Beskär äppelträdet rätt – 8 tips för att lyckas
Välj en fin dag för beskärningen och dela upp jobbet på flera om det behövs, då blir det mindre påfrestande. Och tänk på att bara använda stege om den kan stå stadigt och helst förankrad i trädet!
1. Hoppa inte över unga träd
Även det unga trädet ska beskär-as. Det handlar mest om att korta in grenar och få dem att växa åt rätt håll, alltså utåt. Det är nu du formar kronan och får välriktade, starka grenar. Den här uppbyggnadsbeskärningen är otroligt viktig och ska göras i ungefär tio år, även om det i början bara handlar om några få klipp.
2. Varsamhet med gamla träd
Ta det varligt med gamla träd, de ska sällan beskäras särskilt mycket om de skötts väl under årens lopp. Det kan räcka med en lättare gallring inne i kronan och inkortning av nya skott. Inte sällan har äldre äppelträd drabbats av fruktträdskräfta i skiftande grad. Det betyder inte slutet för trädet, men håll ögonen på angreppen och såga bort där grenar dör.
3. Olika tider ger olika resultat
Beskärning på våren stimulerar tillväxten av nya skott. Detta passar unga träd och träd som inte växer riktigt bra. Ett gammalt trött träd kan få lite energi av vårbeskärning.
Beskärning på hösten ger tillväxt i lugnare takt. Det passar mogna träd som har nått sin storlek. Sjuka träd beskärs nu för att inte riskera att de får mer fruktträdskräfta.
4. Var på grenen ska jag klippa?
Grundregeln är att alltid klippa eller såga av en gren invid en annan gren, bladknopp eller stam. Aldrig mitt på grenen så det bildas stumpar.
5. Detta ska alltid bort
- Döda och skadade grenar.
- Grenar som växer inåt i kronan.
- Korsade grenar, spara den som växer åt rätt håll om den inte är svårt skavd.
- Vattenskott. Är det många, ta bort cirka en tredjedel och korta in resten.
6. Hur gör man med stora grenar?
Vänta med att ta bort dem till hösten då snitten läker bättre. För att undvika fläkskador på barken bör grenen sågas av i bitar för att lätta tyngden.
7. Pausa och backa
Det är svårt att se hur grenarna växer medan man håller på med beskärningen. Backa från trädet för att se hur kronans form blir och upptäcka grenar som bör tas bort. Då får också kroppen vila – trädbeskärning är påfrestande.
8. Ta inte bort för mycket
Drabbas inte av galna klipp-sjukan! Det är lätt att rycks med och ta mer än vad som behövs. Men det är bättre att beskära för lite än för mycket. Alltför kraftig beskärning gör att trädet svarar med en skog av nya skott.
Vilka fruktträd klipps när?
På vårvintern (innan knopparna slår ut) beskärs äppel- och päronträd. De kan även beskäras under sensommar/tidig höst. Plommon, körsbär, aprikos och persika beskärs enbart under sensommar/tidig höst.