Skapa en egen rosenträdgård – så lyckas du
Rosor är trädgårdens skönheter. De är romantiska och vackra och finns i så många varianter. Därför är det också enkelt att hitta sorter som faller en i smaken.
Du bör dock ta reda på vilka odlingsförhållanden som råder i trädgården och se att de stämmer överens med rosornas behov. Fundera också på hur mycket tid du är beredd att lägga ner på skötseln. Att plantera och få dem att trivas är inte särskilt svårt, och det finns dessutom många lättodlade sorter.
Tänk på att ju mer förädlade rosorna är, desto knepigare kan de vara att lyckas med.
Placera rosbuskar rätt
Vill du ha rosor som är enkla och lättskötta ska du satsa på gammaldags rosor och så artnära som möjligt.
Innan du väljer är det klokt att tänka igenom hur du vill att blomningen i trädgården ska se ut. Kanske vill du ha rosor som avlöser varandra i blomning under hela säsongen? Eller sorter som blommar samtidigt och ger en magnifik rossymfoni under en kortare period? Var vill du placera dem, kommer de att hamna i ett soligt eller halvskuggigt läge?
Rosor föredrar en solig och luftig plats, annars kan de lätt drabbas av svampsjukdomar.
Välj rätt rosor för din klimatzon
Satsa på rosor som är tillräckligt härdiga för din klimatzon. Det finns rosor för alla zoner och många som klarar ett tufft klimat. I Sverige har vi åtta olika zoner, där den varmaste är zon 1 och den kallaste zon 8.
Oavsett var i landet du bor finns ett stort utbud av fina rosor att välja på. Vid planteringen kan du med fördel blanda lika delar lera, sand och mull i jorden, men det fungerar också att plantera rosor i vanlig trädgårdsjord. Tänk på att rosor gillar väldränerad och näringsrik jord. Var noga med att vattna riktigt grundligt efter planteringen.
En tumregel är att rosorna ska beskäras när nattfrosten är förbi och björkens löv är stora som musöron. Naturligtvis varierar tidpunkten från år till år och på var i Sverige du bor, men i sydligaste delarna av landet kan du i regel beskära lite tidigare än längre norrut, eftersom risken för frostskador är mindre där.
Beskär inte rosorna för tidigt
Var noga med att inte beskära för tidigt, då kan rosen skadas om vädret slår om och det blir kallt igen. Men det är också viktigt att inte vänta för länge, har rosen hunnit få blad kommer du att ta kraft från den. Använd alltid en vass och väl rengjord sekatör, då minskar risken för smittspridning och snitten blir jämna och fina.
För att lyckas med rosor bör de skötas väl och få rätt förutsättningar så att de kan frodas och blomma bra. Rosorna ska gödslas tidigt på våren, och de remonterande ännu en gång tidigt på sommaren. Använd benmjöl, stall- eller hönsgödsel. När du vattnar ska det göras med måtta.
Rosor tycker inte om att stå torrt, men det får inte heller bli för blött, då kan rötterna ta skada. Inför vintern bör du skydda rosorna genom att kupa dem eller täcka med granris.
Bra att veta om rosor
- Rosor brukar delas in i tre huvudgrupper – rabattrosor, klätterrosor och buskrosor. Därefter delas de också in i vilda arter, gammaldags och moderna rosor.
- Engelska rosor är ofta mycket doftrika och remonterande (återblommande) hela sommaren.
- Blombladen är ätbara och fina att använda som dekoration eller till smaksättning. Kanderade rosenblad är ett förslag, de blir ett somrigt och vackert inslag på desserter och bakverk.
Experten tipsar om rosdoft: Mischa Billing
Mischa Billing har tillbringat mycket tid med att dofta på rosor på Fredriksdals rosarium i Helsingborg. Med ett lättsamt språk har hon skrivit ner sina upplevelser och 2017 kom hon ut med boken Rosens doft.
Vad var viktigast för dig med boken?
– När jag fick uppdraget att skriva en bok om rosors doft ville jag använda ett språk som gjorde att läsarna själva vågade gå ut och dofta i trädgården. Jag använde liknelser som finns i vardagliga sammanhang och som var lite roliga, som nybakad sockerkaka och stearinljus. Det viktigaste för mig var att boken skulle vara inbjudande och att läsarna skulle finna en glädje, utan prestige med rätt och fel.
Hur kan man förstärka den egna doftupplevelsen?
– Det kan vara bra att veta att rosornas doft varierar beroende på var i blomningen de befinner sig. En knopp har inte samma doft som en utslagen ros. Det har även betydelse om rosen sitter kvar på busken eller om man plockat den. Hur mycket rosorna doftar beror också på vilken tidpunkt det är på dagen, ju senare det är, desto starkare blir doften.
Jag upptäckte också att rosorna kan dofta olika beroende på växtplats. Rosorna på Fredriksdal doftade inte exakt likadant som på en annan plats. Det är som livet, lite flyktigt och det är nog också det som gör oss fascinerade av rosornas doft.
Vilka rosor rekommenderar du för den som vill sprida rosendoft i trädgården?
– Honungsrosen 'Aksel Olsen' som har toner av kryddnejlika, myskrosen 'Trier' som verkligen tar för sig, och buskrosen 'Salet' som har sammetsmjuka, tyngre toner. Sedan har vi också Austinrosen 'Winchester Cathedral' som har en liten ton av restaurang och där man känner en liten slinga cigarettrök. Den får en att känna som om man sitter på en uteservering i Paris, och det lockar mig.
Någon ros som gjort särskilt starkt intryck på dig?
– En är honungsrosen 'Hybrida'. Den har en komplexitet i doften, och jag kan inte få nog av den. En annan är rosen som finns på bokens omslag, Rosa 'Serafini'.
Den doftar otvättad, ingrodd svett, men också kalkstens-kyrka och nysåpat golv. De dofterna går fint ihop och triggar mig på något vis.