Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Odla dina egna tomater – så här gör du!

21 jan, 2016
author Ulla Karlsson Sepp
Ulla Karlsson Sepp
odla tomater
Solmogna tomater som du odlat själv smakar absolut bäst! Låt tomaterna mogna innan du plockar dem så är de fulla av det nyttiga ämnet lykopen som är en fytokemikalie och som enligt forskarna bland annat kan skydda mot cancer. Här får du bästa tipsen om hur du enklast odlar de bästa och godaste tomaterna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att odla egna tomater hemma

Frösådd

Från sådd till utplantering tar det 6-8 veckor. Fyll krukorna med 8 cm jord och sätt två frön på ca 1 cm djup. Vattna försiktigt och ställ krukan i rumstemperatur. Använd gärna miniväxthus eller plastpåse till dess fröerna grott och de första bladen vecklat ut sig. Tomatfrön gror inom 1-2 veckor. Om båda fröerna gror kan man klippa av det svagaste, eller sätta dem i var sin kruka.

En liten tomatplanta.
Sätt plantan i egen kruka.

Större kruka

När fröplantan har 3-4 av sina riktiga blad sätter man den i en kruka som är cirka 11 centimeter fylld med bra planteringsjord.  Sätt plantan så djupt i krukan så att de understa bladen precis når över jorden. Efter några veckor är dags att flytta plantan till en kruka på 2-3 liter. Här kan den växa tills det är dags att plantera ut den.

Efter första omplanteringen mår plantan bra av att stå något svalare, 15-18 grader. Då minskar risken att plantan blir gänglig. Ljus är viktigt för utvecklingen. I början av april kan dagsljus i ett ljust fönster, utan allt för brännande sol, vara tillräckligt. Innan dess behövs växtbelysning. Har man det kan man börja driva plantor redan i början av februari och därmed få extra tidig skörd.

Taniga plantor kan toppas. Busktomater kan toppas nästan var som helst så bryter den nya skott och blir lite knubbigare.  På en tanig upprättväxande planta kapar man toppen på önskad höjd. Den avklippta toppen kan man sätta som stickling.

Tomatplanta i lite större kruka.
Dags för större kruka.

Utplantering

Tomater bör inte planteras ut för tidigt. Vänta tills nattfrosten är över, men plantan mår bra av att stå ute på skyddad plats varma soliga dagar långt tidigare. Frilandstomater planteras med ca 50 cm mellanrum i väldränerad, välgödslad jord. Tillsätt gärna stallgödsel, kompost eller benmjöl. Tomater älskar värme och trivs bäst på den soligaste platsen du har, gärna mot en södervägg. Ska du odla tomaten i kruka eller ampel rekommenderas en volym på ca 20 liter.

Annons

Uppbindning

För en busktomat räcker det med en eller två bambupinnar som stöd. Hos upprättväxande sorter behöver plantan få stöd i hela dess längd. Enklast är att fästa ett snöre på den höjd plantan beräknas få som fullväxt (ca 150 cm) och knyta andra änden löst längst ner kring stjälken på plantan. Då kan man vira plantan runt snöret vartefter den växer. Växter på friland kan bindas mot en spaljé eller liknande.

Skötsel av tomatplantorna

Tomater älskar värme, de vill ha mycket vatten och kräver mycket näring. De växer fort och producerar mycket frukt på kort tid.

Börja med att ge ett svagt näringstillskott så snart fröplantan kommit upp. Några veckor efter att plantan omplanterats för andra gången börjar man ge tillskott av en halv dos tomatnäring. När plantan planterats ut ska den regelbundet ha full dos av tomatnäringen.

Tips! Lägg gräslipp på jorden runt tomatplantorna. Dels medverkar det till att hålla kvar fukten i jorden och dels innehåller gräsklipp mycket värdefulla näringsämnen som kommer plantan tillgodo.

Tomatplantor som vattnas rikligt.
Tomatplantor kräver mycket vatten.

Vattning

Tomatplantan tappar kraft om den blir för torr. Jorden får inte torka ut, men rötterna vill heller inte stå blött. Varma dagar kan det vara nödvändigt att vattna både en och två gånger.

Tjuva och toppa

Upprättväxande sorter ska bara ha en huvudstam där blad och blomklasar växer ut. Det naturliga för plantan är att förgrena sig och bilda nya bladpar och grenar i bladvecken på huvudstammen. Dessa ska tas bort så fort som möjligt eftersom de stjäl kraft från tillväxten.

Annons

När plantan fått 4-5 blomklasar knipsar man av toppen ett bladpar över blomklasen så att all kraft koncentreras till utveckling av de klasar som finns i stället för fortsatt tillväxt av nya klasar som ändå inte hinner mogna. Busk- och ampelsorter behöver varken toppas eller tjuvas.

Ohyra och skadegörare

Tomatplantor i växthus drabbas nästan alltid av någon sorts ohyra. Vanligast är vita flygare, spinn och bladlöss, men även olika typer av svamp och virussjukdomar kan slå till. Häng gärna upp klisterskivor där flygande ohyra fastnar. Då får man tidigt en indikation om vad som är på gång.

Spreja omedelbart med såplösning så snart ett angrepp upptäcks. Upprepa med någon veckas mellanrum. Om angreppen inte ger sig rekommenderas biologisk bekämpning som brukar vara väldigt effektivt. Blad som blivit fula av ohyra ska tas bort och slängas i soporna.

Skörd och förvaring

När tomaterna börjar mogna kan man hos upprättväxande sorter ta bort några av de blad som skuggar frukterna. Då får de mer sol på sig och mognar lite snabbare.

Skörda efterhand som tomaterna mognar. Smaken bevaras bäst i rumstemperatur, men håller längre om de ligger svalt. Lägg dem inte i plast, då bildas fukt och hållbarheten förkortas. Tomater som börjat få färg, men ännu inte är fullmogna när frosten sätter in kan man lägga på fönsterbrädan för att eftermogna.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons