Lästips: Videotips för din trädgård Köksträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Så håller du krukväxterna vid liv över vintern – expertens bästa tips

23 sep, 2024
Så håller du krukväxterna vid liv över vintern – expertens bästa tips
Nu kommer krukväxterna värsta tid. Värden runt dem blir torr och mörk i fler månader tills ljuset återvänder på allvar i mitten av mars. Ge dina krukväxter lite extra kärlek över vintern. Till våren tar de fart och växer igen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Arrangera blommorna snyggt - med hönsnätBrand logo
Arrangera blommorna snyggt - med hönsnät

De flesta av våra krukväxter kommer från tropiska klimat. Där är ljuset aldrig så svagt eller luften så torr som den är hos oss på vintern. Och inte nog med att ljuset är svagt dagarna är väldigt korta också. Så för många krukväxter är det en kamp att klara sig genom vintern men nästan alla klarar av det och kommer igen på våren. Och allt är inte elände på fönsterbrädan under vinterhalvåret. Det finns till exempel många fina, blommande växter som kan pigga upp där. Växter som är extra känsliga för lite ljus kan få extraljus och må bra. En del gröna växter är säkra kort som är snygga hela tiden. Dit hör elefantöra, svärmorstunga, monstera och garderobsblomma.

Att göra nu

  • Dra ned på vattningen. Växterna går ned på sparlåga och dricker mindre när ljuset försvinner. Känn efter att jorden torkat upp men inte ut, mellan vattningarna. Det är lätt att övervattna. Dra också ned på näringsgivorna.
  • När det blir kallare ute och elementen sätts på blir inomhusluften torrare av den värmen. Spraya dina växter med vatten ofta och duscha dem då och då.
  • Ställ gärna växterna så ljust som möjligt. Ge extra ljuskrävande växter extraljus.
  • Växter avskyr drag. Flytta bort dem från fönstret när du behöver vädra.
  • Nu är växterna känsliga för ohyra. Kolla dem med jämna mellanrum. Titta noga. Ohyran kan vara svårt att upptäcka. Isolera växten genast om du hittar något misstänkt och börja genast behandla dem.

Ofarliga dofter

Hortensian är vacker och doftfri
PR

Fråga: Finns det doftsäkra blommande krukväxter? Min sambo är doftallergiker. Jag älskar allt som blommar. Tyvärr doftar blommorna ofta för mycket.

Annons

Svar: Ja, det finns blommande växter som fungerar för allergiska personer. Här är några exempel. Hortensia, höstglöd, brudorkidé, papegojblomma, mariaklocka, blyblomma, blåöga, Flitiga Lisa, hibiskus och ros. Googla så hittar du fler!

Gammaldags romantik

Saintpaulia är en söt gammaldags blomma
PR

Fråga: Jag skulle gärna vilja ha gammaldags krukväxter på mina fönsterbrädor. Ge mig exempel på vad jag kan välja?

Svar: Åh så härligt att välja gammaldags krukväxter. Några växter som funnits länge i våra hem är saintpaulia, mönjelilja, hibiskus, kornettblomma, nerium och browallia.

Vattna inte för mycket

Vattna inte dina krukväxter för mycket
Marina Demeshko

Fråga: Hur kan jag veta om jag vattnar för mycket? Brukar tänka att det är bäst att ta det säkra före det osäkra och vattna lite extra.

Annons

Svar: Krukväxter klarar inte att leva i jord som är blöt. Då kvävs rötterna och växten dör. Det är faktiskt vanligare att krukväxter vattnas ihjäl än att de dör torkdöden. De flesta växter vill torka upp lätt mellan vattningarna. En del växter vill ha det lite fuktigt hela tiden. Kolla upp vad just dina krukväxter kräver. Och känn efter med ett pekfinger i jorden innan du vattnar.

Blommor för mörka rum

Fredskallan är en växt som trivs i mörka rum
PR

Fråga: Min mamma har flyttat till en ganska mörk lägenhet på ett servicehem. Hon älskar blommande växter. Vad kan trivas hos henne?

Svar: Det finns inte många blommande växter som trivs där det är för mörkt. Azaleor klarar att stå i mörkret och blomma. Fredskallan kan också stå mörkt men har ju rätt anspråkslösa blommor. Orkidé kan klara en mörk placering. Vill din mamma ha andra blommande växter får hon skaffa någon växtlampa. Hon kan också ha säsongsväxter som blommar ett tag eller helt enkel ta hem snittblommor ibland. Däremot finns det gröna växter som fixar mörka lägen med glans. Det är garderobsblomma, gullranka, svärmorstunga, prickblad och aspidistra.

Annons

Äta prydnadschili

Det går att äta prydnadschili men det är inte alltid gott
NataliSel

Fråga: Jag köpte en prydnadschili i kruka och undrar om den är ok att äta. den Eller finns det sorter som bara är tänkta som just prydnad?

Svar: Alla chiliar är ätliga. Hur de smakar är en annan sak. Prydnadschili är framtagen för att vara färgstark och snygg inte för att vara god att äta. Men du kan prova. Man vet aldrig, den kan vara god.

Bruna bladspetsar

En stressad växt kan få bruna, torra kanter på bladspetsarna
Jus_Ol

Fråga: Min bergspalm som står en bit in i mitt ljusa vardagsrum har fått bruna, torra kanter på bladspetsarna. Vad kan det bero på?

Annons

Svar: Det tyder på att växten är stressad och det kan bero på flera olika saker. Vanligast är att den fått för mycket eller för lite vatten. Se till att palmen står i porös jord och har jämn tillgång till vatten. Det kan också bero på att luften är för torr. Duscha palmen med jämna mellanrum.

Farliga växter för katten

Det finns växter som inte är så bra för katten att tugga på
Balser

Fråga: Vilka krukväxter är farliga för katter? Min livliga katt gillar att tugga på allt som står på fönsterbrädan.

Annons

Svar: Det finns många växter som är irriterande för katterna om de äter av dem. De giftigaste är: julros, liljor, oleander, påsklilja, änglatrumpet, tulpan (främst löken), liljekonvalj och ginst. Lite mindre giftiga är amaryllis, hortensia, azalea, anemon, vallmo, mistel, hyacint och cyklamen. Några växter som inte är giftiga alls för katter är, ampellilja, doftranka, ispigg, julkaktus, saintpaulia, pärlhyacint, porslinsblomma och paradisträd. Leta på nätet så hittar du information. Min sons katt älskar till exempel att äta timjan och det verkan han bara må bra av.

Tre blommande favoriter

Det är härligt med blommor inne på hösten. Här är tre pålitliga krukväxter som finns i massor av färger och blommar länge.

1. Brudorkidé är en ständig höstfavorit. Den är supertålig. På hösten väljer jag färgstarka sorter. Till jul vill jag gärna ha en vit.

2. Begonia. Den har blivit alltmer populär på senare tid. Kombinera gärna några i en grupp på fönsterbrädan. Till exempel gul, röd och orange. Det kan bli jättefint.

3. Azalean blommar rikligt. Den vill ha mycket vatten när den blommar efter som massor av vatten dunstar bort genom blommorna. Den ska inte vara jätteblöt men absolut inte torka ut.

Växter i ampel

Monstera adasonii är vacker att ha i ampel
Maritxu

Fråga: Vilka blommor passar i amplar? Det är snyggt tycker jag.

Annons

Svar: En växt som blir jättefin i ampel är monsteran med små blad, Monstera adansonii. Den får långa fina rankor. Murgröna är snyggt. Den vill inte vara i stark sol eller torna ut. Duscha den gärna då och då. Ampellija är tacksam och lättodlad. Lyktrankan har små fina hjärtformade blad och sirliga rankor. Ärtor på en tråd är också en finfin ampelväxt.

Gullrankan tappar blad

Om gullrankan tappar blad kan det bero på att den fått för lite ljus
ArtBackground

Fråga: Jag har en gullranka som tappar blad mitt på stängeln. Det finns några blad kvar längst upp och några längst ned. Vad kan det bero på?

Svar: Jag tror att din gullranka har fått för lite ljus. Då kan den tappa sina blad även om den generellt tål att vara på skuggiga platser. Det är inte säkert att bladen kommer tillbaka men prova att ge gullrankan mer ljus och se vad som händer.

Småflugor i krukväxterna

Fråga: Hur ska jag bli av med småflugorna som ofta svärmar i mina krukväxter?

Annons

Svar: De har små flugorna heter sorgmyggor och kan vara mycket svåra att bli av med. Varje mygga lever två till fem veckor och kan lägga 70 - 140 ägg under den tiden. De lägger äggen i fuktig jord så det är viktigt att jorden i krukan får torka upp mellan vattningarna. Sorgmyggans larver äter på växternas rötter och kan ställa till stor skada, särskilt på små plantor. Stora växter klarar sig bättre. Om du täcker jorden med till exempel dekorationssten eller bark blir det svårare för myggorna att hitta till jorden för att lägga sina ägg.

Fånga myggorna genom att göra en blandning av 2 delar vinäger, 1 del honung och 1 droppe diskmedel i en skål. Myggorna dras till skålen och drunknar direkt eftersom diskmedlet tar bort ytspänningen på vattnet. Du kan också fånga myggorna med gula klisterremsor som finns att köpa i trädgårdsbutiker. Det finns nematoder mot sorgmyggor Nemablom. Medlet går bland annat att köpa på nätet, men levereras inte när det är kallt ute.

Förväxla inte sorgmyggorna med bananflugor som ofta finns i fruktskålar. De är inte farliga för växter, men irriterande. Du kan också fånga dem med samma vinägerblandning som görs till sorgmyggorna.

Annons