Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

8 vackra växter som blommar på vintern

03 okt, 2024
author Karin Hylander
Karin Hylander
8 vackra växter som blommar på vintern
Visst är det fantastiskt med växter som trotsar vinterkylan! Buskar som blommar på bar kvist och en gul liten knopp i som plötsligt dyker upp i snön. Vilka humörhöjare!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vinterträdgården #4 - Blomstrande julrosorBrand logo
Vinterträdgården #4 - Blomstrande julrosor

1. Väldoftande

Hybridkejsarolvon 'Deben'.
Hybridkejsarolvon 'Deben'. Karin Wildheim

Att hitta en växt som blommar mitt i vintern och dess- utom doftar gott måste väl vara omöjligt? Inte alls – det finns ju hybridkejsarolvon! Hybridkejsarolvonet, Viburnum x bodnantense, sätter knoppar på senhösten. En del blommor slår ut redan då, sedan blommar den i perioder genom vintern när vädret tillåter. Det kan bli flera månaders blomningstid! Ett extra plus är bladverkets röd-violetta höstfärg.


Annons

Trivs bäst: Med sol och halvskugga i mullrika, väldränerade och gärna lätt sura jordar upp till zon 3. På innergårdar och i andra skyddade lägen blir hybridkejsarolvon gärna en zon- knäckare, som klarar bistrare klimat än så. I sådana lägen blir dessutom blomningen rikare och doften starkare.

2. Hoppfulla droppar

Sitt nuvarande namn fick snödroppen först på 1800-talet. Dessförinnan kallades den för snöklocka, snöblomma, snölilja eller gårdsviol.
Sitt nuvarande namn fick snödroppen först på 1800-talet. Dessförinnan kallades den för snöklocka, snöblomma, snölilja eller gårdsviol. Karin Wildheim

Ingenting slår snödroppen som vårtecken. Galantofilerna samlar på exemplar med dubbla blommor i olika
storlekar och färgskiftningar, men den vanliga torpvarianten gläder lika mycket när den dyker upp i drivan.
Du kanske redan har snödroppar, Galanthus nivalis, i din trädgård? Se då till att dela på dem i vår, direkt efter blomningen – då får du ett helt hav! Gräv upp tuvorna, skaka försiktigt loss lökarna och plantera ut små tussar där du vill ha fler.


Trivs bäst: I väldränerad och näringsrik jord. Den växer gärna i skugga eller halv-
skugga under lövträd och glesa buskar. Blommar från februari till april och är härdig i hela landet.

Annons

3. Finast på trappan

Den kompakta lilla busken kan bli upp till 1,5 m hög.
Den kompakta lilla busken kan bli upp till 1,5 m hög. Karin Wildheim

Med sina glänsande blad och rosaröda knoppar är vinterbäret bästa valet för en välkomnande entré. Visserligen räknas vinterbäret, Skimmia japonica, som halvhärdigt och kan möjligen övervintra på friland i zon 1. Den klarar sig utmärkt i en kruka på trappan, även om det knäpper till och blir riktigt kallt.
Det som ser ut som bär, är i själva verket buskens hårt knutna blomknoppar som är synliga från oktober till mars då de slår ut. Lika dekorativa som knopparna är det vintergröna och läderartade blad-
verket.


Trivs bäst: I surjord och gärna i halvskugga.

4. Lyxig blomning

Den som har hjärta att plocka de vackra blommorna kan glädjas över fantastiska snittblommor till vinterns arrangemang.
Den som har hjärta att plocka de vackra blommorna kan glädjas över fantastiska snittblommor till vinterns arrangemang. Karin Wildheim

Julrosen funkar lika bra i rabatten som i en kruka vid dörren. Julrosen, Helleborus niger, är något så ovanligt som en vinterperenn med blomningstid från december till april. Plantan blir cirka 30 cm hög.
Om du köpt en julros i kruka att ha inomhus över julhelgen, går det bra att plantera ut den vid mildväder eller så snart tjälen går ur jorden.


Annons

Trivs bäst: Får den halvskugga och en djup, väldränerad, kalkrik och mullrik jord, blir den en trogen följeslagare varje vinter.
Men akta dig för att flytta den! En flyttad julros beter sig som en pion och straffar trädgårdsägaren med att blomvägra i några år.

Skapa struktur i vinterträdgården

• Träd och buskar är basen. Avenbokshäckar och andra klippta bokar behåller löven och får en vacker rostbrun färg.


• Inget är vackrare än pudersnö på formklippta buskar. Men för mycket snö kan knäcka dem – skaka därför av den!


• När löven faller syns formen tydligt. Satsa därför på träd och buskar med vackra stammar som till exempel himalaya- björk, platan, strimlönn, glans- körsbär, korall-
kornell eller ormhassel.


• Städsegröna växter piggar upp. Kom ihåg marktäckarna. Murgröna, hasselört, vintergröna, waldsteinia och skugg-
röna betyder mycket en snöfattig vinter.

5. Gäckar kylan

Snöklockans stänglar blir 15-20 cm höga och blommorna slår ut i mars eller något tidigare.
Snöklockans stänglar blir 15-20 cm höga och blommorna slår ut i mars eller något tidigare. Karin Wildheim

Vintergäcken, Eranthis hyemalis, är en riktig liten tuffing. Den klarar både kylan och hungriga rådjur. Den är också ett kärt och tidigt vårtecken.
Vintergäcken sprider sig gärna till stora mattor, men trots att den är lätt att föröka tål den inte konkurrens. En gles gräsmatta går bra, men en tät kan den inte tränga igenom.


Annons

Trivs bäst: De små lökarna planteras på 5 cm djup i ett halvskuggigt eller skuggigt läge, gärna under träd och buskar.

6. Söta klockor

De fem cm höga vintergäcken är en av vårens första blommor som tittar upp.
De fem cm höga vintergäcken är en av vårens första blommor som tittar upp. Karin Wildheim

Som en brud dansar hon fram när våren nalkas, den ljuva snöklockan. En havande brud får det tilläggas, med tanke på kjolens bulliga form.
Snöklockan, Leucojum vernum, är en underbar lundväxt som snabbt sprider sig. Den som har besökt Munkträdgården vid Vadstena kloster i snösmältningstid vill genast ha ett eget snöklockshav! Precis som snödroppen förökar sig snöklocka både genom fröspridning och sidolökar.


Annons

Trivs bäst: I en lundmiljö där träden och de stora buskarna suger så mycket vatten att marken torkar upp under sommaren.

7. Färgstarka pärlor

Den söta och lite känsliga glasbärsbusken har ett glest växtsätt. Busken går under flera namn, som glasbär, glasbärsbuske och västkinesiskt glasbär.
Den söta och lite känsliga glasbärsbusken har ett glest växtsätt. Busken går under flera namn, som glasbär, glasbärsbuske och västkinesiskt glasbär. Karin Wildheim

Glaspärlebusken, Callicarpa bodinieri, är inte vinterblommande. I stället har vi valt den för dess underbara, violetta frukter.
Efter den oansenliga blomningen i augusti är det dags för busken att visa sitt rätta jag. Frukterna, ”glasbären”, utvecklas under hösten och hänger sedan kvar över hela vintern och lyser upp trädgården som små läckra violpastiller. Men de ska inte ätas utan är ren ögonfröjd.


Trivs bäst: Med torvblandad jord i ett soligt och skyddat läge, zon 1 eller 2. Blir ca 1,5 m hög.

8. Förtrollande trassel

Trollhasselns blommor lyser som små facklor i trädgården. Har man tur slår blommorna ut redan före jul och kan blomma ända till april.
Trollhasselns blommor lyser som små facklor i trädgården. Har man tur slår blommorna ut redan före jul och kan blomma ända till april. Karin Wildheim

Starka färger, härlig doft och lång blomningstid – en mer pålitlig buske än den vinterblommande trollhasseln får man leta efter.
Släktet har fem medlemmar, varav den kinesiska trollhasseln, Hamamelis mollis, är en av de vinter-
blommande. Den är lättskött och trivs bäst utan beskärning. Kinesisk trollhassel blir runt 3 m hög och klarar zon 2, hybridtrollhasseln är lite mindre, men fungerar upp till zon 3.


Trivs bäst: I lite sur, luftig, humus- och näringsrik jord, gärna i ett soligt eller halvskuggigt läge framför rhododendron eller vintergröna barrträd och buskar.

Foto: Karin Wildheim

Annons