Placera pioner på rätt plats för riklig blomning
Vi har nog alla funderat över pionens liv och leverne. Alla som har läst författaren Bodil Malmstens bok Priset på vatten i Finistère minns hennes kamp med pionerna.
Men hur är det när det kommer till kritan? Är dessa skönheter så kinkiga som ryktet säger? Pionerna är ju samtidigt bland de trognaste växter som finns i gammaldags trädgårdar och kan dyka upp vid en torpknut långt efter att stället övergivits och lämnats åt sitt öde.
Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor
Nästan i klass med den solgula praktlysningen.
Bondpioner och luktpioner
Här presenterar vi bondpionen och luktpionen samt namnsorter de gett upphov till.
Bondpion – här kan du odla den
Bondpionen är en hybrid mellan bergpion och turkisk pion. Den kom till Norden tidigt, har odlats här sedan 1600-talet. Bondpionen blir dryga halvmetern hög, blommar i maj och juni. Blommorna är vita, ljust eller mörkt rosa eller djupröda, som hos den gamla välkända sorten 'Rubra Plena'.
Bondpionen har härdighet B och kan alltså odlas i hela landet på skyddade och väldränerade lägen.
När bönder och torpare tog bondpionen till sitt hjärta föll den i status. Istället satsade de högre klasserna under 1800-talets andra hälft på luktpioner, som vid den tiden kallades kinesiska pioner.
Luktpion blir större än bondpionen
Luktpionen och dess tusentals hybrider har lika god härdighet som bondpionen. De blir lite större, ofta 70 till 90 centimeter höga, och blommar något senare, ända fram till en bit in i juli.
Blommorna kan vara fyllda, halvfyllda eller enkla. De vanligaste färgerna är rött, rosa och vitt men det finns även rariteter.
Här ska du placera pioner i trädgården
- Placera pionen i full sol eller halvskugga. Klassiskt i allmogeträdgården är en pionhäck för att avdela gräsmattan.
- Förbered växtplatsen väl, det lönar sig. Bond- och luktpioner vill stå i god och djup jord. Den ska vara fuktighetshållande men väldränerad och gärna kalk- och lerhaltig. Även en etablerad pion gillar att få en årlig gödselgiva efter blomningen.
- Det går utmärkt att flytta pioner. Gör det under hösten och sätt dem ytligt, gärna på samma höjd som tidigare. En gammal pion, som flyttas och delas, tar något år på sig innan den blommar igen.
Härdiga pioner i Sverige
Bond- och luktpionen har många odlingsvärda släktingar.
- Dillpion, Paeonia tenuiflora, utmärker sig genom sina flikiga, dilliknande blad. Ursprungssorten blommar med enkla, klarröda och doftande blommor under sen vår och försommar men även namnsorter och hybrider förekommer. Härdighet B. Höjd 50-60 centimeter. Trivs i full sol.
- Svavelpion, Paeonia mlokosewitschii, är en annan pion med avvikande utseende. Den blommar i gult och bjuder därtill på ett lätt daggigt och blågrönt bladverk. Vilt växer den den i soliga slänter, bevuxna med avenbok och ek, i sydöstra Kaukasus. Härdighet B. Höjd 50-80 centimeter.
- Sibirisk pion, korallpion, luddpion och lackpion kan också odlas i stora delar av landet. Ännu härdigare är bergpion, turkisk pion, rosenpion och sidenpion.
- Det finns även buskpioner (även kallade trädpioner), Paeonia suffruticosa, med vedartade grenverk som kan nå ett par meters höjd. Buskpionen är helt enkelt en magnifik, blommande buske.
Samplantera pioner
- En stor pionrabatt kan vara maffig men blir trist när den är överblommad. Därför passar växten bra att samplantera – med det mesta.
- Vårblommande lökar, som tulpaner och narcisser, passar bra i pionrabatten. Pionens frodiga bladverk döljer dem när de vissnar ner.
- Kraftfulla, gammaldags perenner, som funkia och daggkåpa, gör sig fint ihop med pionerna. Välj gärna senblommande perenner, som höstanemon, som växtkompis för att få blomning hela säsongen.
- Eftersom pioner klarar halvskugga bra kan de också samplanteras med mindre träd, exempelvis japanska lönnar.
Snabbfakta om pioner
- Namn: Bondpion, Paeonia x festiva, och luktpion, Paeonia lactiflora.
- Typ av växt: Storvuxen perenn. Passar både som solitär och i samplantering. Perfekt som snittblomma.
- Blomning: Bondpion i maj-juni, luktpion i juni-juli.
- Ursprung: Bondpionen härstammar från södra och östra Europa, luktpionen från Sibirien, Mongoliet, norra Kina och delar av Tibet.
- Förökning: Plantor delas efter 3-4 år. Pioner kan också fröförökas i kallbänk men kan ha flera års groningstid.