Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Ela skördar 2 ton champinjoner – varje månad!

27 sep, 2016
author Christel Skeppas
Christel Skeppas
Eftermammaledigheten kom Ela inte in på arbetsmarknaden igen. Då började hon odla champinjoner.
Småbarnsmamman Ela Güler hittade sin egen väg ut ur arbetslösheten och utanförskapet. Tack vare stiftelsen Ester kunde hon förverkliga sin dröm om att starta eget. Nu odlar hon champinjoner i containrar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det gäller att ha en idé och verkligen tro på den. Men det gäller också att det finns folk som är beredda att ge sitt stöd.

Det vet tvåbarnsmamman Ela Güler, 36. Sedan förra sommaren driver hon en champinjonodling i två stålcontainrar i ett inhägnat industriområde i Helsingborg.

– Jag skördar två ton i månaden och sedan början av året kan jag helt försörja mig på det här, säger Ela med ett lyckligt leende och bjuder in oss på sitt kontor – en gammal husvagn som hon ställt bredvid svampcontainrarna.

Miljön är egentligen så långt ifrån den man förknippar med svampar och odling som man kan tänka sig. Men mitt bland rostigt stål, stora bullrande maskiner och gubbar i skyddshjälm växer och frodas de snövita champinjonerna.

Läs också: Lars plockade 70 liter kantareller på 2 timmar!

Det är varmt i husvagnen och det luktar nybryggt kaffe. Ela sätter sig vid det lilla bordet som fungerar både som matbord och skrivbord och berättar om den tuffa tiden hon tvingades gå igenom innan hon äntligen kunde förverkliga sin dröm.

– Det är inte lätt att vara en invandrarkvinna i Sverige. Vi blir ofta bortglömda och isolerade och vi har svårt att komma ut på arbetsmarknaden, säger hon.

Lämnade sitt hemland

Ela var bara 13 år när hon kom till Sverige. Hon växte upp på en liten bondgård i Turkiet nära den syriska gränsen och hon beskriver själv sin barndom som lycklig. Men när hennes föräldrar dog under tragiska omständigheter var hon tvungen att lämna sitt hemland.

–  Min äldre syster och hennes man som bodde i Sverige tog hand om mig. Direkt efter att jag slutat högstadiet började jag arbeta på deras restaurang, berättar hon.

Restaurangarbete fortsatte hon sedan med till hon träffade sin blivande man. Paret gifte sig 2005 och de fick sedan barnen Teo, 7, och Leo, 4.

Annons

– När barnen föddes var jag anställd på ett större livsmedelsföretag. Efter mammaledigheterna kom jag inte tillbaka in på arbetsmarknaden, Jag gick arbetslös i fyra år och har sökt massor av jobb, berättar Ela.

Läs också: Familjens snåriga väg mot självförsörjning

– Det verkade helt hopplöst och jag började tro att jag aldrig skulle få något nytt arbete. Det var jättejobbigt och slet på hela familjen. Min man ville skiljas och jag blev alltmer isolerad i hemmet med mina små barn. Det tog hårt på min självkänsla.

Det var då tanken för första gången föddes hos Ela om att hon skulle starta ett eget företag. Hon har alltid varit intresserad av mat och egen odling och ett frö om vad hon skulle arbeta med började så sakta gro i hennes tankar.

– Men först tänkte jag starta en firma som importerade mattor och olivolja från Turkiet. Det var med den affärsidén jag tog kontakt med kommunen för att höra vilken hjälp de kunde ge mig. Tjänstemannen jag pratade med hänvisade mig till stiftelsen Ester.

Fick utbildning och handledning

Ela hade då aldrig hört talas om Ester, stiftelsen som kom till på initiativ av Maria Borelius, Kerstin Thulin och Sofia Altafi för att hjälpa kvinnor med invandrarbakgrund att starta egna företag.

– Via Ester fick jag sex månaders utbildning i det grundläggande man behöver kunna när man ska starta eget företag. Det handlade bland annat om ledarskap och ekonomi, berättar Ela.

Under samtal och lång handledning av sin rådgivare på Ester släppte hon planerna på en importfirma och kom i stället på den helt unika affärsidén att odla champinjoner i containrar.

– Jag var övertygad om att det måste finnas en marknad för svenska närodlade champinjoner. Mycket av den svamp som säljs i Sverige i dag är odlad i Polen. För egen del tänkte jag mig småskalig odling med försäljning till framför allt restauranger i trakten, berättar Ela och tillägger med ett leende.

Annons

Läs också: Odla humle – ölälskarens favorit

– När jag var liten drev mina föräldrar ett litet lantbruk i Turkiet, men jag hade ingen som helst erfarenhet av svampar innan jag började med det här.

Eftersom hon saknade en gård eller andra lämpliga lokaler för svampodling fick hon idén att hon skulle odla svampen i containrar.

– Nästan all odling av champinjoner sker i gamla ladugårdsbyggnader, men det är faktiskt mer hygieniskt att odla i containrar. Det slutna utrymmet gör att det inte kommer in några bakterier.

Hjälp med stort banklån

För att kunna starta sitt företag, som hon döpte till Lilla svampkorgen, behövde Ela göra investeringar på 400000 kronor. Hon behövde bland annat två containrar, en klimatanläggning som reglerar värme och fukt och annan utrustning.

Eftersom hon trodde att det var helt omöjligt för henne som arbetslös småbarnsmamma med invandrarbakgrund att få ett så stort banklån var hon nära att ge upp.

– Jag misströstade många gånger och trodde inte att det skulle gå, men då ställde Ester upp och då fick jag klartecken av banken. Det var ett underbart besked.

Lånet var möjligt eftersom Ester skapat en ny typ av mikrofinansprodukt tillsammans med Swedbank och den ideella stiftelsen Johanniterhjälpen. Johanniterhjälpen ställer upp som garant på 80 procent av lånet och

Läs också: Jag knäcktes av mitt jobb

Ester hjälper till med utbildning och affärsplan.

Genom Ester fick Ela också en mentor, Hans Nilsson, som själv driver en småskalig champinjonodling.

– Hans har lärt mig allt jag kan. Han är helt fantastisk. Men när jag ringt runt till andra odlare för att fråga om råd har de varit mindre hjälpsamma. De ser mig väl som en farlig konkurrent, säger Ela med ett leende.

Annons

När finansieringen var klar gällde det bara att hitta en lämplig plats för odlingen. Det fick hon på en liten hörna på Kemiras industriområde i Helsingborg.

Den 13 juli förra året satte odlingen igång och bara fyra dagar senare kunde hon bärga den första svampskörden.

– Det var en alldeles speciell dag. Det var en fantastisk känsla att plocka upp de första champinjonerna ur jorden, berättar Ela.

Verksamheten har sedan fortsatt att utvecklas under hösten. Hon har fått fler kunder och sedan i januari, då starta eget-bidraget upphörde, står hon helt på egna ben.

– Men jag har fortfarande regelbunden kontakt med Ester. Stiftelsen fungerar som min rådgivare och hjälper mig med bland annat budgeten och bokföringen, berättar hon.

Anställt medarbetare

Medan vi pratar med Ela knackar plötslig hennes tidigare man Öskan, 32, på husvagnsdörren. Han hjälper den här dagen Ela med att paketera champinjoner.

– Vi håller på att hitta tillbaka till varandra igen, säger hon med ett leende.

Hon har redan en timanställd i sitt företag och hon berättar att hon planerar att inom kort anställa ytterligare en medarbetare.

– Jag har fått kontrakt med en större grossistfirma som köper upp allt jag skördar. Det innebär förmodligen att jag inom kort ökar min odling med ytterligare en container, berättar hon stolt.

Läs också: Nu kan Dorota andas ut

Men det är tufft att vara egen företagare i svampbranschen och samtidigt småbarnsmamma. När vi åker hem till hennes lägenhet för att träffa hennes båda barn berättar Ela att det är svårt att få tiden att räcka till.

– Min systerdotter hjälper mig tack och lov mycket med barnen. Hon tar hand om dem när de är hemma från förskolan och är sjuka. Jag har själv ingen möjlighet att stanna hemma med dem.

Annons

Om hon inte fått hjälp och stöd av Ester tror Ela inte att hon hade haft en chans att förverkliga sin dröm.

– Jag hade nog fått ett nytt jobb så småningom, men det hade troligen blivit inom restaurangbranschen och det trivdes jag inte med. Dessutom hade det varit svårt att få arbetstider som passar för en ensamstående mamma.

Ela är övertygad om att framtiden ser ljus ut för henne när vi frågar henne om vad hon gör om fem år.

– Då har jag en egen gård på landsbygden i närheten av Helsingborg som jag och min familj bor på. Jag har champinjonodlingen i containermoduler inuti en större byggnad och jag har minst fem anställda, säger hon och riktigt strålar av självförtroende.

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Läs också: 24 växter som trivs ihop – så lyckas du med samplantering

Lär dig samplantering – här är 24 växter som trivs ihop.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons