Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Så inreder du uteplatsen med grönska — tips för en naturlig och vacker trädgård

09 sep, 2024
author Karin Ehrenberg
Karin Ehrenberg
Så inreder du uteplatsen med grönska — tips för en naturlig och vacker trädgård
Så inreder du uteplatsen med grönska — tips för en naturlig och vacker trädgård Foto: Karin Wildheim
Smycka uteplatsen med grönska, blommor, grenar och annat vackert från naturen – kreatörerna Karin och Ulrika har skapat flera fina arrangemang att inspireras av!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du egen växtnäring - av matavfallBrand logo
Så gör du egen växtnäring - av matavfall

En solig sensommardag står Karin Beijers villaträdgård i Göteborg uppdukad med prunkande blomster i olika arrangemang. Tillsammans med Ulrika Wassén har hon skapat allt från enkla ­buketter och sinnliga blomsterbad till svulstigt färgsprakande girlanger och storblommiga ­våningstårtor.

Blomsterkreatörerna Karin och Ulrika har utgått från befintliga uteplatser och mysiga ­krypin i trädgården och valt ett tema till respektive ställe.

Överblick växtrik veranda
Solrosorna är arrangerade i en trätunna från loppis, försedd med en liten plasthink så att den inte läcker. Bollar med kycklingnät i botten på hinken håller blommorna på plats. Tunga blommor som solrosor tippar lätt och ­behöver något som håller emot. Foto: Karin Wildheim
Pastellfärgade dahlior, bleklila astrar, rosa lejongap och sommarflox.
I det långsmala kärlet trängs pastellfärgade dahlior, bleklila astrar, rosa lejongap och sommarflox. Foto: Karin Wildheim
Linneservetter tryckt med textilfärg.
Ett Höganäskrus får agera ­ljusstake och ljusmanschetten är egentligen en servettring av rotting där blommorna ­stuckits in genom hålen. Foto: Karin Wildheim
Annons

– Platsen påverkar hur blom­sterarrangemanget uppfattas och här i trädgården passar det naturliga växtmaterialet fint. Det känns bra att använda sådant som finns nära till hands, säger Karin.

Växterna till dekorationerna har hämtats från trädgården och naturen eller är inköpta från en lokal snittblomsodlare. Alla blomsterarrangemang utgår från miljövänliga tekniker, där återbruk och hållbara material står i fokus.

Gul blombukett
En skål med rudbeckior i varmgula nyanser, gröna kastanjer och oxelbär omfamnas av ett nät av knotiga grenar som håller blommorna på plats. Foto: Karin Wildheim

Följa säsonger

Ulrika är kostymdesigner och har även sytt och dekorerat textilier med mönster inspirerade av trädgården.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

– Genom att följa säsongerna i trädgården och naturen skapas automatiskt en variation i växtmaterial och färger. Det är ett ­stimulerande sätt att arbeta med blommor och snällt mot plånboken och miljön, säger Karin.

Annons

Skapas dynamik

– Om man kombinerar olika typer av kärl och blommor skapas en fin dynamik. För att arrangera växterna i annat än traditionella vaser behövs något som gör att växterna står stadigt där de placeras. Då är kycklingnät eller en blomsterfakir bra hjälpmedel, säger Karin.

Eller en naturnära variant. För att de gulröda växterna ska ligga kvar i den grunda skålen, har den ett nät av vackert knotiga grenar i vars stora maskor växterna har stuckits ner.

Enkelt är lika fint

Att i all hast smycka en plats utan att göra en större dekoration, kan vara minst lika fint som att slå på stort. En enkelt ihopsatt bukett av några vassvippor, en vinröd hortensia, några rosa astrar och lite gräs i en vacker keramikvas, ger stunden på bänken extra fägring.

Ulrika har sytt dukar och servetter av oblekt linnetyg och tryckt växtdekor med textilfärg för att passa in i trädgårdstemat.

– Att förnya en gammal duk ­eller några tygservetter är enkelt och roligt, säger Ulrika. Välj ut växter eller frukter som du gillar och använd dem som stämplar för att designa ett eget mönster.

Små gula solrosor och lila jätteverbena.
Små gula solrosor och lila jätteverbena. Gult och lila är komplementfärger, tillsammans i en bukett hjälper de varandra att få mer lyskraft och ­färgerna känns extra starka. Foto: Karin Wildheim

Finfika i skuggan – tema äpple

Sensommaren har gjort sitt intåg och det är fortfarande varmt och skönt. Då passar en blommig ­eftermiddagsfika i skuggan av ­äppelträdet perfekt. Den svala känslan förstärks av porslinets och blommornas kalla färger.

Bordet har fått en duk av säckväv och ­trädgårdens alla äpplen har inspirerat till dukningen. Som bas i arrangemangen har Karin och Ulrika använt ­äppelkvistar, mörkt röda ­oxbär och orangeröda ­nypon. ­Hallonröda dahlior och mörka sommarrudbeckior bidrar med en härligt ­mustig ­sensommarkänsla.

Annons
Äppeldukning
Trädgårdens alla äpplen har inspirerat till dukningen. Karin Wildheim

Förvandla en duk eller ett tyg med hjälp av växter och textilfärg – steg för steg!

1. Ta en duk, servett eller handduk i bomull eller linne. Lägg en kartongbit under tyget.
2. Välj vilken schablon du vill ha, kanske några vackra blad eller äppelhalvor.
3. Dutta färg på schablonen med en svamp. Tryck mot tyget som en stämpel.
4. Använder du blad, lägg lite hushållspapper över bladet och tryck försiktigt med en ren svamp ovanpå.
5. Ta bort papper och blad. Låt färgen torka. Stryk baksidan av tyget för att fixera färgen.

Tygduk med äpplen
Pynta middagsbjudningen med dekorativa dukar. Karin Wildheim

Här har svulstiga röda dahlior och enkelblommiga sommarrudbeckior fått sällskap av vassens ­lilaaktiga plymer och frodiga kvistar från äpple och oxbär. Växtvalet ­passar till både högre och lägre ­arrangemang beroende på vad som fungerar på platsen.

Annons
Somrig bukett med röda nyanser
Sensommaren koncentrerad i en bukett. Foto: Karin Wildheim

Foto: Karin Wildheim

Annons