Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Återodla grönsaker: 9 grönsaksrester du aldrig ska slänga

08 aug, 2018
author Cecilia Ahle
Cecilia Ahle
Vårlök, romansallad och champinjoner går utmärkt att återodla hemma.
Brukar du också slänga alla grönsaksrester när du är färdighackad i köket? Du är inte ensam! Men du kan både spara pengar och göra miljön en tjänst om du återodlar och återplanterar exempelvis romansallad, salladslök, svamp, vitlök och basilika.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många grönsaker anser man sig vara färdig med när det bara är rötter och rotstock kvar. Men det det är många grönsaker som har mycket kvar att ge då.

7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!Brand logo
7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!

Genom att återodla och återplantera grönsaksrester sparar du pengar, slipper att slänga så mycket avfall och gör miljön en rejäl tjänst. För att inte tala om hur roligt det är att se basilika, svampar, ingefära, lök och romansallad växa fram igen i fönsterkarmen – inte minst för barn och barnbarn.

Här är 9 grönsaker och kryddor du kan återodla

1. Återodla basilika

Återodla grönsaker. Basilika kan du återodla genom att sätta kvistar i vatten.
Foto: IBL Bildbyrå

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det är ofta svårt att få basilikan som du har köpt i mataffären att överleva särskilt länge. Då kan du i stället spara ett par överblivna basilikakvistar och sätta dem i ett glas vatten. Skär av tio centimeter från kvisten just under ett bladpar och ställ i en fönsterkarm. När kvistarna har runt fem centimeter långa rötter är sticklingen redo att plantera i en kruka. Nu är det bara en tidsfråga innan plantan har växt sig skörderedo.

Annons

Detsamma går att göra med korianderkvistar. Inom två månader har du en fullvuxen planta.

2. Återodla salladslök och andra lökar

Återodla grönsaker. Det går fint att återodla salladslök.
Foto: IBL Bildbyrå

Om du lämnar minst 2,5 centimeter blast närmst roten när du har hackat upp din salladslök, går det utmärkt att återanvända den. Sätt roten i vatten och redan efter ett par dagar kommer det ny blast, perfekt till wok eller sallad.

Det går lika bra att använda knepet på gul lök, rödlök och purjolök.

3. Återodla vitlök

Återodla grönsaker. Vitlök går fint att återplantera i vatten.
Foto: IBL Bildbyrå

Om din vitlök får gröna skott kan den bli för bitter att laga mat med så som du brukar. Men släng den inte!

Annons

Ställ i stället vitlöken med botten ner i ett glas med vatten. De gröna skotten börjar då växa sig längre och är mildare än själva vitlöksklyftorna. Klipp ner stjälkarna precis som gräslök och använd dem som krydda i en sallad eller pastasås. Mums!

4. Återodla romansallad

Återodla grönsaker. Romansallad går fint att återplantera.
Foto: IBL Bildbyrå

Det är många av oss som slänger stammen till romansalladen direkt. Men här finns ett gyllene läge för återodling. Sätt den nedre delen av stammen i en centimeter vatten och placera den i fönsterkarmen. Redan efter två veckor kommer det nya blad och vips så har du ny sallad att använda.

5. Återodla svamp

Återodla grönsaker. Svamp och champinjoner går fint att återplantera i vatten.
Foto: IBL Bildbyrå

Champinjoner finns det all anledning att ge lite extra tid till för återodling. Det är inte helt lätt, men lyckas du kan du galet nog odla champinjoner i skafferiet.

Annons

Svampen behöver ha lite rotanlag kvar på botten av foten. Lägg den sista änden i återanvänd kaffesump eller brunnen kompost. Se till att hålla dem fuktiga med hjälp av en spayflaska och förvara svampen svalt under natten.

Har du tur kommer det att växa ut nya svampkroppar inom ett par dagar. Men misströsta inte om det inte funkar varje gång, svampar är lite kinkiga.

6. Återodla ingefära

Återodla grönsaker. Du kan återplantera ingefära i jord.
Foto: IBL Bildbyrå

Med en portion tålamod kan du fantastiskt nog odla egen ingefära hemma av en liten bit rotknöl. Tryck ner den lilla biten i planteringsjord, men låt lite sticka upp ovan jord. Inom åtta till tio månader ska knölarna ha spridit sig och du kan skörda din egen ingefära!

Ett tips är att låta ingefärskrukan stå ute under sommaren, men att sen akta den för frost. Du kan också få den att övervintra inomhus men då är extra växtbelysning a och o.

7. Återodla morotsblast

Återodla grönsaker. Morotsblast går utmärkt att återodla i vatten.
Foto: IBL Bildbyrå

Har du koll på att det går utmärkt att äta morotsblast? Använd den som persilja för att krydda upp grytor, soppor och sallader, eller varför inte göra en pesto av blasten!

Annons

Sätt bara morotsändarna i lite vatten, gärna upp till hälften på moroten. Ställ skålen ljust så kommer det inom en till två veckor komma ny, smaskig blast. Det är däremot ingen idé att plantera dem i jord sen, det kommer inte komma nya morötter.

8. Återodla selleri

Återodla grönsaker. Det går fint att återodla selleri hemma i vatten.
Foto: IBL Bildbyrå

Ta ändarna på sellerin och sätt dem i vatten. Invänta rötter och plantera sedan över kvistarna i en kruka med jord. Låt sellerin fortsätta växa, så kan du sen skörda den i många månader framåt.

9. Återodla bok choy/pak choi

Återodla grönsaker. Bok Choy får bra att återplantera i jord hemma.
Foto: IBL Bildbyrå

Precis som när det gäller romansallad så använder du den undre rotstocken för att återodla den kinesiska kålen bok choy eller pak choi. Placera rotstocken i vatten på en ljus fönsterkarm och inom två veckor tittar rötterna fram. Plantera om rotstocken i jord och vips så kan du laga goda, asiatiska rätter lång tid framöver.

Källa: Allt om trädgård

Annons