Lästips: Videotips för din trädgård Köksträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Skydda trädgården i vinter – viktiga saker att tänka på

19 sep, 2024
author Anni Jähde
Anni Jähde
Skydda trädgården i vinter – viktiga saker att tänka på
Vi vet aldrig hur vintern blir – sträng med långvarig kyla eller mild och blöt? Med lite hjälp klarar sig trädgården bättre oavsett hur det blir.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du egen fågelmatBrand logo
Så gör du egen fågelmat

Vi brukar mest prata om att på olika sätt skydda växterna från sträng vinterkyla, men det är snarare skiftande temperaturer som är faran. Att lägga ett täcke av löv över känsliga perenner, binda granris runt rosorna och klä in uppstammade buskar med juteväv kan rädda växterna från stress och uttorkning som får dem att dö eller skadas allvarligt.

Särskilt senhöst och tidig vår, då solen börjar värma, är de kritiska perioderna. När växten egentligen ska vintra in eller vara i vila kan temperaturhöjningar få dem att vakna till. Följer sedan plötsligt en kraftig köldperiod hinner inte växterna med i svängarna.

Växter som är anpassade för den växtzon du bor i brukar klara vintrarna utan någon särskild omsorg. Växter som ligger på gränsen till att vara härdiga kan däremot behöva skydd. Det kan räcka att räfsa över lite av höstlöven, lägga på halm eller torrt gräs eller kupa upp jord över. Generellt mår alla rosor bra av att få en kupning av jord en bit upp mot stammen för att vara säker på att ockuleringsstället inte fryser. Jorden får dock inte vara kompakt, det är luften i en porös täckning som gör isoleringen bra. Annat material som kan användas för att lägga över, eller kupa runt växter är barkflis, finklippt lövris eller granris.

Snö är ett utmärkt isoleringsmaterial, det är de snöfria blöta vintrarna som är problematiska. Barfrost tar knäcken på många växter även i de sydligaste delarna av landet. Till exempel klarar en timjanbädd som annars övervintrar i de lägre zonerna varken barfrost eller blöt jord.

Annons

Plantera rätt

Etablerade vedartade växter brukar klara det mesta, däremot har perenner fått det något besvärligare med förändringarna i klimatet med mildare, blöta vintrar. Se därför till att alltid plantera i väldränerad jord – det är bästa sättet att lyckas med övervintring. Jorden ska alltså vara så genomsläpplig att vinterns regnvatten, och smältvatten, inte står kvar.

Höstens löv är suveränt täckmaterial. Räfsa in över rabatter och under buskar och träd.
Höstens löv är suveränt täckmaterial. Räfsa in över rabatter och under buskar och träd. Anni Jähde

Rädda frostkänsligt

Växter som olivträd, citrusträd, pelargoner och rosmarin klarar inte våra vintrar. Det räcker inte heller att skydda med fiberduk eller liknande. De här växterna måste ställas i frostfritt utrymme. Om det är källare, förråd eller garage spelar ingen roll. Växter som tappar bladen naturligt kan stå i mörker under vintern, de som behåller bladen behöver belysning.

Har du ett växthus går det att med frostvakt, värmefläkt och isolering övervintra känsliga växter där. Men tänk på att elräkningen kan dra i väg – ett litet ”innertält” av bubbelplast eller att isolera och värma upp bara en bit av växthuset är rimligare.

Klä på växterna

En uppstammad krona eller andra känsliga växter kan behöva skyddas med till exempel säckväv eller fiberduk. Bind fast ordentligt så väven inte blåser i väg under höst- och vinterstormar. Det finns färdiga isoleringspåsar att köpa som kan återanvändas år från år.

Bubbelplast är ett bra isoleringsmaterial, men man måste se till att det finns ventilationsöppningar så växten inte möglar av kvarstående fukt. Plasten ska inte heller ligga an mot växten, så försök att skapa en luftspalt med hjälp av t ex växtstöd eller böjliga grenar.

En jutesäck funkar som skydd på ett uppstammat träd i kruka.
Skydda det ömtåliga, ge medelhavsväxterna vintervila, lagra frukt och gör nt. Det är dags att natta trädgården för den här säsongen! Christina Uhlin

3 tips när det snöat

  1. Skaka av snön från känsliga buskar och nyplanterade träd så att grenarna inte knäcks. Framför allt städsegröna buskar, som buxbom, kan få tunga lock av snö som inte faller av av sig själv.
  2. Sopa av växthustaket efter ett kraftigt snöfall.
  3. Lägg inte för mycket snö på ett och samma ställe när du skottar om det finns växter under. Kylan som håller sig kvar i jorden, tyngden och inte minst allt vatten när snön smälter på våren är inget växter trivs med.
Annons

Stoppa djuren

Tänk på att i god tid innan snön kommer sätta gnagskydd på trädstammar och runt buskar. En ringbarkad stam gör att trädet dör eftersom kanalerna för vatten och näring är kapade. Gnagskyddet ska nå så långt ner mot jorden som möjligt eftersom små gnagare tar sig till trädet under ett snötäcke. När det snöat, gå ut och trampa runt trädet så snön packas för att hindra just det. Gnagskyddet ska gå så långt upp på stammen tills grenarna tar emot.

Bor du i rådjurstrakter kan det vara tvunget att ”bura in” nyplanterade träd och till exempel magnolia som rådjur brukar älska att feja hornen mot. Slå ner kraftiga käppar runt om och fäst hönsnät som sidor och tak.

Lövkorgar upp och ner kan vara perfekta buskskydd. Även för kålplantor som rådjuren annars snabbt hittar.
Lövkorgar upp och ner kan vara perfekta buskskydd. Även för kålplantor som rådjuren annars snabbt hittar. Leif R Jansson / TT

Skydda krukor och dess växter

Töm terrakottakrukor på jord

Jord som är blöt och sedan fryser kan spränga sönder krukorna. Ställ krukorna upp och ner, helst lite skyddat, om du inte kan ta in dem under tak.

Isolering

Krukor med stora växter i, som inte kan (eller ska) tömmas, måste kläs med någon form av isolering. Försök få upp krukorna från den kalla marken genom att till exempel ställa dem på ett par brädor. Vira något runt krukorna som isolerar, det kan vara allt från gamla filtar, trasmattor, bubbelplast och säckväv. Det går också att göra en lager på lager-isolering med halm, torra löv, textil och avsluta med bubbelplast som håller ihop ”paketet”.

Annons

Skydda mot regn

Dra in krukorna under tak om du kan. Regnar det mycket ner i krukorna kan växtens rötter ruttna.

Ställ krukorna nära en husvägg

Mindre krukor kan ställas i grupp för att delvis skydda varandra från kylan.

Gräv ner krukorna

Gräv ner krukorna med innehåll i till exempel köksträdgården. Omgivande jord utjämnar kylan och skyddar växten. Särskilt bra går detta om du brukar ha växten i en plastkruka med lite finare ytterkruka. Ställ då undan ytterkrukan och plantera plastkrukan.

Töm vattentunnor samt krukor som kan frysa sönder.
Töm vattentunnor samt krukor som kan frysa sönder. Christina Uhlin

Foto: Shutterstock/TT, Christina Uhlin, Anni Jähde

Annons