DIY: Så flätar du vackra växtstöd av pil
Odla pil: snabb- och lättodlat om du har plats
Spröda pilkvistar är ett vackert och användbart inslag i trädgården. De finns i många färger och är enkla att odla, eftersom de har en fantastisk växtkraft och kan trivas i en ganska näringsfattig jord.
Pil är dessutom motståndskraftigt mot många gifter och kan med fördel användas till både jord- och vattenrensning. Pil förbrukar nämligen mycket vatten och är utmärkt till att dränera fuktiga platser. För att trivas optimalt behövs dock några torra perioder i växtsäsongen, eftersom pil inte tycker om att stå i vatten året om.
Välj rätt sorts pil – undvik giftig besprutning
Vill du odla pil i trädgården kan du välja mellan många olika färger och egenskaper, beroende på om pilen ska användas till ett levande staket eller till flätning. Till det sistnämnda är det klokt att välja pilsorter utan giftig besprutning, eftersom dessa kan ge sår på händerna när du arbetar med materialet.
Förvara de färska pilspöna mörkt tills de ska planteras i en ogräsfri jord i mars–april, när jorden inte längre är frusen. Stick helt enkelt ner en pilkvist i jorden, så börjar den snart att växa. Vattna under det första året, tills pilen fått fart ordentligt.
Skörda på vintern - torka i mörker
Du kan skörda din pil från början av vintern, när bladen fallit, och fram tills de börjar grönska igen i mars. Sortera pilkvistarna i längder och lägg buntarna att torka några månader utan solljus och gärna i mörker, så bevarar de färgen bäst. Vid torkningen kan några sorter skifta färg en smula.
Efter torkning får pilen inte placeras fuktigt, då kan den angripas av svamp. När du ska sätta igång en flätning, ska den däremot först blötas upp i vatten för att bli smidig och lätt att fläta.
Köpa pil
Klintebo Pil klintebo.se
Lillö pil www.lillopil.se
Salixprodukter, www.salixprodukter.se
DIY: Så flätar du ett klättertorn av pil – steg för steg
Du behöver:
- 1 hink eller liknande
- 1 pappkartong
- tuschpenna
- syl
- pilgrenar – vi har använt 13 st 1 meter långa och mycket kraftiga till grundställningen+ en bunt tunnare pilgrenar att fläta med, ev i olika färger rep
- tång, sekatör
Steg 1
- Lägg hinken på pappkartongen och rita av omkretsen. Markera streck runt cirkeln med tre fingrars mellanrum, gör hål med sylen vid markeringarna.
- Stick ner de grövre grenarna till grundställningen, bind ihop deras toppar med repet. Stick in två tunnare grenar på var sin sida om en grundgren.
Steg 2
- Fläta grenarna framför och bakom grenarna i grundställningen. Vid fjärde benet i grundställningen lägger du in ytterligare två flätgrenar under de första för att göra flätgrenarna grövre.
- Fortsätt att fläta omväxlande framför och bakom grundställningen i 3 1/2 varv, placera in nya flätgrenar när det behövs, så att du hela tiden har fyra flätgrenar, annars blir ställningen för instabil. Fläta fyra varv totalt – det sista halva varvet utan de kompletterande flätgrenarna eftersom flätningen ska avslutas.
- Fäst flätgrenarnas ändar genom att sticka in dem i flätningen.
Steg 3
- Upprepa proceduren längre upp på grundställningen. Ta två tunna flätgrenar, stick in dem 1/3 med ändarna vid ett grundben. Fäst ändarna genom fläta runt dem, så att de låses fast i flätverket.
- Fortsätt fläta i tre varv, och lägg till nya grenar när de andra tar slut, eftersom flätningen ska vara tunnare i ovandelen. Fäst ändarna.
Steg 4
- Lyft ställning ur kartongen, klipp till ändarna i nedre delen.
- Gör dekorationskors med tunnare pilgrenar runt flätningen vid varje grundben: lägg den grövre delen bakom grundställningens pilgren, vira sedan runt det flätade och grundbenet så att det bildas ett kors på utsidan.
- Fäst ändarna och klipp av.
- Upprepa detta vid varje grundben i ställningen eller så många gånger som du väljer.
Steg 5
- Avsluta genom att göra ett så kallat ”japanskt öga”, som är en dekorativ avslutning och som håller ihop grenarna överst på ställningen. Låt repet sitta kvar medan du gör ögat.
- Ta en tunnare pilgren och stick in den grövre änden mellan grenarna i toppen. Vira pilgrenen 1/2 varv runt toppen och stanna upp när du kommer till den utstickande piländen. Det är runt denna man bygger upp det japanska ögat.
- Lägg pilgrenen om den utstickande och fortsätt till-baka runt piltopparna, tills du kommer till den utstickande piländen. Lägg om igen som du gjorde precis och vira tillbaka runt topparna igen.
Steg 6
- Upprepa momentet i steg 5 men se till att den utstickande piländen samtidigt läggs inåt så att ögat blir bredare för varje omtag. Upprepa 3 gånger eller tills du når piländen.
- På sista varvet fäster du pilgrenen du arbetat med under de 4 pilvridningarna. Om det är svårt att sticka in änden, öppna upp försiktigt med en syl så att du kan göra plats. Stick in änden, dra åt lätt, och klipp sedan av.
Tips! Om du tycker att det är svårt att göra ett japanskt öga, kan du göra samma avslutning som till struten, se nästa uppslag.
DIY: Så flätar du en pilstrut
Du behöver:
- 1 kruka eller liknande
- 1 pappkartong
- tuschpenna
- syl
- pilgrenar – vi har använt 11 st kraftiga 1 meter långa till grundstommen
- ett antal tunnare pilgrenar till flätning, ev i olika färger
- rep
- tång, sekatör
Steg 1
- Lägg krukan på pappkartongen och rita av omkretsen. Markera runt cirkeln med två fingrars mellanrum, och gör hål med sylen vid varje markering.
- Placera grundstommens kraftigare kvistar i hålen, se till att de är i samma höjd.
- Bind ihop toppen med rep.
Steg 2
- Stick in 2 tunnare flätgrenar från var sitt håll vid en grundgren – de tjockare ändarna ska in först – fläta dem framför och bakom grundgrenarna hela vägen runt och lite uppåt
Steg 3
- När du har ungefär 20 cm kvar av de första flätgrenarna, lägger du in nya, också dessa med de grövre ändarna först. De nya grenarna följer de tidigare och sätts in under dem, så att du flätar vidare, till en början med två grenar så länge som den kortare räcker.
- Fläta vidare som tidigare, framför och bakom grundgrenarna. Fortsätt på samma sätt så länge dessa flätgrenar räcker, sätt då till två nya och fortsätt så.
Steg 4
- När du har flätat fyra varv och ska lägga till nya flätgrenar, flätar du uppåt i en spiral med samma metod, en framför och en bakom. När du gör spiralen ska inte fler flätgrenar sättas in, du använder endast de två du har.
- Vid toppen binds dessa in med repet.
Steg 5
- Lyft struten ur kartongen, avsluta ändarna på grundställningen så här: ta en pilgren åt gången och tvinga ner den framför nästa gren och sedan in bakom den följande så att den du böjer hamnar i spänn. Använd ev en tång till hjälp. Klipp av stumpen. Fortsätt och gör likadant med de andra piländarna.
Snygga till struten på insidan och knipsa av de grenar som sticker ut.
Steg 6
- Nu ska du göra en avslutning på strutens spets. Ta bort repet och håll ihop grentopparna hårt med ena handen.
- Stick in en tunn pilgren mellan topparna och vira denna gren två varv runt alla topparna. Innan du påbörjar tredje varvet, stick ner grenen på insidan om de två virade varven och runt dessa virade varv som bildar en slags gördel. Fäst änden in under gördeln, dra åt lätt och klipp av.
- Gör en hank till struten: Ta två pilgrenar som har samma tjocklek som flätgrenarna, klipp av ändarna diagonalt så att de blir spetsiga. Stick ner en gren i var sida, mitt emot varandra.
- Böj över den ena grenen mot den andra, fäst den och sno den andra grenen om den första, över till andra sidan.
- Upprepa proceduren med ytterligare två grenar för att hanken ska bli stabilare. Fäst ändarna.
- Klipp slutligen av grenarna i strutens spets, ca 5 cm från hopfästningen och struten är klar.