Lästips: Videotips för din trädgård Köksträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Höstpyssla med kastanjer – inspireras här

19 sep, 2024
author Redaktionen Allas
Redaktionen Allas
Pyssla med kastanjer – inspireras här
När trädens kronor skiftar över mot gyllene toner är tiden rätt för att samla kastanjer, nyponkvistar och färgstarka löv under en promenad i höstsolen. Snart kan de bli till kransar, dekoration och charmiga små grupper som ger härlig höstkänsla.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Trendig gipsvas – så gör du!Brand logo
Trendig gipsvas – så gör du!

Gör plats för spontana infall

Fånga höstens färgskala i brunt, gult och rött i en lekfull grupp med kastanjer, torkade löv och fina kvistar
Blomst Copenhagen

Höstens färgskala i brunt, gult och rött kan lätt fångas upp i en lekfull grupp på fönsterbrädan eller som här i en liten nisch i husväggen. Kastanjer sätter tillsammans med gammaldags flaskor
i färgat glas höstkänslan. Fyll på med fina kvistar, gulnande löv och några av säsongens sista blommande växter som praktvädd och solros.

Annons

Lättfixat pynt på mossbädd

Pynta en mossbädd med kastanjer och rönnbär
Blomst Copenhagen

Fixa skön höststämning på nolltid på ett tåligt fat eller som här i en låg spånkorg. På en bädd av grön mossa ligger en kastanjekrans, enkelt höst­pyntad med lysande röda rönnbär och vissna gräsvippor. Vackra höstlöv sätter färg runtomkring. Trä upp kastanjerna på ståltråd och forma till en ring.

Sätt ihop ett fint stilleben

Vackert stilleben med kastanjer i en trälåda
Blomst Copenhagen

Satsa på en fin kombination av högt och lågt. Färgstarka grenar och kvistar i en rustik vas eller stengodskruka. Vi valde korallkornell, Cornus Alba ’Sibirica’, som har lysande röda grenar, en bokgren med gyllengula löv och nyponkvistar från japansk klätterros. Till det ett par små trälådor och krukor som fylldes med kastanjer, ekollon, frökapslar och torkade blommor.

Annons

Visste du att...

Äkta kastanj, Castanea sativa, växer i buskform eller som ett litet träd. Det är endast härdigt i landets mildaste delar, zon 1(2). Frukterna är ätliga men hinner inte alltid mogna fram i vårt klimat.

Hästkastanj, Aesculus hippocastanum, som vi använt i arrangemangen, är ett betydligt större träd som passar i parker, alléer eller stora träd-
gårdar. Det är härdigt upp till mellersta Sverige, zon 4. Till skillnad från äkta kastanj är frukterna inte ätliga.

Charmig samling

Arrangera olika material som kastanjer, hasselnötter och valnötter i krukor, skålar och på fat
Blomst Copenhagen

Vill du inte lägga så mycket tid på att pyssla blir det vackert att bara ställa upp det du plockat och samla i grupper på ett bord. Arrangera materialen i krukor, skålar och på fat och njut av synen! Här får kastanjer, hasselnötter och valnötter sällskap av rönnbär, frökapslar från bok, ljung i kruka och vackra blårisp, Limonium sinuatum, i vas. Placera din höstgrupp där den kan stå skyddad från regn och blåst så håller den längre.

Söt hjärtkrans

Blomst Copenhagen

Ett enkelt kastanjehjärtat är lika fint liggande som upphängt. Forma böjbar ståltråd till ett hjärta. Klä stommen med floristtejp. Spetta kastanjer på tjock, men formbar ståltråd och vira fast på stommen. Fortsätt tills hela hjärtat är helt klätt med kastanjer. Dekorera kransen med små torkade blommor här och där. Fäst blommorna med hjälp av limpistol.

Annons

Två vackra kransar att binda med kastanjer

Rosa höstkrans

Du kan utgå från en färdig krans av torkad rosépeppar om du inte vill göra en själv.

Rosa höstkrans med kastanjer
Blomst Copenhagen

Du behöver:

Annons

Liten halmkrans, 15 cm i diameter

3 buntar torkade kvistar av rosépeppar

Spoltråd

Kastanjer

Limpistol
Elefanttråd, ca 2 mm tjock

Rödaktiga höstlöv

Torkade löv och frökapslar från bok

Ev snöre för upphängning

Gör så här:

  1. 
Knyt fast spoltråden i halmstommen. Klä halmstommen med rosékvistarna. Placera dem tätt och vira fast hårt med spoltråden. De ska sitta riktigt tätt mot stommen.

  2. Limma fast kastanjer med limpistol där du vill ha dem, eller fäst på stommen med elefanttråd. Klipp elefanttråd i ca 3 cm långa bitar. Tryck ner ena änden i kastanjerna och den andra i stommen för att fästa dem.

  3. Stick in ett par större löv under rosépepparkvistarna överst på kransen. Limma fast med limpistol.

  4. Dekorera kransen ytterligare genom att limma fast frökapslar och torkade blad av bok. Placera kransen lutad mot en vägg, eller knyt fast ett snöre om du vill hänga upp den.

Klassisk höstkrans med kastanjer

Klassisk höstkrans med kastanjer
Blomst Copenhagen

Du behöver:


Grov ståltråd till stommen

Floristtejp

Höstlöv, t ex bok, ek och alm

Torkad kärleksört

Ligusterkvistar med bär
Frökapslar, t ex från bok

Små krysantemum på stjälk

Torkad trädgårdshortensia

Spoltråd

Kastanjer

Elefanttråd, ca 2 mm tjock

Gör så här:

  1. Forma den grova ståltråden till en rund stomme. Vira på floristtejp för att växterna inte ska glida omkring.

  2. Gör många små blandade buketter av växtmaterialet.

  3. Bind fast spoltråden i kransen. Lägg en bukett på kransen. Fäst, genom att surra fast spoltråden runt stjälkarna. Placera ytterligare en bukett på stommen, lite omlott med den befintliga så att stjälkarna döljs, och surra vidare med tråden så att både blommor och stjälkar sitter fast.

  4. Fortsätt på samma sätt runt hela kransen, men vid var tredje bukett placerar du även en kastanj. Tryck fast kastanjen på elefanttråd och klipp sedan tråden så att kastanjen får en ca 3 cm lång ”stjälk”. Placera den liksom buketterna på stommen och vira fast med spoltråd. Upprepa sedan två buketter och en kastanj tills hela stommen är klädd. Sätt fast en bit spoltråd i kransen om du vill kunna hänga upp den.

Text och foto: Trine Dahl Klubien, Blomst Copenhagen

Annons