Detta är Parkslide – mardrömsväxten som hotar hemmen
Parkslide – en mardrömslik verklighet
För allt fler husägare har mardrömmen Parkslide blivit verklighet. Växten, som kan bli drygt tre meter hög, sprider sina rötter som en löpeld under marken – och sprider sig flera meter från moderplantan. Växtens vita och rödaktiga blommor blommar under september och oktober och påminner om jätteslide, som dock är något större.
Se också: 9 frosttåliga växter till höstens krukor
Just nu trivs plantan väl i de södra delarna av landet – men den hotar att sprida sig norrut över hela Sverige. Ett stort problem är växtens starka rotsystem. Rötterna gör så att den kan ta sig in i ditt avlopp, tränga igenom sköra grunder och penetrera både asfalt och väggar genom små sprickor, säger växtekologen Jörgen Wissman till Svt.
Hus kan inte säljas på grund av Parkslide
Den snabbväxande Parksliden är en invasiv art i Sverige och tränger bort vårt naturliga bestånd. Detta påverkar hela ekosystem. Eftersom den sprider sig så fort och över så stora ytor så kan den också förstöra markanvändning för enskilda markägare. Trots att växten nu blir ett allt större problem i Sverige har den av någon anledning smugit under radarn – till skillnad från på andra håll i Europa. Enligt Naturskyddsföreningen Skåne måste man på vissa orter i Storbritannien ange om Parkslide finns på marken vid husförsäljning. I Hertfordshire blev en familj tvungen att riva sitt hem för att växten tagit över och tagit sig in i huset. Detta två år efter att de köpt hemmet utan några tecken på att Parksliden fanns där.
Så kom Parkslide att bli ett problem över hela planeten
År 1850 skickade den tyska botanikern Philipp von Siebold ett exemplar av växten från Japan till den botaniska trädgården i Kew och startade ett globalt problem. 169 år senare har Fallopia japonica lämnat ett spår av kaos efter sig. Växten är förförisk vacker med sina hjärtformade blad, bambu-liknande stam och söta små blommor – men under ytan döljer sig ett monster. Växten är nämligen nästan helt omöjlig att bli av med när den väl etablerat sig.
Om du rycker upp den eller sågar ner den så sprider sig rötterna ner i marken – upp till sju meter säger Jörgen Wissman till Svt.
– Då reagerar den som i Alien-filmerna och du riskerar att få den överallt, berättar han för Svt.
Växten kan sprida sig med endast lite jord
Om du gräver upp växten kommer du behöva gräva flera meter runt och under den – men de små rötterna gömmer sig överallt, så om du tappar bara en liten mängd jord så kommer den sprida sig dit. Därför krävs det att du verkligen försluter säcken med jord rejält och på soptippen bör du lägga det i brännbart.
Även släp med öppna galler är ett problem enligt Jörgen Wissman då du riskerar att sprida rötterna ytterligare.
Skapade stora problem inför OS i London
Enligt Storbritanniens Horticultural Society krävs en vilja av stål för att bli av med växten. Inför OS i London spenderade man 70 miljoner pund för att utrota växten från platsen för spelen. I walesiska Swansea uppskattar man att 62 000 ton Parkslide behöver utrotas – och i hela Storbritannien skulle utrotningen kosta 1,56 miljarder pund.
För privatpersoner som vill sälja sina hem på tomter med Parkslide i Storbritannien är realiteten svår – de flesta mäklare vägrar ens försöka sälja hemmen.
Så kan du bekämpa Fallopia japonica – Parkslide
Eftersom nya skott väldigt enkelt skjuter upp så måste du verkligen göra dig av med all jord som kan tänkas vara ”infekterad”. Jorden kan inte komposteras och kan inte dumpas någon annanstans utan måste brännas. Räkna med att du kommer få rotkapa flera gånger per säsong – under flera år för att få plantan under kontroll. I slutändan måste hela plantan förstöras för att förhindra spridning, inklusive små rotdelar som kan finnas i jorden. Har växten redan hunnit sprida sig under ett antal år kommer du behöva gräva upp den med sju meters säkerhetsmarginal. I vilket fall kommer du få räkna med att växten kommer tillbaka under flera års tid, så var vaksam på nya skott.
Källa: Svt, Naturskyddsföreningen Skåne, Newsweek
Foto: Andreas Hillergren/TT