Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Klipp klematisen rätt – utifrån tre beskärningsgrupper

22 feb, 2023
author Anni Jähde
Anni Jähde
author Jytte Boch
Jytte Boch
Så klipper du klematisen rätt
Klematisar delas in i tre beskärningsgrupper efter hur de blommar. ’Mikelite’ blommar sent, i juli till september, och tillhör därmed grupp 3 där alla ska (eller kan) klippas ner helt på höst eller vårvinter.
Klematis är inga krångliga växter – men beskärningen kan ge lite huvudbry. Men bara lugn! Har du koll på när dina klematis blommar kan du också räkna ut när och hur de ska klippas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du en eller ett par klematis i trädgården? Troligen, eftersom det är en av de mest populära klätterväxterna vi har. Och visst är de härliga och lättodlade, utan krav på särskilt mycket skötsel. När det kommer till beskärningen är det dock lätt att bli osäker. Klematissläktet är stort med många arter och hybrider – och de ska hanteras lite olika med sekatören så man inte klipper bort en hel säsongs blomning.

Se också: DIY-hack: Så torkar du blommor snabbt i mikrovågsugnenBrand logo
Se också: DIY-hack: Så torkar du blommor snabbt i mikrovågsugnen

Men det behöver inte vara så komplicerat. Bra hjälp är ett engelskt system, som nu även används i Sverige. Det delar in klematissläktet i tre beskärningsgrupper efter hur de blommar. Med hjälp av detta kan man lätt sortera in sina egna klematis i rätt grupp även om man inte är säker på vilka klematis man har. Det är alltså bara att ha koll på blomningstiden, så lyckas man beskära dem rätt.

Tänk dock på att det inte alltid behövs en beskärning. Det är inte som med till exempel rosor vars blomning främjas av beskärning. Klematisen fortsätter växa och blomma ändå, det är främst om plantan är risig och ful som den kan gynnas av att klippas. Den typ av klematis som mår bäst av årlig – och hård – beskärning är de storblommiga sorterna som börjar blomma efter midsommar.

Annons
Beskär klematisen.
När du beskär, klipp helst ovan ett bladpar, det är där nya skott bildas. Ska plantan klippas ner helt, gäller inte detta. Då kommer skotten nerifrån roten istället.

Grupp 1 – beskär bara om du måste

Klematis som blommar på våren/försommaren

Röd bergklematis.
Röd bergklematis, Clematis montana var. rubens, blommar fantastiskt i maj–juni. Ingår i grupp 1.

De här tidigblommande sorterna (huvudsaklig blomtid april–juni) blommar på fjolårsveden och ska inte beskäras om de inte behöver begränsas eller gallras. Putsa annars bara bort döda och torra stjälkar på vårvintern. Har plantan fått ”nakna ben” kan några sådana grenar tas bort direkt efter blomningen. Skär då längst ner mot marken.

Annons

En del i denna grupp är kraftigväxande, till exempel bergklematis, och blir efter många år stora sjok som kan bli nödvändiga att ta ner helt. Beskär då ner till cirka 50 centimeter ovan mark. Klematisen kommer inte att blomma igen förrän efter några år då den börjat växa upp.

Atragene-klematis.
Atragene-klematisen ’Pamela Jackman’ blommar tidigt, som alla i beskärningsgrupp 1. Några kan blomma redan i slutet av mars i södra Sverige och gynnsamt läge. Ännu tidigare om de står i kruka i växthus.

I grupp 1 ingår:

  • Alpklematis, Clematis alpina
  • Bergklematis, C. montana
  • Kronklematis, C. macropetala
  • Montanaklematis, C. (Montana-Gruppen)
  • Atrageneklematis, C. (Atragene-Gruppen)

Grupp 2 – här krävs lite försiktighet

Klematis som blommar både på försommaren och sensommaren

Klematisen Prinsesse Alexandra.
’Prinsesse Alexandra’ i Tidiga Storblommiga- Gruppen, beskärningsgrupp 2, blommar två gånger. Först med dubbla rosa blommor i maj–juni, sedan med enkla lite ljusare blommor i augusti–september.

Denna grupp klematis blommar i två omgångar, är så kallat remonterande. De är korsningar och är storblommiga. Blommorna kommer på både fjolårsved (slår ut på försommaren i maj och juni) och på årsskott (slår ut i augusti, september) men då i mindre omfattning. Ska plantan beskäras bör det ske i tripp-trapp-trull-nivåer, alltså att de olika grenarna får olika höjd, och lämna hälften obeskurna så har man räddat blomningen på de grenarna. Beskär på vårvintern.

Annons

Vill man, och har tid, kan plantorna beskäras efter första blomningen i stället, och då genom att bara ta bort de stjälkar som har blommat.

Tvåfärgade klematisen Nelly Moser.
Tvåfärgade ’Nelly Moser’ är en tålig, gammal sort. Den tillhör grupp 2 och ska bara beskäras lätt efter första blomningen då redan blommade stjälkar kan klippas.

I grupp 2 ingår:

  • Heracleifoliaklematis, Clematis (Herraceifolia-Gruppen)
  • C. (Tidiga Storblommiga-Gruppen), bland andra ’Nelly Moser’
  • Tanguticaklematis, C. (Tangutica-Gruppen)

Grupp 3 – kapa alltihop och rakt av

Klematis som blommar på högsommaren

Klematisen Summersnow.
’Paul Farges’, som också kallas Summersnow, ingår i grupp 3 men kan få växa fritt i många år för att klättra upp i gamla träd eller på plank etc.

Hit räknas alla klematis som blommar efter midsommar, det kan vara småblommiga såväl som storblommiga. De blommar på årets tillväxt och ska därmed inte beskäras förrän på hösten eller vår-vintern. Klipp så långt ner som till 10–20 centimeter över marknivån eftersom plantan startar om varje år med nya skott nerifrån. Den småblommiga ’Paul Farges’ är ett exempel på klematis som många vill ska bli stor och exempelvis täcka plank och murar. Den behöver inte klippas mer än när det är nödvändigt.

Annons
Klematisen Voluceau.
’Voluceau’ är en ’Jackmanii’-typ som tillhör grupp 3. Den blommar väldigt länge, juni–september, om den planteras i varmt och soligt läge.

I grupp 3 ingår:

  • Vitalbaklematis, Clematis (Vitalba-Gruppen), bland andra ’Paul Farges’
  • Viticellaklematis, C. (Viticella-Gruppen)
  • C. (Sena Storblommiga-Gruppen), bland andra ’Jackmanii’
  • Texensisklematis, C. (Texensis-Gruppen)

En ny klematis ska alltid klippas ner!

Skaffar du en ny klematis ska den, oavsett vilken sort det är, skäras ner till cirka 20–25 cm direkt efter planteringen.

Det här är viktigt eftersom rotsystemet då växer till sig bättre. Plantan kommer också att förgrena sig och skjuta nya skott från basen.

Annons