftast väldigt bra under höst och vinter utan att torka.
4. Klä in med mossa och lav
Klä in en julros eller en hyacint med mossa och lav. Klä löken med mossa och lav och linda med valfri dekorationstråd, här har vi valt silver för effekten. Vattna genom att spreja mossan fuktig. Just julrosen trivs bäst utomhus.
5. Täck jorden
Att täcka jorden med något grönt gör krukan till något extra. Här har bärljung fått kuddmossa och fönsterlav kring fötterna. Vinterbär Skimmia i bakgrunden är inbäddad med kuddmossa.
6. Satsa på en vinterplantering
Gör en fin vinterplantering med julrosor och murgröna. Dekorera med kuddmossa och grå fönsterlav. Komplettera gärna med några grenar, vackert bevuxna med lav.
7. Gör en ljuslykta
Ljuslykta med mossa, enkel och vacker höstdekoration. Fukta mossan när den börjar bli torr, så blir den snabbt grön och fin igen. Tänk på att inte lämna tända ljus utan uppsikt!
8. Amaryllis + kuddmossa = sant
Gör en vacker plantering med amaryllis och kuddmossa. Stick ner kvistar av eukalyptus som extra dekoration. Det som ser ut som blomställningar är eukalyptusens bär.
9. Klä hyacinter med grön mossa
Hyacinter klädda med grön mossa pryder sin plats. Använd myrtentråd och fäst den runt löken. Ställ på små fat för att undvika fuktmärken på bordet. Spreja mossan då och då för att undvika att den torkar. När hyacinten börjar slå ut räcker det att spreja mossan fuktig för att blomman ska få lite vatten, all näring som behövs finns redan i löken.
10. Ta vara på tomma krukor
På hösten gapar många krukor tomma. Passa på att fylla dem med mossa som är grön och fin hela vintern. Här har vi kuddmossa i både små och stora krukor. Silvereken bildar vackra bladrosetter, ungefär 15–30 cm höga. Silvereken tål dessutom kyla och frost bra. Några grankvistar runt krukorna ser ombonat ut.
Text och bild: Malin Björkholm, FREEpik