Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Nio bra saker att veta om äppelträd

13 sep, 2021
author Hilde Strandberg Mugaas
Hilde Strandberg Mugaas
Ett äppelträd till vänster. TIll höger beskärning av äppelträd.
Har du redan äppelträd i trädgården eller drömmer om att skaffa ditt första? Här listar vi bra saker att känna till för den som vill lyckas med skörden och njuta av äppelträdets många goda egenskaper.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Beskärning av äppelträd – två metoder

Förr var det tradition att beskära äppelträd på vintern. Främst för att det var då bonden eller trädgårdsmästaren hade tid, och för att det är lättare att arbeta med grenar utan löv. Beskär du däremot i juli och augusti ger du trädet bättre möjlighet att stänga såren, och de snittade ytorna torkar fortare när vädret är varmt och torrt, det hjälper till att förebygga svampangrepp.

Du kan använda båda metoderna. Beskär på vintern för att kontrollera trädets form och storlek och på sensommaren för att forma de nya skotten.

Gallring av äppelträd ger större frukter

Det är vanligt att äppelträd själv gallrar ut lite av sitt fruktbestånd i juni–juli. Då kan de släppa de minsta och sämsta frukterna, vilket ger bättre plats till de resterande. Vill du gallra mer bör du vänta till i slutet av juli när trädet är färdigt med sin egen process.

Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt!Brand logo
Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt!

Garantera pollinering äppelträd

Ett äppelträd behöver pollineras av en främmande sort. Finns det inga äppelträd i grannskapet där du bor bör du plantera minst två sorter med olika egenskaper. Välj exempelvis gärna en tidig sort som är god att äta här och nu, i kombination med en senare sort som passar bra att lagra.

Det finns också familjeträd, där två eller flera sorter ympas fram på samma stam. Ett sådant träd kan pollinera sig själv och är ett trevligt alternativ, särskilt för mindre trädgårdar. Du bör dock veta att familje- träd kan ha lite sneda och skeva former.

Första beskärningen av äppelträden

Beskärning kan utföras under två perioder på året.
Beskärning kan utföras under två perioder på året.

Ett nyplanterat äppelträd behöver få bilda rötter på odlingsstället i lugn och ro innan det beskärs. Vänta en säsong eller två innan du tar fram sågen och sekatören.

Annons

Locka fler pollinerare till trädgården

Skäm bort bina för att öka chansen till en god skörd. Erbjud alternativ till äppelblommorna. Gyllenlack, Erysimum cheiri, har varit ett stående inslag i fruktträdgårdar i århundraden tack vare tidig blomning som lockar till sig insekter och säkrar pollinering. Andra bra kompisar till äppelträden är solrosor som drar till sig bin, blom-flugor och nyckelpigor.

Och indian-krasse som håller bladlössen borta.

Stoppa skadegörare i äppelträden

Blommande äppelträd hör till vårens absoluta höjdpunkter.
Blommande äppelträd hör till vårens absoluta höjdpunkter.

Du kan hindra äppelträdens skadegörare på olika vis. Sätt gnagskydd på stammen för att harar och rådjur inte ska kunna gnaga bort barken. Rådjuren gillar också unga skott, men kan skrämmas bort av doften från exempelvis en boll av otvättad fårull, eller urin från människor och djur.

Ett nät utgör ett bra skydd på unga träd. Om bladlöss hittat till ditt träd kan du sätta dubbelhäftande tejp runt den nedersta delen av stammen. Det stoppar myrorna från att krypa upp i trädet, och kan du hålla dem borta är bladlössen mycket mer utsatta för nyckelpigor och andra nyttodjur.

Lagra äpplen till vintern

Lägg äpplena försiktigt i en låda eller kartong med stjälken uppåt. Vill du vara extra försiktig lindar du in varje äpple i silkes- eller tidningspapper. Du kan stapla flera lådor ovanpå varandra, men se till att äpplena har god ventilation.

Lådorna kan stå på en sval plats utomhus, exempelvis under terrass-taket. Men innan frosten kommer måste lådorna flyttas in i ett svalt men frostfritt rum. Titta regelbundet igenom lådorna så du hinner plocka bort dåliga frukter innan de smittar andra.

Gyllenlack gynnar bina genom att blomma tidigt.
Gyllenlack gynnar bina genom att blomma tidigt.

Håll äppelträdet friskt

Skydda ditt träd mot växtsjukdomar. De förebygger du bäst genom att göra trädet så motståndskraftigt som möjligt. Välj en robust sort och se till att jorden är näringsrik. Svampsjukdomar som skorv, mögel och monilia undviks bäst genom att hålla trädkronan öppen och luftig så grenar och blad kan torka upp efter regn.

Annons

Svamp trivs nämligen bäst i fuktiga miljöer. Korrekt beskärning hjälper också till att motverka svampangrepp. Du bör även se till att ha en gräsfri zon i en bred ring runt stammen.

Lagom mycket näring till äppelträd

För mycket näring kan få trädet att växa istället för att använda energin till att sätta frukt. Balansen mellan tillväxt och fruktsättning är i hög grad relaterad till marken som trädet planteras i.

På de flesta platser räcker det att tillföra näring en gång om året. Är närings-innehållet i jorden lågt kan du tillföra extra kalk, vilket gör det lättare för äppelträdet att ta upp näringsämnen från jorden.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Se också: Så enkelt gör du egna växtstödBrand logo
Se också: Så enkelt gör du egna växtstöd
Annons