Flytta och plantera pioner – 6 saker att tänka på
Pioner, paeonia, är älskade över hela världen och har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Den vackra blomman har sitt ursprung i Asien, främst i Kina, där den odlats i över 2 000 år och betraktats som en symbol för rikedom, ära och skönhet.
I antikens Grekland och Rom användes delar av pionen för att behandla åkommor som feber och inflammationer. Namnet Paeonia sägs faktiskt komma från läkeguden Paion i den grekiska mytologin, vilket understryker pionens historiska koppling till hälsa och läkekonst.
Pioner är långlivade perenner som kan blomma i decennier utan att behöva flyttas, vilket gör dem till ett utmärkt val för trädgårdar där de kan etablera sig på lång sikt. Men om den växer i fel del av trädgården, om den börjar få det trångt på grund av annan växtlighet eller om den inte får tillräckligt mycket sol, kan det vara dags att flytta den till ett nytt ställe. Att flytta pioner kan vara lite mer känsligt än att flytta andra perenner, men om du gör det på rätt sätt kommer plantorna att fortsätta blomma vackert en lång tid framöver.
Flytta dina pioner i sex enkla steg:
1. Välj rätt tid
När bladverket på pionerna börjar att vissna ner på hösten är det en lämplig tid att flytta dem, helst i september eller oktober. Plantorna har satt sina frön och pionen börjar förbereda sig för vintervila. Nu går det fint att klippa ner bladverket, så är det inte i vägen vid uppgrävningen. Det går även att flytta pioner på våren, men då är risken stor att det blir på bekostnad av årets blomning. Men väljer du att göra det på våren så är det bäst att göra det innan bladen skjutit upp.
2. Välj rätt plats
Pioner är riktiga soldyrkare, de vill gärna ha minst 6 timmar direkt solljus om dagen. Satsa på väldränerad och näringsrik jord, gärna med kompost eller väl förmultnad gödsel för att förbättra jordstrukturen. Var noga med att välja rätt plats, en plats där de får stå i fred i många år då pioner inte gillar att flytta.
3. Uppgrävning
Pioner har tjocka, köttiga rötter som kan vara djupt rotade, så var försiktig när du gräver upp plantan och lyft den med en grep eller spade. Lossa de tjocka rötterna med grepen, försök först med händerna för att känna var de finns. Det gör inget om rötterna går av, hos en etablerad pion finns det gott om den varan. För att stimulera nytillväxt hos gamla pioner kan du passa på att kapa längre rotdelar med en kniv eller sekatör. Särskilt välbehövligt är detta för pioner som stått stilla och stampat ett tag. Tänk på att gräva en cirkel runt pionen, ca 30-40 cm från plantans bas, och gräv djupt för att få med hela rotsystemet.
4. Dela
Använd en vass kniv eller spade för att dela rötterna på en gammal och stor pion för att få fler små plantor. Var noga med att varje del har minst 3 till 5 "ögon" (de knoppiga tillväxtpunkter där nya skott kommer att växa från) och en del av roten.
5. Plantera på ny plats
Gräv ett hål som är brett och djupt nog att rymma pionens rotsystem. Det är viktigt att plantera pionen så att "ögonen" hamnar cirka 5 cm under jordytan. Risken är att de slutar blomma om du planterar dem för djupt. Ju färre rötter som kommer med, desto längre tid tar det innan den delen blommar igen. Innan du planterar pionen på den nya platsen bör jorden förbättras med naturgödsel då pioner tycker om att växa i näringsrik jord. Vattna ordentligt efter plantering, det ger bra kontakt mellan jorden på den nya platsen och jordklumpen. Täck med ett lager kompost eller mull runt plantan, men undvik att täcka direkt över tillväxtpunkterna. Under vintern kan du lägga ett tunt lager av halm eller löv runt plantan för att skydda den från hård frost. Flyttar du pionen tidigt på våren är det bra att vara extra noggrann med vattningen första sommaren, speciellt om sommaren blir torr.
6. Blomning
Pioner kan ibland ta ett till två år att blomma efter att de har flyttats eller delats, eftersom de behöver tid att känna sig bekväma i sitt nya hem. Men ha tålamod, pioner kan blomma i årtionden på rätt plats när de väl har acklimatiserat sig.
Foto: TT