Odla växter till ditt eget husapotek
Att ha lite hemma för att kunna fixa enklare åkommor till husbehov kan kännas skönt. Samtidigt är det roligt att kunna ta tillvara på det som naturen ger. Tänk dock på att uppsöka läkare och att inte experimentera själv vid allvarliga och långvariga besvär.
Chilifrukter är rika på C-vitamin
Att lägga till lite hetta i maten kan göra under för hälsan. Chilifrukter är nämligen rika på antioxidanter och C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn och motverkar infektioner. Toppen för immunförsvaret alltså! Särskilt om du kombinerar chilin med ingefära och citrus.
Het hälsoshot med chili, ingefära och citrus
Ingredienser:
(räcker till ca fem små glas)
- en liten bit chili
- 1 citron
- 1 apelsin
- 1 morot
- 1 msk finriven ingefära
- 1 tsk honung
- 1 dl vatten
Gör så här: Pressa citrusfrukterna. Skala och riv moroten. Finriv ingefäran. Hacka chilin och ta bort kärnorna. Mixa allt tillsammans med honung och vatten i en mixer. Häll upp i glas eller förvara i en flaska i kylen.
Ringblomma har många välgörande egenskaper
Ringblomman har länge varit känd för sina antiinflammatoriska och bakteriedödande egenskaper. Blomman sägs bland annat kunna skynda på läkningen av sår och hälsprickor och verkar dessutom lugnande och mjukgörande på torr och irriterad hud.
Har du kliande insektbett? Då kan lite ringblomssalva minska besvären. Inte konstigt att ringblomman är så poppis i många husapotek! Ringblomman blommar under sensommaren och finns i flera gula och orange nyanser.
Ringblomsolja
För att göra ringblomssalva måste du först göra en ringblomsolja. Du behöver: en bukett ringblommor 1 dl valfri olja, till exempel oliv- ellermandelolja
Gör så här:
- Ta loss kronbladen på ringblommorna och låt dem torka på en bricka eller lite hushållspapper i 1-2 dygn. Det här steget är viktigt för att oljan inte ska börja mögla.
- Lägg bladen i en ren glasburk och fyll på med olja.
- Låt burken stå ljust men inte i direkt solljus i några veckor. Rör om då och då under tiden.
- Sila bort bladen och häll upp oljan i en flaska eller använd den direkt för att göra ringblomssalva.
Ringblomssalva
- 1 dl ringblomsolja (se recept här intill)
- 20 g bivax eventuellt några droppar eterisk olja för härlig doft
Gör så här: Låt bivaxet och oljan smälta ihop i ett vattenbad. Ett tips är att göra salvan i en ren glasburk som får stå i en kastrull med vatten medan det kokar upp. Rör om då och då. Droppa i lite eterisk olja och låt salvan svalna innan du sätter på locket.
Ringblomsvatten mot torr hårbotten
Har du torr, irriterad och kliande hårbotten? Testa att skölja håret med ett lugnande och vårdande ringbloms-vatten.
Gör så här: Plocka en liten bukett ringblommor, ta av kronbladen och låt dem dra i hett vatten, helst under lock, i 10-15 minuter. När vattnet har svalnat kan du skölja ditt nytvättade hår och hårbotten med det. Mixa ringblommans kronblad med honung för en härligt återfuktande hårinpackning. Applicera i längderna på vått hår och skölj ur med ljummet vatten efter 20 minuter.
Hudvård med rosor som du kan göra själv
Rosor används ofta i hudvård för sina balanserande, sammandragande, antiseptiska och lugnande egenskaper. Den här rosenskrubben gör huden mjuk, återfuktad och väldoftande.
Rosenskrubb
- 1 näve rosenblad
- 1 dl strösocker
- 1/2 dl mandelolja eller kokosolja
Gör så här: Mixa rosenbladen med socker och olja. Skrubba på fuktad hud i duschen och skölj med ljummet vatten.
Kärleksört är lugnande för huden
De flesta känner nog till att aloe vera kan lugna irriterad och solskadad hud. Men visste du att kärleksört i viss mån kan användas på samma sätt?
Gör så här: Bryt av ett blad och stryk växtsaften på solbränd hud. Många tycker också att det hjälper att badda växtsaften på insektsbett.
Kärleksörtens blad och rötter går även att äta. Bladen smakar lite som sockerärtor. Rotknölen är rik på kolhydrater och ska helst kokas innan den äts. Kärleksörten blommar under sensommaren och är en riktig favorit i rabatten eftersom den är så tålig och lättskött.
Timjan - bra om du vill bli av med hostan
Timjan är en väldoftande ört som har använts som medicinalväxt sedan antikens dagar. Timjan innehåller nämligen tymol, flavonoider och bitter-ämnen som bland annat är bra mot hosta och luftvägsbesvär. Timjan är dessutom rik på vitamin A och C som är viktiga för kroppens immunförsvar. Perfekt att brygga lite timjante när du är förkyld med andra ord.
Timjan-te mot hosta
Du behöver:
- 1 msk timjanblad
- 2 dl vatten
- 1 msk honung
Gör så här: Koka upp vattnet. Lägg i timjan och låt det stå under locki 10-15 minuter. Sila bort bladen ochtillsätt honung. Testa att dricka en kopp timjante efter en stor måltid så blir magen lugnare.
Kamomill kan lugna magen
Kamomill är ännu en blomma som har använts länge inom natur-medicinen. Blomman har nämligen lugnande, sövande och kramp-lösande egenskaper. Om du har svårt att sova kan en kopp kamomillte hjälpa dig att kommatill ro på kvällen. Om du har ont i magen kan det också hjälpa att dricka en kopp. Kamomill växer vilt i dikeskanten, men går även att odla. Torka blommorna och förvara torrt i en papperspåse så har du te till hela året.
Så gör du kamomillte
- Brygg en kopp te genom att hälla 1 tsk torkade kamomill-blommor i en kopp hett vatten.
- Låt det stå några minuter.
- Sila bort blommorna och drick.