Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Odla matsvamp i trädgården – tips och råd för att lyckas

12 okt, 2020
author Hanne Gabel Christensen
Hanne Gabel Christensen
En stubbe med svamp som du kan odla hemma på. Bland annat kejsarhatt, shiitake och ostronskivling.
Många goda matsvampar kan odlas i trädgården. Här syns bland annat kejsarhatt, ostronskivling och shiitake.
Visst kan man odla svamp hemma – både i trädgården och inomhus. Här presenterar vi några metoder. Svampmycel finns att köpa i nätbutiker och utbudet av färdiga odlingskit ökar snabbt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är lätt att odla god matsvamp i trädgården. En av de vanligaste metoderna är att ympa in svampmycel i trästockar. En annan är att odla svamp i dränerade behållare av något slag, till exempel en kruka eller plastspann.

– Man kan även odla i pallkrage, säck eller en annan inramad odlingsbädd, säger svampkonsulent Johnny Ammer som dri­­ver Svamphuset, ett företag som säljer odlingskit för hobbyodling av svamp.

En odlingspåse för svamp kan man göra själv eller köpa färdig.
En odlingspåse för svamp kan man göra själv. Fyll med valfritt pastöriserat odlingsmaterial blandat med mycel. Eller köp ett färdigt kit.

Några populära svampsorter på marknaden är shiitake, kejsarhatt och ostronskivling.

– Ostronskivling är en bra nybörjarsvamp! Det finns flera arter och jag rekommenderar gärna gul, blek eller grå ostronskivling – ostronmussling är förresten ett annat namn på samma svamp.

Se också: Sju grönsaksrester du inte ska slänga – återodla i stället!

7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!Brand logo
7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!

För att odla svamp krävs mycel. Mycel är den underjordiska delen av svampen. Det som syns ovan jord och som vi äter är fruktkroppen, egentligen svampens verktyg för att föröka sig genom att bilda sporer. Svampen behöver också organiskt material att växa i – trästockar, halm, kartong och kaffesump funkar bra.

– Jag har provat att odla svamp på alltifrån kvitton till gamla deklarationer – inga problem, säger Johnny och skrattar.

Men det är viktigt att materialet svampen ska växa på är pastöriserat och rent så att inte konkurrerande bakterier och främmande svampsporer kan ställa till med problem. När man sätter igång sin svampodling ska man också vara noga med hygienen och använda väl rengjorda redskap.

Här växer ostronskivling på en preparerad bjärkstam.
Här växer ostronskivling på en preparerad björkstam.

– Det är inte farligt att misslyckas, men man får ingen svamp om mögel eller bakterier hamnar i odlingen.

Annons

Finns det risk att andra, farliga svampar letar sig in och börjar växa i utomhus-odlingen?

– Den risken är mycket liten. Inga giftiga svampar är förväxlingsbara med dem vi säljer för hobbyodling. Men man ska förstås vara säker på hur svamparna man odlar ska se ut och inte plocka några andra.

För nybörjaren som vill testa är det jättesmidigt att börja med ett färdigpreparerat odlingsblock, man tillsätter bara vatten. Det kan man ha inomhus.

– Då får man en känsla för hur man odlar, hur svampen växer och ser ut. Efter 3-6 veckor är det skördedags och sedan kan man återanvända mycelet för att ympa stockar och odlingsbäddar, berättar Johnny.

Vad är mycel?

Mycel är svampens underjordiska del – ett trådigt nätverk som kan bli enormt stort och mycket gammalt. Mycelet väver sig fram genom det organiska material det växer i, det syns tydligt som ett vitt täcke. När mycelet har samlat tillräckligt med näring och det är rätt temperatur och fuktighet ute, börjar det istället bilda svampkoppar.

När man blivit varm i kläderna som odlare kan man återanvända mycel från sina odlingar och blanda med lämpligt substrat. Man kan pastörisera själv. Halm ska i så fall klippas i mindre bitar, läggas i hett vatten, 65–73 grader, ca 30–90 minuter. Låt rinna av ordentligt. Annars finns torrpastöriserade halmpellets, som ofta ingår i färdiga odlingskit, att köpa separat. För den som är intresserad av svampodling tipsar Johnny om att närma sig ämnet med öppet sinne och läsa på om de olika arterna.

– Man kan experimentera och hitta på hur mycket bus som helst. Jag har odlat på alla möjliga material – kaffe, majskolvar och möbler.

Sen gäller det att även ha en lämplig miljö för odlingen.

– Försök efterlikna svampens favoritställen i naturen. Ett skuggigt och vindskyddat läge med naturlig markfukt och tillgång till regnvatten är vad som behövs. Mörka källare är inte något alternativ.

Börjar man känna sig lite härligt nördig och vill lära sig mer finns en intresse­grupp på Facebook som heter Svampodling.

Annons

– Där möter man både nybörjare och erfarna odlare och kan ställa alla frågor.

Odla svamp på stock i trädgården

Välj en skuggig plats för svampodlingen, gärna under en buske eller ett träd där stockarna har tillgång till naturlig fukt.

Använd stockar av lövträd lämpligt för svampodling, till exempel björk, bok, ek, valnöt eller lönn. Barrträd fungerar inte. Det nyfällda trädet ska ligga i minst två veckor innan svampmycelet ympas för att träets motståndskraft mot svamp ska minska. Låt inte ligga för länge, då kan stammen bli för torr eller infekterad av annat.

Stockarna bör vara 15–20 cm i diameter vid pluggodling. Längden 80 cm fungerar ofta bra, huvudsaken är att stockarna är hanterbara.

Borra hål i stammen med jämna mellanrum. Slå ner mycelympade pluggar med en hammare. Försegla med bivax för att hindra bakterier och sporer att ta sig in i stocken.

Produkter för att odla svamp på marknaden

  • Odlingskit med pastöriserat odlingssubstrat och mycel.
  • Mycelympade träpluggar.
  • Snabbväxande mycel för injicering i stockar.
  • Svampblock för inomhusodling.

Håll stocken lagom fuktig. Känns den lättare än i början kan den ha blivit för torr. Blötlägg i vatten eller spruta vatten över den.

Se hur du lyckas med att odla svamp på stockar i bildspelet nedan.

Hösten är en bra tid för att starta en svampodling.

Det kan dröja ett par år innan första skörden. Men sedan kan du skörda i flera år.

En nyare och mer effektiv stockodlingsmetod är att borra en kanal i stocken och injicera snabbverkande mycel odlat i sågspån. Då kan man använda betydligt grövre stockar och skörden blir större, kommer snabbare och pågår ytterligare några år. Vid kanalodling, följ leverantörens anvisningar.

Odla svamp i pallkrage, behållare eller bädd

Varva valfritt odlingssubstrat, till exempel pastöriserad träflis eller halm med mycel. Tänk 10 procent mycel till substratets torrvikt. Berika gärna substratet med kaffesump, men inte mer än 20 procent.

Annons

Hygienen är viktig under arbetet. Sprita händerna och använd väl rengjorda redskap så att inte mögelsvampar får fäste.

Vill du odla svamp i en pallkrage och kunna skörda under en längre tid bör du även lägga ner några stockar av lövträd så att näringen räcker längre. Ett lager fiberduk i botten hejdar ogräset.

Fem vanliga svampar som är enkla att odla hemma

Shiitake är enkelt att odla hemma

En hållbar svamp med kryddig smak som är enkel att odla hemma.

Odla ostronskivling

En bra nybörjarsvamp. Växer i klasar. Finns flera arter men alla är inte lite lämpliga för hobby­odling i Sverige. God, fyllig svampsmak. Kallas även ostronmussling.

Kungsmussling – odla i trädgården

Fast svamp med nötig smak. Sticker ut lite med sin tjocka fot. Kallas även kejsarhatt.

Igelkottstaggsvamp

Spännande utseende. Den gulvita svampkroppen är täckt med hängande taggar. Mild i smaken.

Pioppino

Liten svamp med lång vit fot. Växer i klasar. Väldoftande och mild i smaken. Behåller sin fasthet efter tillagning.

Annons